7 ČINJENICA O KALCIJU


Symbol for the chemical element calcium

 

Iako je kalciju jedan od minerala o kojem se mnogo priča, opet se ne zna mnogo o tome zbog čega je sve on važan za organizam.

 

Kalciju se odlično slaže sa…
Kalciju se u prirodi ne sreće često u čistom obliku. Njegova molekularna struktura dovodi do toga da se on veže za druge elemente. Zato se u prirodi najčešće nalazi kao: kalcij-karbonat, kalcij-citrat i kalcij-sulfat.

 

Kalcij ne voli previše fosfora
Iako je određena količina fosfora potrebna za apsorpciju kalcija, kada se ishranom u organizam prekomjerno unosi fosfor, kalcij se ne apsorbira dobro. Ishrana velikog broja ljudi sadrži prekomjerne količine fosfora (iz gaziranih napitaka i proteina životinjskog porjekla). To ne znači da bi trebalo povećati unos kalcija, već da bi trebalo smanjiti unos fosfora.

 

Više sna, manje kalcija
Dok spavamo, gubimo više kalcija nego dok smo budni. Naravno, to ne znači da bi trebali smanjiti vrijeme provedeno u snu, jer to izaziva druge probleme. Doručak bogat kalcijem pomaže da se nadoknadi kalcij izgubljen tokom noći.

 

Ženama je potrebno više kalcija
Preporučena dnevna doza za muškarce je oko 800mg, dok se ženama preporučuje oko 1000mg. Doza se povećava na oko 1500mg u periodu postmenopauze.

 

Jedete li kelj?
Još prije četvrt stoljeća, naučnici su ukazali na to da se kalcij biljnog porjekla bolje apsorbira od onog životinjskog porjekla. Povrće poput kelja i brokule opskrbljuje veoma visok nivo apsorpcije kalcija. Američki časopis za kliničku ishranu je objavio istraživanje koje pokazuje da se kalcij iz kelja apsorbira u nivou od 40,9%, dok se kalcij iz mlijeka apsorbira 32,1%. Kopriva je manje poznat, ali izvrstan izvor kalcija.

 

Uloga kalcija u organizmu
Prva asocijacija na kalcij su zdrave kosti. Ali, kalcij je potreban i za pravilno funkcioniranje mišića, rad krvnih žila, funkciju nerava i mozga, lučenje i stabiliziranje inzulina u krvi itd.


10. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za 7 ČINJENICA O KALCIJU