7 DANA JE JELA SAMO POMFRIT, EVO ŠTO JOJ SE DOGODILO


Ovaj ukusan prilog je bio sve što je Dajana jela tjedan dana, a evo kako joj se to odrazilo na zdravlje. Novinarka portala „Womanitely“ Dajana Vajt odlučila je da na svoju ruku sebe podvrgne eksperimentu da u periodu od sedam dana jede samo pomfrit. Kako su joj prolazili dani i kakvo je njezino zdravstveno stanje bilo, ona je dokumentirala u tekstu.

Dan 1

“ ‘Vau, ovo je ukusno’, pomislila sam kada sam prvi put probala pomfrit poslije dugog i bolnog „prekida“ sa njima. Jela sam ga previše tijekom koledža, tako da sam čak zaboravila kakvog je okusa. Ipak je prošlo osam godina od kada sam ga posljednji put jela. Na početku eksperimenta, bila sam sretna što sam ovo napravila. Jela sam pomfrit sa malo soka i čaja za doručak, ručak i večeru. Osjećala sam se sjajno kao i obično, bez zamjerki“.

Dan 2

„I dalje je imao dobar okus i nije mi smetalo da ga jedem čak i za večeru. Ipak, osjećala sam se malo usporeno poslije ručka (mislila sam da je možda zbog napornog projekta na poslu), i imala sam jake bolove u trbuhu prije spavanja. Popila sam tabletu i zaspala brže nego ikada“.

Dan 3

„Preskočila sam doručak i popila samo vodu. Ne mogu se sjetiti kada sam posljednji put preskočila taj obrok, što je bilo vrlo čudno. Nije mi se tražila hrana. Trbuh mi je krčao do ručka, ali i dalje nisam željela jesti. Kada sam došla kući poslije posla, sve što sam imala u kuhinji je bio pomfrit. Morala sam završiti eksperiment, te sam pojela ovu, naizgled, ukusnu večeru“.

Dan 4

„Nisam mogla ustati ujutro, užasno sam spavala. Provela sam cijelu noć pokušavajući obuzdati bol u trbuhu. Popila sam čašu vode i pošla na posao. Bilo mi je teško da se koncetriram na radne obaveze, a moja energija i produktivnost na poslu bili su na niskom nivou. Večerala sam, pogađate, pomfrit i popila šalicu crnog čaja“.

Dan 5

„Moj trbuh se vjerojatno naviknuo na ovu brzu hranu, ali sam opet loše spavala. Najgore što mi se desilo bilo je kada sam se pogledala u ogledalo i primjetila fleke na licu. Oči su mi bile crvene i izgledala sam užasno. Preskočila sam doručak, ali sam bila užasno gladna tijkom ručka, te sam pojela pomfrit. Jela sam ga i za večeru, a popila sam devet čaša vode kako bih izbjegla napade gladi, iako sam znala da mi ni to neće pomoći“.

Dan 6

„Nastavila sam jesti pomfrit, ali sam se osjećala potpuno iscrpljeno. Imala sam jake napade gladi (i dalje ih se pokušavam riješiti). Tlak mi je bio viši nego inače i osjetila sam bol u grudima. Kada sam radila istraživanje, znala sam da konzumiranje pomfrita može izazvati brojne zdravstvene probleme, uključujući i bolesti srca. Ipak, nisam znala da ću ovo osjetiti već 6. dana eksperimenta. Srećom, bila je subota, te sam imala dovoljno vremena za san, ništa nisam radila“.

Dan 7

„Bila sam toliko sretna što je bio 7. dan eksperimenta, da sam bila spremna skočiti sa mosta. Zašto? Zato što sam bila spremna napraviti sve, čak i probati ‘bandži džamping’, koji uopće nije u „mom stilu“, samo da ne jedem više pomfrit. Provela sam veći dio dana u bolnici, a prije odlaska, jela sam tu brzu hranu za doručak. Doktor mi je, naravno, održao bukvicu, ali sam obećala sebi da više nikada neću provoditi eksperiment koji se tiče brze hrane“.

Dajana je na kraju teksta istaknula da nikada ne bi trebali eksperimentirati sa brzom hranom, posebno ne kada je riječ o pomfritu.

„Ne samo što sadrži visok nivo kalorija (400 do 730 kalorija po porciji), već i nezdrave mesti i visok nivo natrija. U pomfritu se nalazi i akrilamid, opasna supstanca koja može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su oštećenje živčanog sustava i različite vrste kancerogenih oboljenja“, navodi se u tekstu.

„Ukratko, iz mog iskustva, povrće možda nije ukusno kao brza hrana, ali je mnogo zdravije. Rekla sam pomfritu ‘zbogom’ zauvijek, moje tijelo ne zaslužuje takvu hranu“, istaknula je ona.


21. ožujka 2017 by Dina
Komentari isključeni za 7 DANA JE JELA SAMO POMFRIT, EVO ŠTO JOJ SE DOGODILO