ALKARIZIRAJUĆI NAPITCI


alkalni napici4

 

Pošto tokom noći radimo pauzu u probavljanju, otpadne materije od prethodnog dana ulaze u sustav za eliminaciju. Zato je organizam ujutro prilično kiseo. Zbog toga su preporučljivi alkalizujući napitci.

 

I mala količina alkalzujućih napitaka ujutro pomoći će organizmu da smanji kiselost, pospanost, ukočenost i bolove u mišićima i neke druge stvari koje često osjećamo ujutro neposredno po buđenju i povratiti nam osjećaj svježine. Ovi napitci djeluju veoma brzo kada se popiju natašte.

 

Zeleni smoothie. Ubacite u blender glavicu zelene salate, 1 cm očišćenog svježeg đumbira i pola krastavca i dobro izmiksajte. Napitak koji dobijete, osim što je alkalizujući, bogat je magnezijem, vitaminom C i drugim mikronutrijentima. Povoljno utječe na proces probave, smanjuje upale, ukočenost i bolove u mišićima.

 

Spirulina smoothie. Ubacite u blender 2 šalice špinata, tanji kolut svježeg đumbira, pola žličice spiruline u prahu. Ovaj napitak je niskoglikemijski, bogat proteinima, vitaminima B grupe, C, željezom i kalijem.

 

Ljuti alkalizator. Napitak od limuna, ljute paprike i prirodnog jabučnog octa izuzetno je alkalizujući. Ljuta papričica potiče metabolizam, smanjuje upale i bol, a daje organizmu poticaj i razdrmava ga, razbuđuje. Limun je izuzetno alkalizujući. U čašu vode nacijedite jedan limun, navrh žličice ljute paprike, čajnu žličicu jabučnog octa i promiješajte. Ovo je pravi jutarnji alkalizujući tonik za energiju.

 

Napitak đumbir-limun. Ako, osim alkaliziranja, želite potaknuti rad organa za probavu, napravite napitak od đumbira, limuna i jabučnog octa. Sva ova tri sastojka blagotvorno djeluju na organe za probavu. Đumbir ublažava mučninu, nadutost i zatvor i može ublažiti bolove u zglobovima ili glavobolju. U kombinaciji sa limunom i jabučnim octom, djeluje izuzetno poticajno na proces probave.

 

S obzirom da su neki od ovih napitaka prilično jaki i mogu nadražiti osjetljiv želudac, dobro bi bilo da doručkujete neposredno nakon što ih popijete.


09. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ALKARIZIRAJUĆI NAPITCI