ANATOMIJA PLUĆA


pluća

 

Vašem tijelu je potreban kisik, koji dobijete iz zraka koji udišete. Zrak ulazi u vaše tijelo i izlazi iz njega kroz dišni sustav.

 

Prvo prolazi kroz nos i usta, pa kroz dušnik (traheju). Dušnik se dijeli na dvije cijevi tzv. bronhije, koje vode u pluća. Unutar pluća odigrava se proces pod nazivom razmjena plinova. Tu kisik iz zraka prelazi u krvotok, a ugljen – dioksid se ispušta kao otpadni proizvod. Izdisanjem se ugljen – dioksid izbacuje iz tijela.

 

Kako radi dišni sustav?

Vaš nos, grlo, grkljan, dušnik i pluća zajedno čine dišni sustav. Kad udahnete, kroz nos i usta uvlačite zrak. Tako punite pluća zrakom koji je bogat kisikom. Taj kisik potreban za funkcioniranje tijela, prenosi se u krv. Krv potom raznosi kisik do svih dijelova tijela, hraneći tkiva i organe.

 

Bronhiji i bronhiole

U plućima se bronhiji granaju u manje cijevi – bronhiole. One se završavaju alveolama, gdje se odigrava razmjena plinova. Alveole imaju zid od svega jednog sloja ćelija i okružene su sitnim krvnim žilama zvanim kapilari. Oni su obloženi tankim slojem ćelija, kroz koje plinovi mogu lako prolaziti.

 

Udisanje i izdisanje

Kada udišete, dijafragma (graničnik) pomiče se naniže a vaši međurebarni mišići kreću se upolje. Time se zrak uvlači kroz vaše dišne puteve , a pluća vam se pune. Kad izdišete, dijafragma se pomiče naviše, a mišići se opuštaju. Time se zrak ponovo istiskuje, a pluća vam se prazne.


18. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ANATOMIJA PLUĆA