ANTIBIOTICI POVEZANI SA KASNIJIM OBOLJENJIMA


pills spilled

 

Korištenje antibiotika u djetinjstvu povezano je sa promjenama crijevne flore i kasnijim problemima, uključujući pretilost, povećanu osjetljivost na alergije i autoimune poremećaje, tvrde istraživači.

 

Antibiotici su daleko najčešći lijekovi koji se prepisuju djeci. Oni čine četvrtinu od svih lijekova ukupno koji se daju djeci. Trenutno se smatra da je jedna trećina od prepisanih antibiotika prepisana nepotrebno.

 

“Ranija proučavanja su pokazala vezu između antibiotika i poremećaja crijevne flore”, izjavio je biolog Den Najtsjedan od autora proučavanja. “Tokom proteklih godina našli smo dokaze snažne povezanosti između korištenja antibiotika, promijena crijevne flore i kasnijih bolesti.” Na primjer, u slučaju alergije, antibiotici mogu iskorijeniti crijevne bakterije koje pomažu sazrijevanju ćelije imunog sistema. Te ćelije bi imale ključnu ulogu u smirivanju imunog sistema kad se suoči sa alergenima. Čak i ako se te bakterija nakon prestanka korištenja antibiotika vrate, imuni sistem ostaje oštećen. Promijene crijevne flore koje izazivaju antibiotici također dovode do većeg nivoa kratkolančanih masnih kiselina, što utjrče na metabolizam i može dovesti do pretilosti.

 

Ovo istraživanje je također proučilo razvoj bakterija u crijevima. Istraživači su pokazali da je uzrast dojenčeta proporcionalan zrelosti njihovih crijevnih bakterija. Na osnovu ovoga bi se mogao načiniti klinički test koji bi pomogao da se intervenira kod djece čija crijevna mikroflora zaostaje u razvoju zbog upotrebe antibiotika.
Nalazi ovog istraživanja koje je proveo Univerzitet Minesota objavljeni su u časopisu Cell Host & Microbe.

 

Izvor: zdravahrana.com


05. veljače 2018 by Dina
Komentari isključeni za ANTIBIOTICI POVEZANI SA KASNIJIM OBOLJENJIMA