ARTIČOKA ZA JETRU


 

Osim što je ukusna kao namirnica, artičoka je efikasno prirodno sredstvo za pomoć jetri, žuči i regulaciju probave uopće.

 

Jetra obavlja preko 400 važnih funkcija. Ona svakodnevno filtrira toksine i otpadne materije iz organizma, razlaže hormone, skladišti esencijalne vitamine i minerale, proizvodi žuč potrebnu za probavljanje. Ukoliko jetra počne usporavati rad, ili postane manje efikasna, posljedice osjeća cijeli organizam. Čak i ako ste potpuno zdravi, koristit će vam ako pomognete svojoj jetri da dobro obavi posao.

 

Fitoterapeuti širom svijeta koriste artičoku kao sredstvo za poboljšanje probave. Suvremena istraživanja su potvrdila da ekstrakt artičoke potiče lučenje žuči i probavu masti. Osim toga, ekstrakt artičoke sadrži flavonoide (kao što su luteolin i apigenin) koji doprinose zdravlju krvnih žila i smanjuju upale niskog intenziteta.

 

Ekstrakt artičoke se proizvodi od listova, izdanaka i korijena. On sadrži visoke koncentracije određenih sastojaka kao što su cinarin i silimarin. Za njih je utvrđeno da poboljšavaju opće zdravlje jetre, uklanjajući toksine i pomažući da se oni preko jetre eliminiraju iz tijela.

 

Artičoka može pomoći kod kroničnih oboljenja jetre; ona doprinosi oporavku jetre i blagotvorno djeluje kod raznih poremećaja jetre i žučne vrećice. Proučavanja obavljena na životinjama su demonstrirala sposobnost ekstrakta korijena i listova artičoke da zaštiti jetru, pa čak i da pomogne ćelijama jetre da se regeneriraju.

 

Evo, ukratko, povoljnih djelovanja artičoke na jetru i organe za probavu koja su potvrdila naučna istraživanja:
 Pojačava lučenje žuči i probavu masti
– Spriječava oštećenja jetre (ukoliko se koristi prije nego što se jetra izloži toksinima – istraživanje objavljeno u časopisu Experimental and Toxicologic Pathology, 2008)
– Smanjuje naslage masti i kolesterola u jetri
– Djeluje antikancerogeno
– Potiče razvoj dobrih probiotskih bakterija u crijevima

 

Za razne probavne probleme, obično se uzima 320 mg do 1800 mg ekstrakta artičoke dnevno, podjeljeno na tri doze, uz obrok.

 

Naučni članci:

 

https://link.springer.com/article/10.1023/A:1015868809990
www.liversupport.com/artichokes-help-an-ailing-liver/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18444161
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14653829
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26310198
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25904284
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15353023
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3958332/
https://draxe.com/artichokes/


19. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za ARTIČOKA ZA JETRU