BAKTERIJE PROIZVODE VITAMIN C!


bakterije

 

Koliko je praznina u znanju o funkcioniranju ljudskog tijela pokazuje i novo otkriće, koje ukazuje da su probiotske bakterije crijevne flore u stanju da proizvode i suštinski važne vitamine!

 

Kad pomislimo na mikroorganizme, to nas obično asocira na viruse, bakterije, infekcije i druge stvari koje je u cjelini bolje izbjeći. Ali, malo ljudi zna da se naš organizam u velikoj mjeri oslanja na mnoštvo sitnih organizama, koji jačaju imunitet, proizvode neke vitalne nutrijente i djeluju na načine koji su raniji bili nepoznati, ili prosto smatrani “nemogućim”.

 

Raznovrsni mikrobiom, odnosno niz slojeva bakterija koje žive u našim organima za probavljanje, od suštinske je važnosti za apsorpciju nutrijenata i funkcioniranje imuniteta. Jedno novo revolucionarno istraživanje koje je ispitalo saradnju crijevnih bakterija i našeg organizma ukazalo je da naše crijevne bakterije čak mogu sintetizirati nutrijente kao što je vitamin C – a sjetite se da je nauka dugo smatrala da ljudski organizam ne može sam proizvesti ovaj važan vitamin!

 

Štoviše, jedan rad koji je objavljen u časopisu Current Opinion on Biotechnology pokazuje da su crijevne bakterije u stanju da proizvedu ne samo vitamin C, nego još i niz drugih vitamina!
Ono što je interesantno jest da vitamin C, konkretno, proizvodi bakterija Corynebacterium glucuronolyticum koja se inače povezuje sa urogenitalnim infekcijama i difterijom – ali koja, u određenim okolnostima, očigledno može biti korisna za ljudski organizam.
Nova otkrića nesumnjivo ispravljaju i proširuju znanja o funkcioniranju ljudskog organizma. A ono što je neporeciva i praktična pouka svega ovoga jest da je održavanje crijevne flore suštinski važno za naše zdravlje.

 

Izvori:
www.greenmedinfo.com
http://datateca.unad.edu.co


13. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za BAKTERIJE PROIZVODE VITAMIN C!