BANANE UMJESTO ŠTETNIH PILULA


banana

 

Ako pratite tenis, vjerojatno ste zapazili da igrači u pauzi od voća jedu samo banane. Ima dobrih razloga što je ovo voće omiljeno atletičarima. A za određene zdravstvene probleme, banane djeluju bolje od lijekova.

 

Ublažavaju gorušicu. Banane imaju antacidni efekt u organima za probavu. Ako patite od gorušice, pojedite jednu ili dvije banane.

 

Ublažavaju simptome čira. Banana smanjuje kiselost u želucu i doprinosi smanjenju tegoba izazvanih čirom.

 

Ublažavaju zatvor. Banane su bogate vlaknima, sluzave su, a sadrže i magnezij. Sve te stvari poboljšavaju peristaltiku crijeva i ublažavaju želučane probleme.

 

Pomažu rad mozga. Kada vam je potrebno da se koncentrirate i obavite posao koji zahtjeva da napregnete mozak, banane mogu pomoći. Bogate su vitaminom B i kalijem, za koje su istraživanja pokazala da potiču rad mozga.

 

Štite kosti. Tipična ishrana razvijenih zemalja po pravilu sadrži previše natrija. Previše natrija sprječava apsorpciju kalcija u kosti, što dovodi do smanjenja mase i gustoće kostiju. Banane su bogate kalijem koji uravnotežava negativne efekte previše natrija, pa su zato dobre za zdravlje kostiju.

 

Dobre za srce i krvne žile. Jedno istraživanje, koje su obavili italijanski i englesi naučnici, utvrdilo je da redovita konzumacija banana za doručak snižava tlak i smanjuje rizik od moždanog udara. Jedno drugo istraživanje je pokazalo da redovita konzumacija banana može smanjiti rizik od smrti uslijed moždanog udara za 40%,

 

Korisne i u slučaju anemije. Sadrže dosta željeza koje doprinosi proizvodnji hemoglobina u krvi.

 

Pomažu da se ostavi duhan. Za one koji nastoje da prestati pušiti, banane trebaju biti svakodnevno na meniju. Pošto su bogate kalijem i magnezijem, pomažu da se umanji apstinentska kriza nakon prestanka pušenja.

 

Snižavaju tjelesnu temperaturu. Banane djeluju smirujuće i hlade organizam, zato su odlične za toplo vrijeme, kao i tijekom napornog fizičkog rada ili treninga.

 

Ublažavaju depresiju i poboljšavaju raspoloženje. Istraživanja su pokazala da banane sadrže triptofan koji doprinosi opuštenosti, smirenosti i ublažava strepnju i depresiju.


13. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za BANANE UMJESTO ŠTETNIH PILULA