BIJELA KRVNA ZRNCA I NJIHOVA ULOGA


bela-krvna-zrnca

Bijelih krvnih zrnaca ima u krvi skoro 900 puta manje nego crvenih. Mada su crvena zrnca daleko brojnija u krvi i daju joj svoju boju, bijela krvna zrnca imaju isto tako značajnu ulogu. Bijela krvna zrnca se još nazivaju leukociti.

Najbrojniji leukociti su granulociti. Ove ćelije prelaze u krv i izlaze iz nje na onom mjestu na kome su se sakupile klice ili gdje je ozljeđeno tkivo. Neke od njih, koje nazivamo neutrofili, uvlače u sebe bakterije i uništavaju ih. Leukociti stvaraju materije koje probavljaju i omekšavaju mrtvo tkivo i obrazuju gnoj.

Druga bijela krvna zrnca se zovu limfociti. Njihov broj se često povećava kada se u tijelu duže vrijeme održava neka infekcija. Ona su sastavni dio tjelesnog mehanizma za borbu protiv infekcija, tako da je njihova uloga, kao što vidite, veoma važna.

Treća vrsta bijelih krvnih zrnaca su monociti. Ove ćelije, zajedno sa drugim ćelijama u tkivima, imaju sposobnost da prihvaćaju dijelove mrtve materije. One mogu također okružiti neku materiju, kao što je prašina i spriječiti je da dođe u dodir sa zdravim ćelijama tkiva.


19. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za BIJELA KRVNA ZRNCA I NJIHOVA ULOGA