BIJELI ŠEĆER – PODMUKLI UBOJICA VREBA GDJE GA NE OČEKUJEMO


 

Rafinirani bijeli šećer je dokazano štetan za ljudski organizam, a nalazi se u mnogim namirnicama gdje ga nitko ne očekuje. Rafinirani šećer vezan je za pojavu niza bolesti, kao što su nesanica, vrtoglavica, alergije, manična depresija, kardiovaskularne bolesti, hipoglikemija, gubitak kose, iritacija kože, kvarenje zubi, pretilost, dijebetes tipa 2, karcinom debelog crijeva i gušterače.

 

Šećer može negativno utjecati na promjene raspoloženja, promjene osobnosti, pojavu razdražljivosti, astmu, artritis, bolesti srca, povišeni kolesterol i endokrine probleme. Šećer izaziva ovisnost. Šećer otpušta supstancu nalik opijatu koja aktivira dio mozga zadužen za osjećaj nagrađivanja i uživanja.

 

Jedna limenka soka prosječno sadrži 40 grama šećera, a najveći izvori rafiniranog šećera nisu slatkiši već gazirani sokovi.

 

Konzumacija šećera raste prosječno za jedan posto godišnje, što je veća brzina nego povećanje svjetske populacije ljudi. Proizvodnja šećera raste brže od njegove potrošnje, što ga čini sve jeftinijim proizvodom. U poslednjem desetljeću potrošnja šećera povećala se za 23 posto.

 

Konzumacija rafiniranog šećera organizmu oduzima vitamin B. Manjak vitamina B uzrokuje simptome kao što su jako lupanje srca, kroničan umor, paranoja, anksioznost, nesanica, problem s koncentracijom, problemi s probavom, osipi i ponovna želja za slatkim.

 

Mnoge namirnice u svom sastavu imaju skriven šećer. Kečap, hot-dog, hamburger, peciva za hamburgere, maslac od kikirikija, pomfrit, umaci za tjesteninu, majoneza, razni umaci za salate i brojna obrađena hrana sadrži šećer, čak i ako okus te hrane nije sladak. Hrana sa niskim udjelom masnoća često sadrži šećer radi boljeg okusa.

 

Rafinirani šećer nema hranljivih vrijednosti, ali zato ima mnogo kalorija. Ne sadrži ni vitamine, minerale, enzime, masti i vlakna, jer se sve to izgubi tokom procesa obrade. Šećer troši i kalij i magnezij, koji su ključni za zdravlje srca.

 

Unatoč dodatnim kalorijama, istraživanja pokazuju da životinje žive duže konzumacijom obične vode nego konzumacijom vode i šećera. Zbog toga naučnici kažu da je i NIŠTA bolje od šećera.

 

Kako rafinirani šećer utječe na tijelo? Šećer stvara kiselu sredinu u sistemu za probavu, otapa vitamine i minerale u tijelu, posebno kalcij potreban za kosti i zube. Šećer slabi imuni sistem i uzrokuje pretjeranu proizvodnju enzima za probavu, što vrlo loše utječe na gušteraču. Šećer slabi i funkciju jetre, što može dovesti do povećanog krvnog tlaka, problema s kožom i pojave akni. Rafinirani šećer otežava i protok krvi, ubrzava starenje, donosi dentalne probleme, jača bore i ističe suhu kožu.


17. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za BIJELI ŠEĆER – PODMUKLI UBOJICA VREBA GDJE GA NE OČEKUJEMO