BILJKE KOJE ČISTE PLUĆA


S obzirom kakav zrak udišemo, u gradovima i u osobnim domovima, jedno je sigurno: svima bi nam dobro došlo da pročistimo pluća. A pogotovo je to potrebno onima koji imaju problema sa dišnim putevima.

 

Mnogi problemi sa plućima, uključujući i astmu i neke druge kronične bolesti mogu se ublažiti uz pomoć biljaka koje su poznate po svom blagotvornom djelovanju na dišne organe, a posebno na pluća. Njihovo glavno djelovanje je da pomažu da se pluća oslobode štetnih materija i čine disanje lakšim.

 

Origano

Origano sadrži karvakrol i ruzmarinsku kiselinu, supstance koje smanjuju količinu histamina (povećan kod alergija i astme) i olakšavaju prolazak zraka kroz nos. To je prirodni dekongestant (sredstvo za otpušavanje dišnih puteva). Može se konzumirati kao dodatak obroku (začin), u obliku čaja, vodenog rastvora ili eteričnog ulja.

 

Nana

Mentol, sastojak nane, opušta mišiće dišnih organa, što olakšava disanje. Mentol također djeluje kao antihistaminik, što smanjuje začepljenost dišnih organa.

 

Plućnjak

Ova biljka (lat. Pulmonaria oficinalis), kao što joj i samo ime kaže, veoma povoljno djeluje na pluća, potičući i pomažući iskašljavanje. Sadrži veoma veliku količinu antioksidanasa, pomaže rad pluća i djeluje zaštitno kada smo riziku od oboljevanja pluća.

 

Eukaliptus

Eukaliptus smanjuje nadraženost grla, otvara sinuse i smanjuje začepljenost dišnih puteva. Supstanca cineoll koju sadrži ima ublažujuće djelovanje koje značajno olakšava disanje.

 

Oman (Inula helenium)

Korijen ove biljke sadrži inulin koji pomaže rastvaranje sluzi, potiče i olakšava iskašljavanje sekreta iz bronhija. On također oblaže bronhijalne prolaze djelujući zaštitno. Fitoterapeuti tvrde da posebno pomaže oboljelima od astme.


12. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za BILJKE KOJE ČISTE PLUĆA