BILJNE ZAMJENE ZA MASLAC (5 RECEPATA)


pjimage (3)

1. Maslac od badema

 

Sastojci:
– ½ kilograma sirovih badema

 

Priprema:

Bademe usuti u jači blender. Uključiti blender na najmanju brzinu i nakon 2 minute ugasiti ga. U ovom trenutku bademi će biti mljeveni i zaljepljeni za zidove posude blendera.almond-butter-1080x675 Promješajte bademe, tako da se izmiksani sadržaj „odljepi“ od zidova posude i ponovo uključite blender. Nakon 2 minute ponovo isključite blender i ponovo promješajte bademe. Ponovo uključite blender. Ovaj postupak ponavljajte svake 2 minute, još 4 puta (ukupno vrijeme miksanja treba biti 12 minuta, s prekidima svake 2 minute). Nakon 12 minuta miksanja mljeveni bademi će poprimiti strukturu maslaca. Prebacite ih u staklenu posudu i odložite u frižideru. Po želji, maslacu možete dodati sol, začinsko bilje ili neku drugu aromu/ukus po vašoj želji (u tom slučaju, nakon što se maslac formira, dodajte aromu i uključite mikser još 2 minuta. Maslac od badema možete koristiti 2-3 tjedna nakon pravljenja, čuvati u frižideru.

 

2. Maslac od oraha2

Sastojci:

– 2 šalice sirovih oraha (šalica od 2 dl)

Priprema:

Postupak je isti kao kada radite maslac od badema, s tim da su orasi nešto „ljepljiviji“, pa će vam trebati više strpljenja.

 

3. Maslac od kokosa

– 500 grama kokosovog brašnatumblr_lr2af4ydg51qdei8m

Priprema:

Kokosovo brašno dodati u blender (može u blender u kojem radite smoothie). Po želji možete dodati prstohvat morske soli. Uključite blender i miksajte kokosovo brašno („na suho“) 60 sekundi. Po potrebi, isključite blender nakon 30 sekundi i promješajte sadržaj plastičnom žlicom. Nastavite blendati još 30 sekundi. Maslac od kokosa je gotov! Upotrijebite ga 2-3 tjedna nakon što ste ga napravili (čuvajte ga u frižideru).

 

4. Maslac od indijskih orahacashew-butter-2

Sastojci:
– ½ šalice sirovih indijskih oraha
– 2-3 žličice kokosovog ulja

Priprema: Indijske orahe natopiti u vodi 6-8 sati, procjediti ih i osušiti (u dehidratoru ili na papiru). Posušene indijske orahe i kokosovo ulje dodati u blender i miksati dok se ne pretvori u kremastu masu (uglavnom treba 90 sekundi, no vrijeme će ovisiti o vrsti blendera kojeg imate). Po potrebi isključite blender i promješajte sadržaj, da se izjednači, a zatim nastavite miksati. Maslac je odličnog okusa!

 

5. Maslac od kikirikija

Jar of peanut butter with nuts. On wooden texture.

Sastojci:
– 1 šalica očišćenog kikirikija
– 1 žličica ulja od koštica grožđa
– prstohvat soli po želji
– med, cimet ili drugi dodaci u količini prema želji

Priprema:

Očišćeni kikiriki i ulje sameljite u blenderu dok ne dobijete glatku i kompaktnu smjesu, dodajte prstohvat soli, med i cimet, sušeno ili orašasto voće te još malo promješajte. Kako biste dobili finiju teksturu, kikiriki možete prije dodavanja u blender malo poprskati vodom i propržiti u pećnici zagrijanoj na 200 C, dok ne dobijete lijepu svjetlo smeđu boju (otprilike 15 minuta), jednako je ukusna i sirova varijanta. Navedene količine dovoljne su za pripremu pola šalice kikiriki maslaca, možete napraviti i veću količinu i kikiriki maslac staviti u frižider u čvrsto zatvorenoj posudi. Kikiriki maslac može trajati oko dva tjedna.

 

Napomena: Biljni maslac možete koristiti za umake, namaze, kolače, torte, peciva. Maslac od kikirikija najbolji je za namaz, dok su maslaci od badema, oraha, indijskih oraha jako dobri za kolače, peciva, palačinke. Za prženje najbolje koristite maslac od kokosa, jer on ima dovoljno masnu teksturu i lako se zagrijava. Dobro zatvoren maslac u staklenoj posudi u frižideru, možete čuvati bez bojazni do 3 tjedna.


25. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za BILJNE ZAMJENE ZA MASLAC (5 RECEPATA)