Bivša pekarka ne želi više šutjeti: Narode, evo što zapravo jedete


pekarka

 

Romantične večere u skupim restoranima ili studentski doručci u pekarama bi nakon ovog teksta mogli opasno da vam se zgade, s obzirom da je izvjesna Milana otkrila zastrašujuću istinu koja se dešava u kuhinjama ovih objekata.

 

Naime, Milana i njen bivši dečko su dugo vremena radili kao kuhari, odnosno pekari u restoranima po Beogradu i Pančevu, gdje su stjecali nevjerojatne uvjete u kojima se specijaliteti prave.

 

Ona je rekla kako nije neobično da se redovno bore sa buba švabama i štakorima na mjestima gdje se sprema hrana, te da gazde ovih objekata ne mare za higijenske uvjete dok god im dobro ide prodaja.

 

Milana je svoje iskustvo podijelila i studentima svih beogradskih fakulteta, koji su se bunili na kvalitetu hrane u menzama, te je htjela da im približi zbog čega je to tako.

 

– Strpljivo sam šutila do sada, ali ne mogu, moram prokomentirati nešto u vezi sa ovom kritikom na račun menze. Imala sam to zadovoljstvo da jedan period života radim u pekarama, a otprilike u isto vrijeme (sve je to bilo prije 3-4-5 godina) moj bivši momak je radio u nekoliko restorana kao kuhar. Pobjegli smo iz te industrije i on i ja glavom bez obzira, a evo i zašto:

 

Ti bureci od 100 dinara i pice od 120 koje kupujete u pekari uglavnom se proizvode u prostorijama po kojima buba švabe gmižu doslovno u rojevima, a protrči tu i tamo neki miš, pa i štakor. Radila sam u pekari u kojoj počneš da radiš sendviče (oni fini „posni“ i slični sendviči u celofanu koji koštaju preko 100 dinara) i ako ti uđe mušterija i moraš te napola spremljene sendviče ostaviti na 5 minuta, kada se vratiš, po njima gmiže 10-ak buba švaba – priča ona.

 

Ono što se uradi u takvoj situaciji je da rukom rastjeraš buba švabe, završiš sendvič i fino ga uviješ u celofan. Svaki kruh/kifla itako dalje, koji padne na pod uredno se vraća na policu. One pečurke na pici se nikada ne peru prije upotrebe (a ja se pitala zašto sve djevojke koje rade u pekari imaju crne nokte – ne, ta prljavština ne može da se spere).

 

Radila sam u četiri pekare u Pančevu, u tri je situacija bila ovakva, samo su u jednoj bili pristojni higijenski uvjeti. A znate zašto? Zato što su imali malu proizvodnju, samo nekoliko vreća sa brašnom. Tamo gdje ima puno brašna ima i buba švaba i pacova i dezinsekcije i deratizacije ne pomažu mnogo.

 

(Uvijek se sjetim jednog starijeg pekara iz Leskovca kada je pričao kako je ujutro zatekao „štakora kako hoda po testu ko čovjek“. Kada sam ga pitala da li je svuda tako rekao je „da, apsolutno, na 100% mjesta gdje sam radio“, a čovjek je bio pred penzijom).

 

Mislila sam da je u restoranima bolje, naročito po BG-u, ali ne. Moj dečko je radio u jednom ekskluzivnom restoranu i sjećam se kada sam ga zvala i kada je on sav rastrojen rekao kako je sjeo da zapali cigaretu jer ga je mnogo uznemirio prizor tri štakora koja su odjednom protrčala kroz kuhinju. (Do tada su se pojavljivali individualno).

 

Radio je u još nekim restoranima, od kojih je jedan bio sa tradicijom od 30-ak godina. Savjetovao me je od srca da nikada ne jedem tamo, jer se namirnice čuvaju na neadekvatan način (stoji oljušten krumpir u vodi u frižideru po 2 dana, domaćice znaju kako to onda može da izgleda, ništa ne smije da se baci da se gazda ne baci u trošak), služe suhomesnate proizvode sa isteklim rokom i tako dalje.

 

Dakle, mislim da sam bila dovoljno slikovita. Nisam radila u kuhinji studentske menze niti poznajem nekoga ko jeste, ali taj moj bivši je bio kratko na zamjeni u kuhinji „Dječja radost“ (predškolske ustanove) i tamo je stvarno sve po p.s.-u.

 

E sad, kada vi odete u restoran i kuhar spremi jelo za vas dvoje- troje, naravno da će zakamuflirati sve, spakirati u porculanski tanjur i uzeti vam 40 eura (30, 20 – koliko već, nisam dugo jela u restoranu). Pomislite za koliko studenata se kuha u menzi, pa sljedeći put kada naiđete na jabuku koja je prezrela ili trula IZNUTRA, razmislite da li je racionalno očekivati da se to ne dešava.

 

Također sjetite se priče o sendviču i buba švabi kad vam dođe da uđete u pekaru. Uštedjet ćete pare i popraviti liniju.“

 

(Izvor: http://webtribune.rs/bivsa-pekarka-ne-zeli-vise-da-cuti-narode-evo-sta-ustvari-jedete/#  )


01. studenoga 2016 by admin
Komentari isključeni za Bivša pekarka ne želi više šutjeti: Narode, evo što zapravo jedete