BOLJE JE STAJATI NEGO SJEDITI


sr

 

Ako možete, obavljajte poslove stojeći a ne sjedeći. Nekoliko istraživanja ukazuju da je sjedenje povezano sa bolestima i starenjem, dok ljudi koji više stoje žive duže.

Stajanje je dobro za zdravlje, zato što doprinosi produženju tijelomjera, koji su indikator dobrog zdravlja i dugovječnosti. Svakako da je preporučljivo vježbanje i fizička aktivnost, ali što se tiče tijelomjera, vrijeme koje provedete na nogama može biti važnije nego vrijeme koje odvojite za vježbanje. Istraživači su zaključili da je previše sjedenja “novi zdravstveni rizik našeg vremena”, a da stajanje i fizička aktivnost sprečavaju skraćenje tijelomjera. Šta su tijelomjeri? Poznato je da ćelija sadrži DNK, koja je nosilac ogromne količine informacija, a DNK se sastoji od kromosoma. Kromosomi imaju završetke koji se nazivaju tijelomjeri. Ti tijelomjeri su zaduženi da štite genetičke informacije. Oni su odgovorni za diobu ćelija i opskrbljuju da se genetski kod prenese u novonastale ćelije. Svaki put kad se ćelija podijeli, tijelomjeri se donekle skrate. Kada postanu prekratki, dioba ćelija prestaje. Zato se kraći tijelomjeri povezuju sa starenjem, bolešću i preranom smrću. Kratkoća tijelomjera ukazuje na mogućnost srčanih oboljenja, starenja i raka.

Ono što je praktično bitno da znamo, jest da sjedenje doprinosi skraćenju tijelomjera, dok stajanje, fizičko vježbanje i svakodnevni trening koji gradi mišićnu masu sprječava skraćenje tijelomjera. Dr Džoan Vernikos, bivša direktorica odjeljka za biološke nauke NASE, kaže da sjedeći životni stil doprinosi nastanku pretilosti, dijabetesa i lošem zdravlju uopće. Naime, bilo je primijećeno da su astronauti po povratku iz svemira imali gubitak mišićne mase i druga oštećenja škodljiva po zdravlje; to je analogno onome što se događa kada dugo sjedimo. Profesorica Sveučilišne bolnice Karolinska iz Stocholma tvrdi: “Mi smatramo da je smanjenje broja sati sjedenja važnije nego povećanje vremena koje se provodi u fizičkom vježbanju što se tiče zdravstvenih rizika za starije pacijente”.

Dakle, zaključak je jasan: kada ne morate sjediti, nemojte!

Izvori:
www.worldhealth.net
www.huffingtonpost.com
http://learn.genetics.utah.edu/content/chromosomes/telomeres/


08. prosinca 2016 by Dina
Komentari isključeni za BOLJE JE STAJATI NEGO SJEDITI