ČIŠĆENJE JETRE I ŽUĆNE VREĆICE NA PRIRODAN NAČIN


Kada bi se ljudski organi morali svrstati po važnosti za održavanje zdravlja i liječenje bolesti, jetra bi bila na vrhu. Pročišćavanje jetre i žučne vrećice, potrebno je kod liječenja bilo kojeg zdravstvenog problema. Glavni zadatak jetre jest da pročišćava krv, da filtrira, neutralizira, uništava i eliminira sve ono što je opasno za organizam, a što čovjek udiše, konzumira ili što nastaje kao posljedica metaboličkih procesa u organizmu. To su bakterije, gljivice, virusi, paraziti, pesticidi i insekticidi, odakle god dolazili, različite kemikalije, otrovi i štetni produkti iz ishrane, vode i različitih pića, ostaci sintetičkih lijekova, alkohol.

 

Akumulacijom toksina i otpada u organizam kroz suvremeni način života, posebno kroz nezdravu ishranu, jetra postaje zatrovana, preopterećena i često oštećena zbog čega nije u mogućnosti da svoj posao obavlja efikasno. Posljedica toga su različite bolesti jetre. Jetra je povezana sa svim organima u tijelu, zbog čega mnoge druge bolesti ili pad imuniteta korijen problema imaju u zatrovanoj, zakrčenoj i nedovoljno funkcionalnoj jetri.

Neke od važnijih uloga jetre su da uravnoteži količinu kolesterola u krvi, stvara glukozu, jedinu kemikaliju koja nam daje čistu energiju, da stvara hormone, probavne tekućine potrebne za probavljanje, razlaže masti, sintetizira proteine, skladišti sve od imunih ćelija do vitamina A, B12, D, E, K…, stvara enzime koji neutraliziraju toksine u krvi i još mnogo toga.

Žučna vrećica, kao najbliskiji organ jetri, je zadužena da prima žuč – tekući produkt koji izlazi iz jetre tijekom njenih brojnih funkcija. Žuč, između ostalog, stimulira probavljanje i peristaltiku. Kroz žuč jetra izbacuje i otpad. Kada žuč sadrži previše kolesterola, koji se dobija iz ishrane životinjskog podrijetla, i otpadnih produkata, ona vremenom počinje stvrdnjavati i stvara kamenje koje potom može i izaziva brojne probleme.

Biljke sadržane u tinkturi i čaju za jetru i žučnu vrećicu poznate su po fitokemikalijama koje stimuliraju, pročišćavaju i štite ove organe. Najbolja biljka je sjeme šarenog čkalja koja štiti i liječi jetru, djeluje protuupalno, uklanja slobodne radikale i štetne supstance u jetri. List čaparala je jedan od najboljih prirodnih antioksidanasa, uništava strana tijela i tumore, a neke od biljaka, poput korijena maslačka, mahonije, lincure, ljutića, kao i pelin, su klasične gorke biljke odgovarajuće za jetru koje, između ostalog, izazivaju veću proizvodnju žuči što čisti samu jetru i žučnu vrećicu, ali i zajedno sa ostalim biljkama uništavaju bakterije, viruse, parazite i gljivice u jetri. 

Pomažu da se iz probavnog trakta odstrani sve što ispuste jetra i žučna vrećica, ublažavaju nadutost, grčeve, mučninu, loše probavljanje i ostalo, koji mogu biti prisutni tijekom čišćenja jetre i žučne vrećice, stimuliraju bolji protok krvi kroz ove organe, ispiru i dezinficiraju bubrege i mokraćne kanale.

Maslinovo ulje, koje se koristi za pravljenje tonika za pročišćavanje jetre i žučne vrećice ima brojna blagotvorna djelovanja na ove organe, a naročito u stimuliranju proizvodnje žuči čime se sama jetra i žučna vrećica pročišćavaju, u čemu značajno pomaže i češnjak sa svojim antivirusnim, antibakterijskim i drugim ljekovitim svojstvima.

Klistiranjem organskom kavom otvaraju se žučni kanali, izaziva se stvaranje više žuči u jetri kao i izlijevanje i izbacivanje žuči. U ovom procesu jetra izbacuje mnoge otrove u žučnoj vrećici i oslobađa ih se u roku od nekoliko minuta. To izaziva olakšanje u mnogim dijelovima tijela i organima i vodi do pročišćavanja i liječenja jetre.

Pročišćavanje jetre i žučne vrećice se radi u periodu od 2 puta po 7 dana, naizmjenično sa pročišćavanjem bubrega i mjehura koje se također radi u periodu od 2 puta po 7 dana. Prvih sedam dana se čisti jedna grupa organa (na primjer jetra i žučna vrećica), drugih sedam dana druga grupa (bubrezi i mjehur) i tako naizmjenično po jednu sedmicu u ukupnom trajanju od 30 dana. U slučaju blažih oboljenja, pročišćavanje ovih organa se radi naizmjenično po jedan tjedan.


Tonik za pročišćavanje jetre i žučne vrećice

Tonik za pročišćavanje jetre i žučne vrećice se pije ujutro, a priprema se na sljedeći način:

– 2 decilitra soka od citrusa (otprilike 2 naranče i 1 limun ili 2 grejpa i 1 limun, može i kombinacija naranče, grejpfruta i limuna);

– 2 decilitra vode;

– 1 do 5 češnjeva češnjaka (početi sa jednim češnjem i svakodnevno povećavati dozu za po 1 češanj dok se ne stigne do 5);

– 1 do 5 žlica maslinovog ulja (početi sa jednom žlicom ulja i svakodnevno povećavati dozu za po jednu žlicu dok se ne stigne do 5);

– komad đumbira veličine 2 cm (po želji se može povećavati doza kako se povećava doza maslinovog ulja).


Ukoliko nije sezona citrusa može se koristiti sok od cijeđene jabuke. 15 minuta nakon konzumiranja tonika piju se 2. šalice čaja „Jetra/žuč” i 1. čajna žličica tinkture „Jetra/ žuč”.

 

Način primjene:

Konzumiranje čaja i tinkture za jetru i žučnu vrećicu u istim ovim količinama ponavlja se još 2 puta tijekom dana, što je ukupno 3 puta na dan (doza se može povećavati ovisno o potrebi). Tinkturu promućkati prije upotrebe i može se piti sa vodom, sokom ili mlakim čajem.

Biljke koje se koriste za pripremanje tinkture i čaja „Jetra/žuč“:

– sjeme šarenog čkalja (za zaštitu, pročišćavanje i poboljšanje rada jetre);

– list čaparala (za uništavanje stranih tijela i pročišćavanje);

– korijen maslačka, korijen mahonije, korijen lincure, korijen šimširike, korijen ljutića, korijen i list čička, list artičoke, korijen štavelja, kore citrusnih biljaka (za stimuliranje i pročišćavanje jetre i žučne vrećice);

– list pelina, kora crnog oraha, češnjak (za uništavanje bakterija, parazita, virusa, gljivica);

– korijen đumbira, sjeme komorača (za poboljšanje probavljanja).


Djelovanje tinkture i čaja „Jetra/žučna vrećica“

Štite i jačaju ćelije jetre, pročišćavaju i ispiru jetru i žučnu vrećicu, čiste nagomilane čvrste naslage u žučnoj vrećici, stimuliraju žučnu vrećicu, poboljšavaju protok krvi kroz jetru i žučnu vrećicu, poboljšavaju probavu, ublažavaju mučninu i nadutost koji mogu biti prisutni tijekom pročišćavanja jetre i žučne vrećice.

– Tinkture su tekući, koncentrirani, ljekoviti sastojci biljaka koji su izvučeni njihovim potapanjem u alkoholu. Iako su pojedine biljke sadržane i u čaju i u tinkturi, razlika je u tome što su neki sastojci iz biljaka rastvorljivi u vodi i otpustit će se u čaju, dok će se pojedine važne supstance lakše i jedino rastvoriti u alkoholnoj tinkturi. Kada se koriste i čaj i tinktura onda se dobija kompletan dijapazon sastojaka iz biljaka (tinkture su koncentriraniji napitak od čaja).

– Tonik, tinktura i čaj za jetru i žuč su poželjni i za osobe kojima je uklonjena žučna vrećica.

– Nije potrebno da sve navedene biljke budu sadržane u tinkturi i čaju „Jetra/žučna kesa“ (češnjak se ne koristi za bilo kakav čaj), a mogu se koristiti i druge biljke ovisno o potrebi. Na primjer, u čaju se najčešće stavljaju i biljke koje dodatno stimuliraju probavljanje kao što su kora cimeta, crni biber, kao i biljke koje dezinficiraju i stimuliraju rad bubrega i mokraćnih kanala kao što su bobica kleke, list uve, list rastavića, korijen i list peršina. Pripremanje biljnih formula detaljnije je opisano u knjizi dr Ričarda Šulca – „Liječenje neizlječivih bolesti” i istoimenom video serijalu. Na web stranici dr Šulca – www.herbdoc.com, mogu se pogledati aktualni recepti.

– Jaki tonik za pročišćavanje i izbacivanje kamenja iz jetre i žučne vrećice se primjenjuje po potrebi.

 

Način primjene:

U blender se promiješa:

– 2,5 decilitra soka od naranče (2 ili 3 naranče, može i jedan limun);

– 2,5 decilitra maslinovog ulja, najčistijeg i najkvalitetnijeg do kojeg se može doći.

Piti po 1,25 decilitra ove smjese na svakih sat vremena, tijekom 4 sata, počevši od 18 sati do 21 sat.


* Uvijek kod sebe imati komad svježeg đumbira pri ruci za slučaj da pripadne muka od jakog tonika. Jaki tonik najčešće služi za izbacivanje kamenja iz jetre i žučne vrećice, ali i za pročišćavanje bez obzira da li postoji kamenje i kod težih oboljenja, s tim da se njegova primjena preporučuje najviše 3 puta tjedno. Klistiranje organskom kavom se primjenjuje po potrebi.

 

Klistiranje kavom

 

Klistiranje se obavlja unosom tekućine u debelo crijevo preko anusa (analnog otvora) uz pomoć opreme za klistiranje koja sadrži plastičnu ili gumenu posudu sa plastičnim crijevom.

Prije klistiranja organskom kavom, obavlja se klistiranje sa vodom i sokom od limuna.

U posudi za klistiranje unese se oko 1 litra vode u koju je prethodno iscijeđen 1 limun. Posuda sa tekućinom se najčešće zakači na vrata ili na neki drugi dio u kupaoni. Osoba treba raširiti ručnik ili deku na pod kupaone i legne bočno na desnu stranu, a vrh crijeva koja izlazi iz posude lagano se ubaci u anus.

Na kraju crijeva postoji špina kojom se kontrolira protok tekućine u debelo crijevo. Špina se otvori i propusti se sva tekućina u debelo crijevo. Nakon toga crijevo se izvadi iz anusa. Očekivano je da će osoba imati potrebu za brzim pražnjenjem. Postupak se može, po želji, ponoviti nekoliko puta.

Nakon toga obaviti klistiranje organskom kavom (isključivo organska kava dolazi u obzir). Organska kava se priprema tako što se u posudu sa litrom vode stave 3 jušne žlice samljevene organske kave. Tekućina treba ključati 3 minute sa otvorenom posudom, a nakon toga zatvoriti posudu i ostaviti da se tekućina krčka između 15 i 20 minuta na najnižoj temperaturi. Kada se tekućina ohladi da bude mlaka procijediti je i nasuti u opremu za klistiranje.

Nakon toga leći bočno na desnu strani (na lijevoj strani se radi klistiranje rektuma i cijelog debelog crijeva), s tim da noge budu blizu abdomena i propustiti tečnost u debelo crijevo.

Na istoj poziciji zadržati se 12 do 15 minuta i tijekom tog perioda povremeno duboko disati i masirati trbuh. Nakon 12 do 15 minuta izbaciti tekućinu u wc školjku.
Nakon klistiranja sa organskom kavom poželjno je klistirati se vodom kako bi se ispirali zaostaci prethodne tekućine.

 


23. veljače 2017 by Dina
Komentari isključeni za ČIŠĆENJE JETRE I ŽUĆNE VREĆICE NA PRIRODAN NAČIN