CRNA LIMUNADA


hbv

Poznato je da je limunada jedan od najzdravijih napitaka. Ipak, pojavilo se nešto mnogo bolje i za zdravlje i za uživanje – crna limunada. Sigurni smo da ćete je od sada praviti svaki dan. U nastavku ćemo pokušati da vam predočimo koliko je ovaj napitak dobar za vaše zdravlje, opisujući ljekovitost i nutritivni sastav svakog od sastojaka.

Aktivni ugljen

Šta je aktivni ugljen?
Aktivni ugljen je ugljen bezbedan za konzumiranje. Napravljen je od kokosa, treseta ili drveta. Crn je, bez mirisa i slabo izraženog okusa. Brzo je postao popularan kao dodatak za detoks pića i kao boja za hranu.

Kako aktivni ugljen djeluje?
Aktivni ugljen je adsorbent, što je električna aktivnost, jača nego sama apsorpcija, što predstavlja mehaničku akciju. Aktivni ugljen apsorbira većinu organskih i neorganskih kemikalija, koje ne pripadaju tijelu, ali ne apsorbira hranljive materije!
Alkalne osobine aktivnog crnog ugljena se vežu za otrove i sprječavaju ih da se apsorbiraju iz želudca u crijeva. On je toliko jak da veže sve što je u vašem probavnom traktu, pa se obično daje onima koji su hospitalizirani zbog trovanja ili predoziranja narkoticima. Sada ga mnogi ljudi koriste da se oslobode toksina kao što su pesticidi, ili pomažu sebi u borbi protiv ili sprječavanju mamurluka.

Limun

Osim što je ukusan, limun je i vrlo zdrav. Bogat je vitaminom C, koji jača imuni sistem. Osim toga, limun sadrži i vitamin Briboflavin i minerale poput kalcija, fosfora, magnezija, zatim proteine i ugljikohidrate.

Limunada je dobra za želudac. Sok od limuna pomiješan s toplom vodom pomaže da se oslobodite problema sa probavom. Ukoliko redovno pijete limunadu, vaša crijeva će se brže osloboditi štetnih sastojaka.

Limun, prirodni antiseptik, može izliječiti probleme vezane za vašu kožu. Limun je bogat vitaminom C koji pomlađuje kožu a licu daje blistavi sjaj. Pomaže u oralnoj higijeni. Limunada, također, otklanja loš zadah i druge probleme vezane za desni.

Javorov sirup

Javorov sirup je čist prirodni proizvod koji se, bez dodatka konzervansa, može dugo čuvati. Pojedine vrste javorovog drveta, kada se “zarežu”, daju veću količinu gustog slatkog soka specifičnog mirisa – sirupa, koji u svom sastavu ima saharozu i invertne šećere. Uz to, hranljiviji je čak i od meda: 100 g sirupa sadrži 64% ugljikohidrata, 0,4% masti, 0,1% bjelančevina, 0,6% minerala, a kalorijska vrijednost je 275 kCal. Koristi se upravo kao zamjena za šećer i med. Ima ugodan, sladak okus, boja mu je tamnosmeđa i srednje je gustoće.

Recept za crnu limunadu

Sastojci:

  • 1 litra čiste vode
  • 2 limuna
  • 1 žličica aktivnog crnog ugljena
  • 2 žlice javorovog sirupa

Priprema:

Počnite sa 2 limuna, izrežite ih na pola i iscijedite sok iz njih. Sipajte sok od limuna pravo u staklenku od 1L, dodajte žličicu crnog drvenog ugljena, i 2 žlice javorovog sirupa. Popunite preostali prostor u vašoj staklenci sa vodom i čvrsto zatvorite poklopac. Promućkajte vašu mješavinu dobro.

Napomena: Ova limunada će vam obojiti jezik i stolicu. Dakle, nemojte se iznenaditi sljedeći put kada odete na toalet, ako vam stolica bude potpuno crna! Kod osoba koje imaju probleme sa zatvorom preporučujemo da ne koriste ovaj napitak dok ne riješe problem, jer aktivni ugljen može pogoršati situaciju u tom slučaju.


13. svibnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za CRNA LIMUNADA