DA LI JE SOLARIJ ZAISTA ŠTETAN?!


solarium.png

Ukoliko se spremate na more, pa biste u solarij da malo pripremite kožu za sunce ili “nabacite” ten prije nego krenete na ljetovanje, razmislite još jednom. Prema riječima američkih stručnjaka sa univerziteta u Minesoti, redovni odlasci u solarij povezani su s trostruko većim rizikom za razvoj melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Različit spektar, različita oštećenja

Valne dužine UVA i UVB spektra zračenja u solariju su različite od onih u sunčevom spektru, pa nas tako solarij vrlo malo priprema za sunce. Ten koji se dobije ravan je zaštitnom faktoru tri! Dakle, ništa od zaštite.

S godinama je sve gore

Oštećenja kože nakupljaju se godinama, pa je rizik za melanom usko povezan s ukupnom izloženošću ultraljubičastim zrakama tijekom života. A, s obzirom na to da je UV zračenje u solariju i do tri puta jače od najjačeg podnevnog sunca, oštećenja su brža i snažnija.

 

– Ten koji se dobiva izlaganjem kože zračenju u solariju neće zaštiti kožu. Boja koju tamo steknete je obrambeno nakupljanje pigmenta kao reakcija na oštećenje kože uslijed intenzivnog UV zračenja –

Svako dobivanje tena, bez obzira da li smo pocrvenili ili ne, jest nova doza UV zračenja koja se množi tijekom godina. A, posljedice su brojne:
– Prerano starenje kože
– Gubljenje elastičnosti
– Smanjivanje kolagenih vlakana
– Pojava fleka i mitisera
– Veća učestalost basocelularnog i planocelularnog karcinoma
– Veća učestalost pojave melanoma
– Ukoliko se ne koriste zaštitne naočale u solariju moguć je razvoj katarakte

I povremeno je loše

Da li idete često ili povremeno svejedno je. I jedno i drugo je loše. Nalazi stručnjaka sugeriraju da osobe koje povremeno odlaze u solarij imaju prosječno 75% veći rizik od dobivanja melanoma nego osobe istih godina koje nikad nisu koristile solarij.
U nekim zemljama zabranjeno je korištenje solarija za osobe mlađe od 18 godina, zbog svjesnosti rizika kojem se osoba izlaže.


07. srpnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za DA LI JE SOLARIJ ZAISTA ŠTETAN?!