DA LI SE OD KRUMPIRA DEBLJA ILI MRŠAVI?


 

Ne samo da nutricionisti odskora ukazuju da krumpir u ishrani nije nespojiv sa gubljenjem kilograma, već je i novo istraživanje Univerziteta Mekgil pokazalo da ekstrakt krumpira sprječava debljanje. Jedan od nutricionističkih stereotipa, koji se već dugo održava, jest da oni koji žele smršaviti trebaju izbjegavati krumpir. Ali, to mišljenje nije zasnovano na činjenicama.

 

Vrlo interesantno proučavanje uloge krumpira u ishrani obavili su Univerzitet Kalifornija Dejvis i Ilinoiski institut tehnologije. Dvjema grupama ispitanika, koje su bile na dvije različite vrste dijeta, dato je da jedu pet do sedam porcija krumpira tjedno (pripremljenih na zdraviji način). Na kraju eksperimenta, smršale su obe grupe. Dr Burdon-Friman, vođa ovog istraživanja, izjavio je na kraju: “Nema dokaza da krumpiri, kada se pripreme na zdrav način, doprinose debljanju. Zapravo, mi ih vidimo kao sastojak programa za mršavljenje” (rezultati ovog istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of the American College of Nutrition). Osim što ne doprinose debljanju, krumpiri su i veoma hranljiva namirnica. Kada se jedu sa korom, jedan srednji krumpir opskrbljuje 45% dnevnih potreba za vitaminom C, a sadrži više kalija nago banana!

 

Ekstrakt krumpira sprječava debljanje

A sad, nešto još zanimljivije. Ekstrakt krumpira sprječava debljanje, barem tako su utvrdili istraživači koji su svoje rezultate objavili u časopisu Molecular Nutrition & Food Research. U eksperimentu su dvije grupe miševa namjerno hranjene tako da se udebljaju – ishranom bogatom mastima i rafiniranim ugljikohidratima. Jednoj grupi miševa je pored toga redovno davan ekstrakt krumpira. Miševi koji nisu konzumirali ekstrakt krumpir povećali su težinu u prosjeku za 64%, dok se grupa koja je konzumirala ekstrakt krumpira udebljala više nego dvostruko manje – nekih 28%. Ovo istraživanje ukazuje da se ekstrakt krumpira može koristiti za prevenciju pretilosti, koja je faktor rizika za oboljevanje od dijabetesa tip 2, kardiovaskularnih bolesti i raka.
Istraživači vjeruju da djelovanje ekstrakta krumpira potiče od visoke koncentracije polifenola, veoma zdravih biljnih kemikalija. “U francuskoj ishrani, koja se smatra zdravom, glavni izvor polifenola su krumpiri – a ne vino”, izjavio je vođa ovog istraživanja, Sten Kjubov.

 

Dnevna doza ekstrakta krumpira koju su eksperimentatori davali miševima dobija se od 30 krumpira, što je, naravno, previše u normalnoj ishrani. Zato istraživači rade na tome da proizvedu suplement koji će sadržati ovaj ekstrakt.

 

Izvori
www.newswise.com
http://onlinelibrary.wiley.com
www.alphagalileo.org


14. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za DA LI SE OD KRUMPIRA DEBLJA ILI MRŠAVI?