DA LI STE ČULI ZA LUKUMU?


 

Ovaj plod porjeklom sa Anda ima neobično sladak okus. S obzirom na to, kao i obilje vitamina i minerala koje sadrži, prah lukume se može koristiti kao prirodni zaslađivač, daleko zdraviji od šećera.

 

Plod lukume je narančaste boje. Odlikuje se neobično visoki sadržajem karotena, posebno beta karotena, koji je snažan antioksidans. Sadrži 14 minerala, među kojima posebno kalij, natrij, kalcij, magnezij i fosfor. Ova kombinacija je dobra za zdravlje kostiju i zuba. Fosfor je također značajan za proces probave i ravnotežu hormona.

 

Zahvaljujući slatkom okusu, lukuma se može koristiti kao prirodni zaslađivač čiji je glikemijski indeks niži od šećera (procjenjuje se da je oko 25), što ga čini pogodnom namirnicom za one koji nastoje regulirati nivoe šećera u krvi.
U Južnoj Americi, lukuma se stoljećima koristila kao medicinska biljka, zahvaljujući njenim snažnim antiinflamatornim efektima. Naučna istraživanja su potvrdila da lukuma ljekovito djeluje na kožu.

 

Kod nas je lukuma dostupna u obliku lukuma praha. Plodovi koji su sušeni na suncu i samljeveni u prah u potpunosti zadržavaju specifičan okus ove biljke, a što je najvažnije – sve hranjive i korisne materije koje ona izvorno sadrži. Odličan je za pripremu domaćeg sladoleda, frapea, deserata, kašica za djecu…
U jednom od narednih članaka dati ćemo recept za delikatesni i zdravi sladoled od banane i lukume, i još neke zdravije slatkiše.


09. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za DA LI STE ČULI ZA LUKUMU?