DESET KORAKA DO SRETNIJEG ŽIVOTA


Nekada nije problem u tome šta je potrebno napraviti, već čega se odreći zarad sreće. Slijedi deset najčešćih stvari koje nam stoje na putu ka sreći. Ako ih prepoznajete kod sebe, pokušajte ih se odreći već danas.

 

Odreknite se:

 

1. Svoje potrebe da budete uvijek u pravu…

Potreba da budemo uvijek u pravu je loša iz dva razloga. Prvo, utječe loše na naše odnose sa drugima. Drugo, oduzima nam previše energije. Često nije stvar u tome da li ste u pravu, već da li možete razumijeti drugu osobu, odnos i situaciju u kojoj se ona nalazi.

 

2. Svoje potrebe za kontrolom…

Imamo potrebu za kontrolom, jer smo nesigurni i nedovoljno sposobni da preuzmemo odgovornost i prepustimo se trenutku. Život je dar od Boga, i samo ako ga prihvatimo kao takvog možemo iskustiti pravu sreću i neizmjerno zadovoljstvo. Mnoge stvari ne možemo i ne trebamo kontrolirati. Tajna sreće je u slobodi. Oslobodite se svih onih stvari koje vam stoje na putu ka sreći (Bogu).

 

3. Svoje potrebe da okrivljujete sebe i druge…

Odreknite se potrebe da krivite druge za ono što imate ili nemate, za ono što osjećate ili ne osjećate. Napustite i svoju potrebu da krivite sebe za sve stvari koje ste napravili ili niste. Umjesto krivice pronađite motivaciju i način da učinite nešto za sebe, što će vam pružiti zadovoljstvo. Jer ne zaboravite kakvim sudom sudimo, takvim sudom će nam se i suditi.

 

4. Svojih ograničenih uvjerenja i očekivanja…

Mnoge stvari i način na koji mislite i osjećate nisu ono što vam koristi, ili što stvarno želite, već su produkt navike i pogrešnih, ograničavajućih uvjerenja, koja ste nesvjesno usvojili i prihvatili kao dio sebe i svog ponašanja. Ne dopustite sebi da vas ova ukorijenjena vjerovanja i očekivanja vode kroz život. Prepoznajte šta je to unutar vas samih što vas ograničava da budete sretni, odbacite sve loše navike i poroke kojima robujete. Čim osjetite da vam nešto o čemu razmišljate ne godi, ili ne odgovara, preispitajte se zašto je to tako i kako to isto možete promijeniti. Napustite negativna razmišljanja tako što ćete razmišljati samo o pozitivnim stvarima i družiti se samo sa pozitivnim ljudima, jer u što gledamo u to se i pretvaramo.

 

5. Svoje potrebe da se stalno žalite na situacije i ljude…

Prestanite se žaliti na sve one situacije, stvari i ljude zbog kojih se osjećate nesretno, nemoćno ili deprimirano. Umjesto toga, preuzmite odgovornost za svoje izbore i svoj život, dakle napravite nešto praktično, uzdajte se samo u Boga a ne u čovjeka zemaljskog.

 

6. Svoje potrebe da kritizirate…

Prestanite kritizirati ljude ili stvari koje vam se ne dopadaju, ili se razlikuju od vas. Svi smo mi različiti, ali i slični. Svi mi želimo biti sretni, voljeni, svi želimo voljeti i biti cijenjeni. Umjesto da ogovarate neku osobu zbog neke njene loše osobine a vi uzmite njenu dobru osobinu i na tome zidajte, govorite o njenim pozitivnostima.

 

7. Svoje potrebe da impresionirate druge…

Budite iskreni umjesto ljubazni. Govorite iz suštinskog, realnog bića, a ne iz potrebe da udovoljite ili impresionirate druge.

 

8. Svog otpora na promijene i mijenjanje…

Zaboravite na strah od promjena. Promjene su dio života. One su često neugodne i zahtjevaju napuštanje starih loših navika i zone komfora, ali one nas mogu voditi ka nečemu što će nas istinski učiniti sretnim i zadovoljnim, one će nam skinuti okove ropstva. Promjene mogu biti i zabavne, poput igre, eksperimentiranja i istraživanja, samo ako napustimo strah od mijenjanja. Ne budite žrtva rutine i navike. Odreknite se straha od pozitivnih promjena i novine u pozitivnom smislu.

 

9. Svojih izgovora…

Ako postoji problem – postoji i rješenje. Na žalost postoji i izgovor. Odreknite se izgovora. Biti će vam mnogo lakše da uvidite gdje se krije rješenje.

 

10. Svog života koji živite prema očekivanjima drugih…

Pratite sebe i svoju direkciju. Skinite masku. Sve one lažne slojeve osobnosti koji ne predstavljaju ono što jesmo, već ono što mislimo da bi trebali biti. Sva ona očekivanja drugih koja nam govore kakvi bi trebali po njima biti. Umjesto melodije koju komponiraju drugi, kreirajte svoju. Odbacite očekivanja koja drugi serviraju i otkrijte svoju motivaciju, svoj unutrašnji glas (savjest) – i slijedite svoj put prema tome da budete bolja osoba.

 

 

 


02. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za DESET KORAKA DO SRETNIJEG ŽIVOTA