DETOKSIKACIJA – NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA


detoksikacija

 

Šta je detoksikacija?

Sam termin ‘detoksikacija’ označava smanjenje ili povećanje toksičnoe kvalitete jedinica, kao oblik čišćenja toksičnih kemikalija i otpada iz vašeg tijela. Vaše tijelo to prirodno čini na redovnoj osnovi putem metabolizma koji koristi prirodne kemijske reakcije kako bi promijenio jedinice u manje toksične jedinice koja se mogu izlučiti iz vašeg tijela putem kretanja crijeva, znojenja, uriniranja. Međutim, brojni faktori mogu oslabiti ovu krucijalnu funkciju i ometati vaše tijelo u eliminiranju ovih štetnih supstanci. Kada vaš sustav postane preopterećen, toksini počinju da se razvijaju u tijelu i posljedično ugrožavaju cjelokupno zdravlje organizma, pa detoksikacija pomaže tijelu da se oslobodi ovog tereta.

 

Što je detoks režim ishrane? 

1

 

Detoks režim ishrane je onakav režim koji priprema tijelo za izbacivanje toksina i otpada koje je akumuliralo tako da je u stanju da funkcionira pravilnije. Takva ishrana postavlja temelj za zdraviji stil življenja. Teorija na kojoj je ovakav stav zasnovan je da tijelo živi u toksičnom okruženju, počevši od hrane koju jedemo do naših domova i radnih mjesta, postoji mnogo stvari koje nas udaljavaju od našeg prirodnog stanja. Detoksikacija je jedan od načina da se oslobodimo tih štetnih materija pomoću kojeg pomažemo našim digestivnim i imunittnim sustavima da se vratimo u normalno stanje i budemo zdravi.

 

Kome se preporučuje detoksikacija?

Naša tijela se prirodno svakodnevno čiste, što im omogućava da ostanu dobro izbalansirana (također poznato kao homeostaza). Za većinu ljudi, usporen sustav za detoksikaciju zajedno sa višestrukom izloženošću štetnim materijama dovodi do toga da njihova tijela postanu preopterećena. Pod ovim okolnostima, mehanizmi za detoksikaciju mogu izgubiti sposobnost da temeljno čiste tkiva i organe i shodno tome, tijelo nije sposobno da održi balans. U ovim slučajevima, procedure detoksikacije će sigurno pomoći tijelu da se čisti i ostvari balans. Vaše tijelo je impresivna mašina za čišćenje, međutim, u današnje vrijeme sve češće postaje spriječeno da obavlja svoje funkcije ukoliko jedete previše prerađene i masne hrane koja blokira sustav ili ukoliko ste izloženi velikom opsegu štetnih kemikalija koje se nalaze svuda oko nas. Detoksikacija opskrbljuje ″servisiranje″ vašem tijelu, kao što biste servisirali automobil ukoliko ne radi kako treba.

 

Kakav je osjećaj tijekom detoksikacije?

Dok radite detoksikaciju, postoji mnogo načina na koje se možete osjećati. Svačije iskustvo će zasigurno biti različito i jedinstveno. Vaš trenutni nivo zdravlja i forme će zasigurno imati veoma veliku ulogu. U stvari, što ste zdraviji kada započnete detoksikaciju, ona će biti jednostavnija. Međutim, pod pretpostavkom da ne vodite veoma aktivan život, jedete nezdravu hranu, pijete gazirana pića, vjerojatno neće biti tako lako kao što mislite. Možete se osjećati nemirno, hladno, nemotivirano, imati glavobolje. Kakvo god vaše iskustvo bilo, probajte da se držite svog programa i ne gubite motivaciju. Prošetajte, spavajte, prošetajte psa, okupajte se – učinite nešto da skrenete misli dok ovaj osjećaj ne prođe. Prije ili kasnije uživat ćete u blagodatima i počećet ćete se osjećati zdravo i snažno.

 

Kada je pravo vrijeme da se počne sa detoksikacijom?

Pravo vrijeme za detoksikaciju je kada počnete da se osjećate letargično, naduto, iscrpljeno ili primjetite bilo koje od simptoma koje možete vidjeti na ovoj stranici. Detoksikacija obično daje cijelom vašem tijelu injekciju energije i vitalnosti. Generalno govoreći, svaki trenutak je dobar da se počne sa čišćenjem tijela, a periodi kada se mijenjaju godišnja doba su obično najefikasnije vrijeme za detoksikaciju što ne znači da ako osjećate potrebu da očistite organizam treba da čekate sezonski prijelaz. Kada počnete da bivate čistiji, primjetit ćete da se nuspojave smanjuju a da vi imate više energije i da ste svježiji. Kada stignete do ovog stupnja, treba održavati taj nivo zdravlja i vitalnosti.

 

Da li detoksikacija može uzrokovati dijareju? 

U ovisnosti od toga koju vrstu programa za detoksikaciju odaberete, možete iskusiti dijareju. Ovo je posebno istinito u slučaju da koristite neku specijalnu vrstu čaja ili hrane koja je namijenjena kao pomoć vašem debelom crijevu ili digstivnom sustavu. Ozbiljnost dijareje će ovisiti o tome koliko toksina je potrebno da izbacite ili koliko je snažna ta hrana ili piće. Ova dijareja nije ista kao dijareja koju uzrokuje stomačni virus.

 

Da li detoksikacija uzrokuje erupcije na koži? 

Ako su vaši napori za detoksikaciju uspješni, vaše tijelo će izbacivati toksine ubrzanim tempom. Poznato je da ovo može uzrokovati erupcije na koži kod nekih pojedinaca dok vaše tijelo pokušava da se izbori sa onim što se dešava. Dobra vijest je da jednom kada završite program za detoksikaciju, treba da opazite poboljšanje na vašoj koži. Trebalo bi da bude čistija i da ima ljepši sjaj kada ne bude više morala da se bori sa suvišnim štetnim materijama.

 

Da li detoksikacija može dovesti do konstipacije? 

U dosta slučajeva, program za detoksikaciju koji odaberete će uključivati redukciju količine hrane koju jedete. Što se manje materija unosi, manje se i izbacuje, tako da mnogo ljudi iskusi ono što se zove konstipacija. Drugi programi uključuju veći unos zeljastog povrća i drugih namirnica koje su bogate vlaknima, što bi trebalo da bude dovoljno da biste imali redovnu probavu.

 

Koliko dugo je potrebno da detoksikacija traje? 

U mnogim slučajevima, ovo u potpunosti ovisi o vama, ali postoji nekoliko programa koji uključuju točno određeno vrijeme, poput 24-satne detoksikacije ili 3-dnevne detoksikacije, ili čak mogu trajati tjedan dana, dva tjedna ili mjesec dana. Zbog toga je veoma važno odabrati vremenski okvir koji vam zvuči ispravno i pristupiti detoksikaciji tako da ne predstavlja preveliki zalogaj za vas ukoliko vam je to prvi put da radite neki program za detoksikaciju. Usporite i znajte da uvijek možete prekinuti ako osjećate potrebu za tim.

 

Da li detoksikacija može uzrokovati mučninu? 

Uz drastične promjene koje se dešavaju tijelu tijekom detoksikacije, veoma je moguće da može doći do mučnine. Prvo, ukoliko je vaše tijelo naviknuto na određene toksine, može biti blago traumatično za organizam da se očisti. Također, ukoliko jedete neku specifičnu hranu ili pijete neki čaj za detoksikaciju koji vam ne odgovara, možete osjetiti mučninu, ali taj osjećaj će proći zajedno sa izbacivanjem štetnih materija.

 

Da li od detoksikacije dobivate plinove? 

Postoji šansa da će detoksikacija uzrokovati plinove, pošto će mnoge osobe jesti potpuno prirodnu i sirovu hranu, a ukoliko vaš digestivni sustav nije naviknut na ovakvu ishranu, može reagirati suvišnim plinovima. Također, ukoliko radite čišćenje debelog crijeva tijekom programa, i to može dovesti do plinova pošto ćete čistiti zidove debelog crijeva i oslobađati nagomilane fekalije i druge otpadne materije koje su se nagomilale.

 

Da li zbog detoksikacije može kasniti menstrualni ciklus? 

Mnogi faktori mogu utjecati na menstrualni ciklus, uključujući stres i promjenu ishrane i stila življenja. Pošto detoksikacija može uključivati drastičnu promjenu unosa hrane, neke žene su prijavile promjenu u svom menstrualnom ciklusu. Ukoliko ste zabrinuti oko toga kako neki program za detoksikaciju može utjecati na vaš ciklus, obavezno se konzultirajte sa svojim doktorom i obavjestite ga o programu koji razmatrate, uključujući dužinu planiranog programa i šta on povlači sa sobom.

 

Da li se i post smatra detoksikacijom? 

Post i detoksikacija nisu sinonimi, ali mnoge metode za detoksikaciju uključuju post ili drastično smanjenje unosa hrane dok pratite neki program. Ideja je da izbacivanjem hrane dajete digestivnom sustavu šansu da se odmori. Ako ne ostvarujete konstantan unos hrane, digestivni sustav može preraditi posljednju stvar koju ste pojeli, a zatim se okrenuti vlastitoj obnovi ili čišćenju od svega čemu nije mjesto u digestivnom sustavu. Također ćete se vjerojatno upoznati i sa postovima na voću ili povrću, ili postu na sokovima – kada ne postite u najstrožem smislu te riječi, već ograničavate sebe isključivo na određenu hranu ili samo na sokove.

 

Da li detoksikacija može uzrokovati anksioznost? 

Osjećaj anksioznosti nije rijetka pojava u toku detoksikacije. Ona uključuje tretman tijela na načine koji nisu uobičajeni, a ovo može dovesti do stresa i anksioznosti jer ne znate tačno kako će vaše tijelo reagirati. Ako vaš program za detoksikaciju uključuje post, možete postati pomalo nervozni tijekom procesa ili čak osjetiti paniku na pola programa ako niste napravili jasan plan za detoksikaciju i period nakon detoksikacije. Zbog toga je dobro pratiti neki program koji vam je jasan i u kome su svi koraci precizno izloženi, tako da ne morate sami da brinete i planirate detoksikaciju.

 

Da li i voda ima učinka u detoksikaciji organizma? 

2

 

Voda sama po sebi ima efekt čišćenja organizma i tijekom svih programa za detoksikaciju je veoma važno dobro hidrirati organizam. Ako ste bili dehidrirani tijekom dužeg vremenskog perioda, postepeno unošenje većih količina vode će vam sigurno prijati. Ako pratite neki program za detoksikaciju, obavezno pijte dovoljno vode pošto svi vaši organi imaju koristi od hidratacije, a ovo će također pomoći lučenjenje toksičnih supstanci i otpada. Na ovom linku možete pronaći neke kombinacije za detoks vodu sa voćem .

 

Da li detoksikacija stimulira pražnjenje crijeva? 

Mnogi programi za detoksikaciju se fokusiraju na čišćenje vašeg digestivnog sustava, uključujući debelo crijevo, tako da ćete vjerojatno češće posjećivati toalet. To se dešava zbog velike količine povrća, voća i druge hrane i pića koja se unose u toku detoksikacije i koja su namjenjena stimulaciji crijeva, ili su puna vlakana tako da stvarno pokreću cijeli sustav. Ako obično ne jedete mnogo vlakana i imate spor digestivni sustav, ovakva promjena će sigurno potaknuti češće pražnjenje.

 

Da li je detoksikacija dobra za dijabetičare? 

Postoje određeni programi koji su napravljeni za osobe sa dijabetesom i oni uzimaju u obzir posebne potrebe u pogledu nivoa šećera u krvi. U svakom slučaju, bilo bi dobro da se konzultirate sa svojim doktorom prije svake drastične promjene, pošto je on upoznat sa vašim zdravstvenim stanjem i moći će vas obavjestiti o svim potencijalnim problemima koji su vezani za hranu koju ćete unositi, kao i za vrijeme koje protiče između obroka u takvom programu. Ono što ne želite je da odaberete program za detoksikaciju, a da ne provjerite da li je pogodan za dijabetičare.

 

Da li se od detoksikacije može razboljeti? 

Postoji određena zabrinutost u pogledu toga da li se od detoksikacije može razboljeti, ali sveukupno gledano, detoksikacija će vam opskrbiti poboljšan imunitetni sustav, kao i poboljšanu probavu, uslijed čega trebate postati zdraviji i manje skloni razboljevanju. Detoksikacija uključuje i fenomen oslobađanja velike količine toksina odjednom i osjećaja koji nalikuje na prehladu, ali ovo je samo privremeno stanje koje će proći vremenom i  ostaviti organizam spremnijim da se bori sa raznim izazovima.

 

Da li detoksikacija može uzrokovati bol u zglobovima? 

Sve ovisi od programa koji odaberete. Neki programi za detoksikaciju se fokusiraju na antiupalnu hranu i pića koja zapravo olakšavaju bol u zglobovima uzrokovan upalom. Treba pažljivo proučiti šta ćete jesti, šta sve program sadrži i koliko dugo ćete pratiti neki program. Kad god niste sigurni, obratite se doktoru.

 

Da li zbog detoksikacije tijelo može mirisati neugodno? 

Postoji jedna misao da, ukoliko jedete samo voće i povrće i pijete biljne čajeve, vaše tijelo će početi ispuštati neugodan miris. Pošto ćete istovremeno i izbacivati toksine iz organizma, logično je da će to utjecati na vaš tjelesni miris. Međutim, osim nekolicine priča ljudi koji su primjetili neugodan miris u toku detoksikacije, ne bi trebalo da očekujete da će se to desiti. Neki programu uključuju veću vjerojatnoću promjene tjelesnog mirisa zbog onoga što jedete i pijete.

 

Da li je detoksikacija jetre sigurna? 

Detoksikacija jetre je generalno sigurna sve dok ne odete do ekstrema ili učinite nešto što će ugroziti vaše sveukupno zdravlje. Odabir programa za detoksikaciju koji uključuje čišćenje jetre je u najvećem broju slučajeva dobra ideja, posebno ukoliko niste pazili na jetru tijekom godina.

 

Ako se u toku detoksikacije koristi neorgansko povrće, da li to vraća nazad u telo kemikalije koje pokušavamo izbaciti? 

3

 

Ovo je važno, ali ne i kritično za program detoksikacije. U slučaju neorganskog povrća, ne radi se toliko o toksinima u neorganskom povrću, već o umanjenoj nutritivnoj vrijednosti. Organski uzgajano povrće uglavnom ima viši sadržaj vitamina i minerala i veći nivo fitokemikalija. Ako su vam dostupne organske namirice, svakako se preporučuje da ih konzumirate, a vaše tijelo će vam biti zahvalno na zdravim izborima koje donosite.


02. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za DETOKSIKACIJA – NAJČEŠĆE POSTAVLJANA PITANJA