DJECA I ZDRAVA ISHRANA


deca1

 

Ako planirate trudnoću, trebate početi sa zdravom ishranom prije začetka djeteta. Ne samo buduća mama već i budući tata treba očistiti svoje tijelo od toksina. Ishrana djeteta počinje još dok je u maminom trbuhu. Ishrana tijekom trudnoće je veoma važna za buduće dobro zdravlje i inteligenciju djeteta. Živa, sirova biljna hrana je jedino što je bebi i mami potrebno dok su zajedno u jednom tijelu. Naglasila bih da je zeleno lisnato povrće jako važno za pravilan razvoj bebe.

 

Majčino mlijeko i čvrsta hrana

Kada se dijete rodi, ono što mu je potrebno je mamino mlijeko i ništa drugo. Dojenje treba biti što duže, najmanje 1. godinu a poželjno i do 2 – 3. Ovisi o djetetu. Dojenje nije važno samo za fizički već i za emotivni razvoj. Dijete treba samo odlučiti kada je vrijeme da prekine sa dojenjem.

 

Ako majka ima malo mlijeka, treba početi sa unošenjem više zelenog lisnatog povrća i čiste (izvorske) vode. Ukoliko nema mlijeka, beba može biti potpuno na sirovom voću i povrću od 6. mjeseca, a koštunjavo voće i sjemenke uključiti kasnije, poslije 1. godine.
Ne preporučujem naglo prelaženje na sirovu hranu u trudnoći i u periodu dojenja, jer će tijelo početi da se čisti i otrovi će se izbacivati preko mlijeka također. Umjesto toga, treba izbaciti postepeno sve industrijske i životinjske proizvode, povećati količinu sirove hrane ali još uvijek jesti 20-30% kuhane hrane.

 

Beba treba početi sa čvrstom hranom kada ona to poželi, ne treba je prisiljavati jer se tako izazivaju problemi sa digestijom i alergije. Može biti samo na majčinom mlijeku i do godine, ali ako dobije sve zube i želi da jede krajem prve godine se može početi sa svježim voćem i povrćem u obliku blendiranih napitaka. Orašaste plodove i sjemenke ne preporučujem u prvoj godini i treba ih veoma pažljivo ubacivati u ishranu. Počnite da uvodite voće i povrće, banane, jabuke, tikve, tikvice, mrkve, brokule… 7-10 kašica dnevno. Polako zamjenjujete podoje kašicama. Voće i povrće uvodite idealno po jednu vrstu jednom mjesečno u vrijeme rastućeg mjeseca. Možete ubaciti neki listić zelenog povrća u neku od kašica. Iznositi dijete nekoliko puta dnevno na sunce po desetak minuta.

 

Zeleno povrće, voće, orašasti plodovi, sjemenke i ulja su ono što je djeci potrebno. Hladno cijeđeno maslinovo ili kokosovo ulje su izvrsna ulja. Važno je svakoga dana davati dosta zelenog povrća. Djeca mogu jesti samo sirovu hranu ali ukoliko dajete nešto kuhano djeci, to ne bi trebali biti industrijski i životinjski proizvodi već kuhano povrće, integralnu rižu ili krumpir. Žitarice koje sadrže gluten su veoma opasne po zdravlje deteta. Gluten ne sadrži kukuruz, heljda, proso, kinoa i riža.

 

Bliskost sa roditeljima

Bebe trebaju biti uvijek pored majke, da čuju majčino srce, da osjećaju majčin miris i da prve godine budu što više u kontaktu sa majčinom kožom. Mala djeca trebaju spavati sa roditeljima da bi se osjećala sigurno i zaštićeno, što je veoma važno za buduće emotivno i fizičko zdravlje. Obitelji su stoljećima dijelile isti krevet. U nekim kulturama je to i danas slučaj. Ako roditelji nisu prekrupni, ovisnici od alkohola ili droge, pušači ili imaju mentalne probleme, spavanjem zajedno sa roditeljima do sedme, osme godine, djeca će imati bolje emotivno zdravlje, biti će sretnija, manje nervozna, sigurnija i samostalnija kada narastu.

 

Treba uključiti djecu u pripremanje svježih napitaka i sokova uz igru i dati im mašti na volju u nalaženju novih recepata i njihovom imenovanju. Igračke poput kuhinje i malih tanjurića, blendera… će djecu učiti jednostavnošću pripremanja sirove hrane.

 

Kako privoljeti djecu da jedu zdravu hranu

Kako privoljeti djecu koja su na industrijskoj hrani na sirovu hranu? Djeca imitiraju roditelje, u prisustvu djeteta uživajte nekoliko dana u ukusnoj salati, dok dijete ne pokaže interesirvanje i poželi da proba. Ne nudite mu odmah cijeli tanjur već mu dajte da proba malo dok ne potraži samo. Ako dijete jede nešto što nije zdravo, ne ljutite se na njega, samo mu ljubazno kažite da to nije zdravo. Djeca su buntovnici kada se inzistira na nečemu.

 

Ponudite djetetu u početku voće za užinu umjesto uobičajenih toksičnih sendviča. Neka to bude voće koje ono voli. Kasnije pređite na blendirani napitak u koji možete staviti zeleno lisnato povrće, jabuku, bananu, nekog sjemenja ili koštunjavog voća za doručak. Uz ručak napravite dobru, ukusnu salatu. Umjesto industrijskih slatkiša, umjesite datulje ili smokve sa bademom ili nekim drugim koštunjavim voćem i napravite loptice koje možete valjati u kokos, sezam…

 

Cjepiva

Danas imamo epidemiju autizma. Ako statistika povećanja autistične djece se produži ovim tempom, prognoza je da će do 2050 godine 90% djece biti autistično. Danas znamo da cjepiva imaju udjela u mentalnim i drugim poremećajima kod djece. Ne dozvolimo da biznis-cijepljenje oštećuje zdravlje i ugrožava živote naše djece.

 

Potrudimo se da veći dio dana provode vani na suncu ili snjegu, da hodaju bosonoga kad god je to moguće, da jedu sirovu hranu a ne toksičnu industrijsku ili životinjsku. Autizam također, kao i drugi mentalni problemi se mogu tretirati ovakvim načinom života. Zdravlje naše djece je u našim rukama. Čitajmo, informirajmo se jer naše greške naša djeca skupo plaćaju.

 

Dr Slađana Velkov


16. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za DJECA I ZDRAVA ISHRANA