DR ŠULC: DA LI JE DETOKSIKACIJA SAMO PROLAZNA MODA?


PITANJE:

Dragi dr Šulc, nakon što sam pročitala nekoliko vaših objava na blogu, zaključila sam da je detoksifikacija vaše riješenje za svaku bolest! Da li je detoksifikacija novi trend u pokušajima da se bude zdrav ili šta? Nisam čula za detoksifikaciju prije 15-20 godina?! Otkad je to detoksifikacija u modi? Zašto je po vama ona toliko bitna?!

                      Džulija, B, Pleja Vista, Kalifornija, SAD

ODGOVOR:

Draga Džulija,

Zvučiš pomalo sarkastično, čak i pomalo bijesno, a to su sve znakovi da ti treba detoksifikacija. Sarkazam i bijes neće UČINITI da ostvariš ono što želiš u životu. Štoviše, oni će izazvati bolest. Ljubav, radost, zabava i blaženstvo, to je ono što ti želiš!

Moram da istaknem da ako ti nisi čula za nešto, to ne znači da to nije postojalo. Neću da te napadam zbog toga što nisi čula za detoksifikaciju. Nisam siguran šta je problem, ali mi se čini da je mnogo više od toga što se žališ na mene i detoksifikaciju. Međutim, zbog čitaoca mog bloga, odgovorit ću ti na pitanja vezana za detoksifikaciju.

„Nakon što sam pročitala nekoliko vaših objava na blogu, zaključila sam da je detoksifikacija vaše rješenje za svaku bolest!“

Hmmm, dobro, sada kada si to spomenula, U PRAVU SI!

Džulija, jednostavno rečeno, tvoje tijelo je samo gomila mesa i tekućine. Ono se sastoji od mesa, organa, tekućine, mišića, kostiju, mast itd. i sve ove stvari su napravljene od ćelija. Zapravo, stvar zvana “Džulija” je sastavljena od 10 biliona ćelija (plus ili minus nekoliko stotina miliona ćelija ili tako nešto). Svakoj toj ćeliji potrebne su hranljive materije da bi obavljala svoj posao. Dok obavlja svoj posao, svaka ćelija stvara metabolički otpad, koji mora da se izbaci iz tijela.

Zbog našeg suvremenog stila života (posebno u Americi), konzumiramo sve više smeća, a sve manje čiste, cijele hrane nego ikada ranije u istoriji. Zbog toga što mi sada pokrećemo svoja tijela više nego ikada u cijeloj povijesti i zbog toga što imamo više mentalnog stimulansa i stresa nego ikada ranije u povijesti, skloni smo tome da stvaramo više ćelijskog metaboličkog otpada nego što naše tijelo može lako da ukloni. To činimo više nego ikada u dosadašnjoj povijesti.

Kada se dođe do nagomilavanje ovog metaboličkog otpada u organizmu, to na kraju izaziva iritaciju, zapaljenje, zakrčenje i konačno bolest i oboljenje. Od srčanih udara i šlogova izazvanih zakrčenim arterijama, do neuroloških oboljenja izazvanih blokiranim nervnim putevima, do jetre i bolesti žučne vrećice izazvanom blokadom žuči, do raka izazvanog blokiranom ishranom i uklanjanjem otpada. Kao što uvijek kažem, BLOKADA je izvor SVIH bolesti. I prirodno, DETOKSIFIKACIJA, koja je jednostavno uklanjanje blokade, suštinski je lijek za SVE bolesti! (umjesto riječi blokada može se upotrijebiti i riječ zapušenje)

Detoksifikacija je jednostavno proces izbacivanja ovog nagomilanog metaboličkog otpada iz tijela. Ako se obavlja povremeno, očišćeno tijelo sprječava nastanak bolesti, odupire se bolesti i čak preokreće proces oboljevanja i liječi od bolesti.

Da, sada kad ste to spomenuli, vaš zaključak o mojim metodama i učenju je skroz točan. Detoksifikacija jest rješenje za svaku bolest!

„Da li je detoksifikacija novi trend u pokušajima da se bude zdrav ili šta?“

Ponovo ste U PRAVU! Trenutno je to veoma popularan trend i nešto što je kul s obzirom da svi od Toma Kruza i Stinga, do Penelope Kruz i Stivena Sigala, kao i skoro SVI u prvoklasnoj holivudskoj filmskoj, muzičkoj i ostalim industrijama, koriste moje biljne lijekove i detoksifikacijske programe. Lista je podugačka.

„Nisam čula za detoksifikaciju prije 15-20 godina?!“

Gdje si živjela? Možda pod staklenim zvonom? Ponavljam: samo zato što ti nisi čula za nešto, to ne znači da to nije postojalo.

Detoksifikacija je stara koliko i istorija. U istoriji svake kulture, svake etničke grupe, svake religije i svake nacije, detoksifikacija, očišćenje, pranje, post, izbacivanje štetnih materija – kako god hoćeš da ga nazoveš – upražnjava se od početka vremena, za fizičko, emotivno i duhovno zdravlje i liječenje.

Mogao bih da ti navedem imena i stilove stotina vodećih doktora 17., 18., 19. i 20. vijeka koji su napisali stotine knjiga, zapravo tisuće knjiga o detoksifikaciji.

Od 1800-ih, mnogi doktori bili su poznati po svojim detoksifikacijskim rutinama, od oca Sebastijana Knipa Nemačkog, Vinsenca Prisnica Austrijskog do Benedikta Lusta, Henrija Lindlara, do mojih velikih učitelja, dr Bernarda Džensena, dr Džona Reja Kristofera i Pava Airole itd. Razumijem da je tebi ideja o detoksifikaciji nešto novo jer nikad do sada nisi čula za to, ali to ne znači da to nije ranije postojalo. Detoksifikacija je stara koliko i ljudska rasa.

„Otkad je detoksifikacija u modi? Zašto je po vama ona toliko bitna?!“

Kao što sam rekao, detoksifikacija je stara kao ljudska rasa. Zašto je ona toliko bitna? Pazi, ako pogledamo širu sliku, možda i nije bitna? Ja bih stavio obitelj, ljubav, prijatelje, zabavu, smijeh, radost, blaženstvo, moje pse i motocikl, sve sa ove liste, iznad detoksifikacije.

Međutim, kada su u pitanju zdravlje i liječenje, ona je suštinski bitna, ona je TEMELJ! Rutinsko čišćenje i detoksifikacija su najveći alati za veoma dug i veoma zdrav život.

KONAČNO, MOJ RECEPT…

Preporučujem ti da dođeš sa mračne strane u svjetlost. Jedine stvari kojih treba da se odrekneš su tvoj sarkazam i bijes.

Moj petodnevni program detoksifikacije crijeva (prijedlog autora bloga – 5-odnevni program čišćenja creva) će te oduševiti. Kao što mogu da vidim iz tvog pisma, imaš nešto otpada kojeg treba da se riješiš. Ja bih na tvom mjestu nakon ovog programa nastavio sa petodnevnim programom detoksifikacije jetre (predlog autora bloga – 5-odnevni program čišćenja jetre) da izbacim taj bijes. Predložio bih ti i jedno hormonsko balansiranje, poput mog programa za žene. Ova tri predloga će ti promijeniti život.

Zaboravi da je detoksifikacija samo prolazan trend i moda, ako je to ono što te muči. Zaboravi da do skoro ništa nisi znala o detoksifikaciji. Nemoj da te je sramota što nisi znala sve ovo o detoksifikaciji, koga briga za to? Sada znaš zašto je detoksifikacija toliko važna i zašto je suštinski bitna za liječenje bolesti i održavanje zdravlja, kao i za ono važnije, za življenje zdravog i sretnog života.

To je uvijek zaključak: stvori moćno zdravlje da bi se osjećala ODLIČNO i da bi imala svu ENERGIJU koja ti je potrebna da postigneš SVE što želiš u svom životu i da bi proživjela što je moguće DUŽI ŽIVOT.

To su pravila igre, Džulija.

Smij se!

       Dr Šulc


18. ožujka 2019 by Dina
Komentari isključeni za DR ŠULC: DA LI JE DETOKSIKACIJA SAMO PROLAZNA MODA?