DROGA, POSLJEDICE, RJEŠENJE


365012090123905909023

 

Droga je svaka supstanca biljnog ili sintetičkog (kemijskog) porjekla koja, kada se unese u organizam, utječe na fiziološke i psihičke funkcije čovjeka, odnosno mijenja njegovo stanje svijesti, ponašanje i raspoloženje.

 

Droga nakon ponavljane upotrebe kod čovjeka dovodi do stvaranja psihičke i fizičke ovisnosti. Posljedice konzumiranja droge mogu biti različite, a kreću se od manjih zdravstvenih problema do smrtonosnih ishoda. U narednim redovima biti će detaljnije objašnjeno kako različite vrste droge utječe na čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje…


NAJČEŠĆE OPOJNE DROGE

 

DUHAN

Korov koji sadrži najmanje 4.000 štetnih materija od kojih su mnoge kancerogene. Nikotin, kao glavni sastojak duhana, je najrasprostranjenija psihoaktivna supstanca koji vjerovatno izaziva najjaču psihičku ovisnost posle heroinske.

 

MARIHUANA (u žargonu „trava“, „vutra“, „gandža“); HAŠIŠ (u žargonu „šit“, „čokolada“)

Marihuana se dobija od lišća, a hašiš od smole sa cvjetova i plodova od indijske konoplje kanabis. Koristi se tako što se najčešće smiješa sa duhanom („džoint“), a također se žvaće, guta ili ušmrkava. Jedna od varijanti koja je od skora „aktuelna“ na tržištu je tzv. „skank“, koncentrirana marihuana.

 

Djelovanje marihuane

Prvi efekti djelovanja prisutni su nakon pola sata, a traju oko 3 sata. Promjena raspoloženja, opuštenost, osjećaj euforije i omamljenosti, smijeh bez razloga, nejasan i nerazumljiv govor, vrtoglavica, problemi sa ravnotežom, pretjerana osjetljivost na okruženje, pogrešna orjentacija u vremenu i prostoru, izoštrena čula, neobično žive boje.

 

Štetne posljedice
– kronična depresija i otupljenost;
– teškoće pri razmišljanju;
– smanjenje sposobnosti pamćenja i učenja;
– gubitak životnog interesiranja i motivacije;
– otuđenost
– anksioznost;
– poremećaji raspoloženja;
– simptomi ozbiljnih duševnih oboljenja;
– bronhitis i plućna oboljenja;
– poremećaj ovulacije i menstrualnog ciklusa kod djevojčica;
– sterilitet kod muškaraca;
– problemi održavanja trudnoće kod žena;
– psihička i fizička ovisnost.

 

HEROIN (u žargonu „žuto“, „dops“, „hors“)

Heroin je jedna od najčešće zloupotrebljavanih droga kod nas i u svije­tu iz razloga što je lako dostupan na tržištu, lošije kvalitete. Heroin je droga iz obitelji opijata. Dobija se preradom morfija koji se dobija iz opijuma. Čisti heroin je prah bijele boje ali zbog miješanja sa drugim supstancama (gips, mišomor, aspirin, šećer u prahu i slično), javlja se u nijansama od svijetlo do tamno smeđe boje. Koristi se ušmrkavanjem ili intravenski.

 

Djelovanje
Ima sedativno djelovanje. Neposredno nakon uzimanja dovodi do opće usporenosti, pospanosti, gubitka interesa, usporavanja disanja, usporavanja rada srca ili kratkotrajnog osjećaja euforije (naglašenog osjećaja zadovoljstva) koji ubrzo prelazi u letargiju. Javljaju se i slabost, malaksalost, mučnina, povraćanje.

 

Štetne posledice
– dezorjentisanost;
– oštećenje jetre;
– smanjenje potencije;
– brzo razvijanje psihičke i fizičke ovisnosti;
– mogućnost zaraze hepatitisom „B“ i hepatitisom „C“ (intravenski);
– mogućnost zaraze HIV-om (intravenski);
– oštećenje krvotoka (kod intravenskog uzimanja heroina);
– rizik od moguće smrti uslijed prekomjerne količine droge u tijelu (predoziranje);
– socijalno, materijalno i duševno propadanje;
– vrlo brzo dolazi i do karakternih promjena u ponašanju – ovisnik je sklon manipulacijama svake vrste, dolazi u sukob sa zakonom (krađe, prostitucija, dilanje), tako da se svi potencijali nekada zdrave mlade osobe svode na samo jednu aktivnost: nabavljanje sljedeće doze pod svaku cijenu.

 

KOKAIN (u žargonu „bijelo“, „koka“, „snjeg“)

Droga koja se dobija iz lišća biljke koka koja raste u Južnoj Americi. Izgleda kao kristalan prah bijele boje. Koristi se ušmrkavanjem ili pušenjem (čisti ili u kombinaciji sa drugim drogama), utrljavanjem u sluzokožu ili intravenski.

 

Djelovanje
Ima stimulativno djelovanje, odmah nakon upotrebe dovodi do razdražljivosti, agresivnosti, euforije, porasta samopouzdanja, energije, pričljivosti, nekritičnosti i prenaglašavanja vlastitih mogućnosti, sklonosti ka nasilju i nasilničkom ponašanju. Dovodi do povećanja krvnog tlaka, ubrzanja rada srca, suženja krvnih žila, osjećaja lažne veselosti, snage, gubitka potrebe za hranom i snom, ili kratkotrajnih psihičkih poremećaja. Djelovanje je kratkotrajno (1-2 sata) što iziskuje uzimanje supstance više puta u toku dana, pa time i enormna materijalna sredstva.

 

Štetne posledice
– mogućnost izazivanja moždanog udara;
– mogućnost izazivanja srčanog udara (infarkta);
– kronične psihičke smetnje (psihoze, manično-depresivna stanja);
– oštećenje nosne sluznice i nosne hrskavice;
– smanjenje potencije;
– oštećenje jetre;
– mogućnost zaraze hepatitisom „B“ i hepatitisom „C“ i seksualno prenosivim bolestima zbog promiskuitetnog ponašanja;
– mogućnost zaraze HIV-om;
– socijalno, materijalno i duševno propadanje.

 

EKSTAZI (u žargonu „ekser“, „eks“, „sintetika“)

Ekstazi (MDMA) je droga koja se najčešće koristi na „rejv“ partijima. Ona se dobija sintetičkim putem od amfetamina. Pakira se u tabletama različitih boja, reljefa i kapsula. Uzima se gutanjem.

 

Djelovanje ekstazija
Nakon upotrebe ekstazi izaziva osjećaj pojačanog opažanja, mijenja doživljaj vremena i prostora, sa mogućim blagim halucinacijama. Osoba postaje hiperaktivna, pričljiva, puna energije, „ne drži je mjesto“. Droga maskira osjećaj umora i žeđi, a višesatno plesanje u zagrijanim i zagušljivim klubovima može dovesti do pregrijavanja tijela i smrtnog ishoda. Česte su i pojave moždanog udara. Djelovanje ekstazija traje oko 3-4 sata, ali efekti se mogu prolongirati i trajati 24 sata i duže. Javljaju se fenomeni tipa „flashback“ (ponavljanje događaja, scene iz prošlosti) čak i nekoliko mjeseci nakon uzimanja.

 

Štetne posledice
– povećanje krvnog tlaka i rizik od moždanog udara;
– ubrzani rad srca;
– suhoća usta, jaka dehridacija;
– povećanje tjelesne temperature;
– toplinski udar;
– moguća smrt uslijed toplinskog udara ili zastoja rada srca;
– grčenje mišića, grčenje donjih ekstremiteta;
– oštećenje mozga;
– oštećenje jetre;
– poremećaj sna;
– psihički poremećaj (jake depresije i nemir);
– anoreksija;
– smanjena motivacija ili depresivno raspoloženje koje traje danima.

 

AMFETAMINI (u žargonu „speed“ – brzina)

Pakira se kao kapsule ili tablete različitih boja bijelog praha.

 

Djelovanje
Povećana budnost i pričljivost, agresivnost, smanjenje apetita i potreba za snom.

 

Štetne posljedice
– povećanje krvnog tlaka;
– ubrzan rad srca;
– ubrzano disanje;
– povećana tjelesna temperatura;
– zamagljenje vida;
– gubitak koordinacije.

 

LSD (u žargonu „trip“, „kartončić“, „esid“)

LSD je sintetička halucinacijska droga u obliku cigaretnog listića, veličine nokta malog prsta, ofarbana šarenom ikonografijom, ponekad u obliku želea.

 

Djelovanje
Nagli i jaki poremećaji vidne i slušne percepcije, miješanje pojmova, značajne promjene u ponašanju.

 

Štetne posljedice
– povećanje krvnog tlaka;
– ubrzani rad srca;
– povećanje tjelesne temperature;
– povećanje šećera u krvi;
– psihički poremećaji (paranoja, šizofrenija);
– pojava suicidalnih (samoubilačkih) ideja;
– znojenje;
– mučnina i povraćanje;
– oštećenje mozga.
LSD posebno pogubno utječe na psihičko zdravlje.

 

INHALANTI (ljepila, benzin, aceton, razne boje i lakovi)

Mnoga djeca ulaze u svijet drogiranja „snifanjem“ ljepila. Također je dosta rašireno udisanje acetona, raznih lakova, pa čak i benzina, plina za upaljače, lakova za kosu, različitih dezodoranasa. Zajedničko za ova sredstva je to što su vrlo dostupna, mogu se naći u svakom domaćinstvu i jeftina su u prodaji.
Snifanje je uglavnom grupna aktivnost. Ljepilo se najčešće istiska u najlonsku vrećicu iz koje se udiše para.

 

Djelovanje
Obično nakon nekoliko udisaja dolazi do povišenog uzbuđenja, lagane euforije, veselosti, osjećaja snage, svemoći. Nakon otprilike pola sata snifanja, dijete postaje vrlo omamljeno, oči mu suze, ne vidi dobro obrise predmeta i ljude oko sebe, zuji mu u ušima, poremećena mu je ravnoteža. Neka djeca imaju i halucinacije ali je veća vjerovatnoća da to u stvari sanjaju jer padaju u stanje polusna.

 

Štetne posljedice
– duža upotreba ovih sredstava stvara probleme u pamćenju, oštećenje mozga, gubitak apetita, anemiju;
– smrtni slučajevi su rijetki ali se dešavaju uslijed gubitka zraka zbog prečvrsto vezane vrećice oko vrata.

 

TKO SU BILI PRVI NARKOMANI I KAKO JE SVE POČELO?

Da li ste se ikad zapitali ko su bili prvi narkomani? I kako su uopće došli na ideju da to rade? Odakle potiče konoplja kanabis od koje se proizvode marihu­ana i hašiš? Iz Indije. Odakle potiče duhan? Iz Sjeverne Amerike odakle su ga u Evropu prenijeli španjolski mornari.

 

Što su urođenici radili sa ovim korovima? Sjećate li se nekih dobrih „kaubojskih“ filmova? … I veliki poglavica je popušio „lulu mira“ sa svojim novim „bijelim bratom“… Urođenici su to radili u ritualne svrhe. Rituali posvećeni kome? Bogovima. O kakvim „bogovima“ je ovdje riječ? Izvjesno nedobronamjernim kad svoje podanike navode na destruktivno ponašanje. Ali to je jedna druga i duga priča.

 

Sudjelovanje u tim ritualima podrazumijevalo je još neke aktivnosti kao što su razne vrste sakaćenja i probadanja dijelova tijela, mazanje bojama i tetoviranje, korištenje psihosomatskih narkotika i mješavina različitih korova i biljaka, čiju tajnu recepturu su poznavali vračevi, šamani i gurui, ritualni ples uz ritmičku jednoličnu muziku i orgijanje.

 

Da li sve ovo podsjeća na nešto što vidimo i danas? Uklonite za trenutak masku modernizma i vidjet ćete da su suvremeni „partiji“ i „ludi provodi“ u noćnim klubovima, diskotekama i muzičkim koncertima veoma nalik onome što su upražnjavali drevni pogani. I oni su mislili da su moderni i „cool“ u svom vremenu.

 

MLADI NAJUGROŽENIJI KAKO IH ZAŠTITITI?

Najbolji i najdelotvorniji oblik zaštite mladih od droge je uspostavljanje jake i zdrave obitelji i čvrstih obiteljskih veza. Roditelji se trebaju obrazovati o zakonima života i zdravlja kako bi to znanje mogli prenijeti svojoj djeci na adekvatan način. Oni trebaju pružiti svome djetetu ne samo materijalnu već moralnu i emotivnu podršku, pokazati razumijevanje za njihove potrebe i uspostaviti odnos povjerenja. Ukoliko propuste ispuniti ove elementarne dužnosti, utjecaj na djecu neminovno će izvršiti okruženje, mediji, vršnjaci, nemoralni promoteri i svi oni u čije namjere možemo sa razlogom sumnjati.

 

Mladi trebaju što je moguće ranije prihvatiti činjenicu da se rađaju i žive u svijetu koji može biti veoma zao i nemilosrdan i da život znači borbu za očuvanje integriteta svoje osobnosti i izgradnju karaktera. Kada se suoče sa izazovima i nedoumicama u životu, najbolje je da zatraže savjet od svojih roditelja, odgajatelja ili dobronamjernih ljudi u koje se može imati povjerenja.

 

AKO SE VEĆ DROGIRATE, KAKO DA SE RIJEŠITE TOG PROBLEMA?

Najbolji i ujedno najjednostavniji način da se netko izbori sa drogom, i uopće problemom ovisnosti, jest da prekine sa uzimanjem droge. Mnogima nije lako donijeti takvu odluku, zbog ovisnosti u koju su upali, a koje često nisu ni svjesni, zbog otuđenosti, nerealnog svijeta koji su sami stvorili uzimanjem droge…

 

Ipak snaga volje uvijek može preovladati. Naročito ako se razmišlja o odgovornosti prema sebi, roditeljima i bližnjima, i konačno okruženju i svijetu u kojem se živi. Nije sramota ni potražiti pomoć.

 

Treba li nabrajati razloge protiv destruktivnih aktivnosti ili sve prednosti koje donosi zdrav, moralan, kvalitetan, smislen i život u realnom svijetu? Bit je u volji pojedinca, u odluci da se prestane sa uzimanjem droge. To svatko može.


04. ožujka 2018 by Dina
Komentari isključeni za DROGA, POSLJEDICE, RJEŠENJE