EKSPERIMENT SARE SMIT: KAKO VODA UTJEČE NA LJEPOTU?!


Sara Smit, psiholog i majka dvoje djece, izazvala je opću pometnju u sferi ljepote, odlučivši da postane dio prošlogodišnjeg eksperimenta koji je objavljen u Daily Mail-u u rubrici vezanoj za liječenje prirodnim putem. Naime, donijela je odluku da u periodu od mjesec dana pije 3 litre vode dnevno i na taj način uspjela je da potpuno transformira svoj izgled.

U svojoj 42. godini, odlučila je, da u periodu od mjesec dana, ne mijenja nikakve životne navike osim one vezane za unos tekućine. Imala je podočnjake i opuštenu kožu koji su vremenom počeli sve više da joj smetaju, ali je prednost dala isključivo ispijanju većih količina vode dokumentirajući svoj izgled iz dana u dan.

Nakon prvog tjedna ispijanja više od 10 čaša vode dnevno, Sara je primjetila prve promjene na svom tijelu i koži. Metabolizam joj je postao duplo brži, crijeva su “oživjela”, pokreti su joj postali fleksibilniji i osjetila je kako joj tijelo izbacuje toksine.

drugom tjednu izgubila je više od pola kilograma, a ten je postao blistaviji. Glavobolje koje je imala pri promjeni vremena potpuno su nestale, a muž je pohvalio i njenu liniju, primjetivši kako je celulit počeo da se povlači.

Tijekom trećeg tjedna ispijanja vode, tamni krugovi i natečenost oko očiju nestali su kao gumicom obrisani, a koža na licu postala je čista i elastična. Koncentracija joj se poboljšala, nagon za grickalicama više nije postojao i izgubila je 2 kilograma.

četvrtom tjednu izgubila je skoro 3 kilograma, koža je postala ravnomjerna i bez fleka, a sitne bore kao da nikada nisu ni postojale. Kako sama kaže, prvi put nakon nekoliko godina, osjetila se poletno.

Iako fotografije govore same za sebe, američki dermatolog Džošua Zajhner smatra da “nema dovoljno ubjedljivih podataka da osam ili više čaša vode dnevno zaista poboljšava tonus i teksturu kože” sumnjajući na fotošopiranu transformaciju njenog lica, zbog različite svjetlosti na fotografijama koja može utjecati na vjerodostojnost prikaza.

Ipak, dehidratacija zaista može utjecati na izgled jer ističe sitne bore i umanjuje blistavost kože. Dr. Džon Kokota koji radi za najpoznatije anti-aging centre u Americi dodaje: “sposobnost kože da zadržava vodu opada sa godinama te je ona sve sklonija dehidrataciji kako vrijeme prolazi. Bore se mogu umanjiti ukoliko se koža redovno hidrira, kako dovoljnim unosom tekućine, tako i pravilnom i redovnom njegom sa prirodnim kremama koje ne sadrže kemijske sastojke”.

Bilo kako bilo, svi smo za to da unošenje dovoljno tečnosti u organizam svakako ne može da škodi, naprotiv. Uostalom, 3 litra vode dnevno ili manje (u razumnim količinama) je lagana i zdrava dopuna u ishrani, bile koristi velike ili male.


18. ožujka 2019 by Dina
Komentari isključeni za EKSPERIMENT SARE SMIT: KAKO VODA UTJEČE NA LJEPOTU?!