GDJE VAS BOLI GLAVA OTKRIVA UZROK VAŠE GLAVOBOLJE


glava

 

 

Ponekad nije teško pogoditi zašto se glavobolja pojavila ako je riječ o, na primjer, neispavanosti. Ali nekad je teško dokučiti zašto boli i zašto baš na određenom mjestu, a to je veoma važno jer, u ovisnosti gdje se i kako pojavljuje bol, može sugerirati o ozbiljnom zdravstvenom problemu.

 

Primjera radi, munjevita glavobolja se pojavljuje kao iz vedra neba, a maksimalni intenzitet postiže za nekoliko sekundi, što može biti pokazatelj niza zdravstvenih problema, uključujući i izljev krvi u mozak.

 

S druge strane, ako se glavobolja pojavljuje rano ujutro, to svakako treba provjeriti kod doktora jer može biti reakcija na tumor na mozgu ili vrlo visok krvni tlak… Također, po savjet doktora treba otići i ako se uz glavobolju javljaju teškoće u vidu, probavi ili raspoloženju, ako inicira napetost u vratu ili razdražljivost, ili ako se bol pojavi poslije udarca u glavu.

 

Glavobolje se razlikuju i po mjestu gdje nas boli, a ovo su najčešći tipovi:

 

1. Javlja se u jednoj polovici glave – radi se o migreni koja nije opasna glavobolja, ali je naporna za one koji pate od nje jer može trajati do 72 sata. Prepoznat ćete je po pulsirajućoj boli umjerenog do jakog intenziteta, a uz to se ponekad pojavljuje mučnina i preosjetljivost na buku i svijetlo.

 

Važno je uzeti prirodni i zdrav preparat protiv bolova  na bazi biljaka za smirenje i opuštanje živaca odmah nakon pojave prvih simptoma i mirovati u mračnoj i tihoj sobi.

 

2. Kao da glavu netko steže obručem – radi se o tenzijskoj glavobolji koja nastaje postepeno do srednjeg intenziteta bola, a u glavi je osjećaj kao da je netko stiska sa svih strana. Najčešće se pojavljuje zbog stresa, a dobro je malo odspavati kada se to desi.

 

3. Bol na jednoj strani lica, natečen kapak – riječ je o Cluster glavobolji koja je jaka i traje u ciklusima od dva tjedna do mjesec dana. Javlja se u određeno doba godine, a između dva napada mogu proći i godine.

Bol se javlja čak i svakog dana, i to u isto doba dana ili noći i traje, otprilike, između pola sata i tri sata.

Oni koji pate od ovog oblika primjetili su da im je bolje dok se kreću, a bol se javlja s jedne strane glave i obično se na toj strani lica začepi nosnica ili iz nje curi sekret, kapak natekne, oko je crveno, lice i čelo se znoji…

Ovaj oblik pet puta je češći kod muškaraca.

 

4. Bol u čelu – u ovom slučaju radi se o glavobolji uzrokovanoj upalom sinusa. Bol se može osjetiti i na jagodicama, a pomoći će inhalacija i tuširanje toplom vodom (zbog pare koja se udiše), ili toplo-hladno tuširanje.

 

5. Na zadnjem dijelu glave (kod vrata) i na tjemenu – ova vrsta glavobolje javlja se zbog problema sa kičmom i vratom. Na primjer, poslije dugog sjedenja.

Kada se to desi, protegnite se malo i udahnite svjež zrak…

 

6. Bol u sljepoočnicama – javljaju se i bolovi uha, lica, poteškoće kod otvaranja i zatvaranja usta, a čuje se i “klik” kad se čeljust pomiče.

Ako se to dogodi, odmah kod dokotra.

 

Vođenje dnevnika glavobolje

Stručnjaci kažu da je dobro voditi dnevnik glavobolje: koliko često se pojavljuje, u koje vrijeme, gdje boli, koliko traje, koje aktivnosti ili hrana i piće su prethodile glavobolji… Na osnovu tih bilješki kasnije je lakše utvrditi dijagnozu.

Glavobolja se javlja i kod dehidracije, pa pazite da tijekom dana pijete dovoljno vode.


21. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za GDJE VAS BOLI GLAVA OTKRIVA UZROK VAŠE GLAVOBOLJE