GLADIJATORI SU BILI VEGETARIJANCI !


gladijatori11

 

Pošto se pojam gladijatora veže za naporni trening, snagu i izdržljivost očekivali bismo da su jeli  „jaku proteinsku“ (mesnu hranu). Ovakva očekivanja proiziliaze iz do sada pogrešnog prevladavajućeg nametnutog stava stručnjaka da biljna hrana ne može zadovoljiti proteinske potrebe čovjeka.

 

Medjutim naučno je dokazano da je ishrana životinjskim namirnicama štetna po čovjekovo zdravlje. Štovise biljna hrana sadrži veći postotak nutritivnih elemenata i samih proteina koji su potrebni ljudskom organizmu. Takodjer najnovija otkrića potvrdjuju sve ovo pokazuju da su gladijatori  bili vegetarijanci. Ljudi su od davnina jeli biljnu hranu koja je najveći izvor snage,energije i izdržljivosti za čovjeka.

 

Kako dolazimo do ovakvih saznanja?

Analiza kostiju gladijatora pokazala je da one sadrže dvostruko više stroncija od kostiju njihovih suvremenika, a stroncij je u znatno većoj mjeri prisutan u biljnoj nego u životinjskoj hrani. Ovo potvrđuje i zapis rimskog povjesničara Plinija, koji ih naziva „hordearii“, što znači – oni koji se hrane ječmom.

 

Interesantno je znati da se i ishrana rimskih legionara sastojala pretežno od ugljikohidrata, prema podacima koje imamo čak 78% njihovog sljedovanja hrane sastojalo se od ječma i pšenice.


11. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za GLADIJATORI SU BILI VEGETARIJANCI !