GLAVOBOLJA OD ŽEĐI


gl

Čak i blaga dehidracija može promijeniti raspoloženje, nivo energije i sposobnost razmišljanja, pokazalo je istraživanje provedeno na američkom Univerzitetu Konektikat.

U istraživanju je sudjelovalo 10.000 ljudi i otkriveno je da kod mladih žena blaga dehidracija uzrokuje glavobolje, umor i teškoće pri koncentraciji. Kod mlađih muškaraca otkrivene su teškoće u nekim mentalnim zadacima, posebno u području pamćenja.

Blaga dehidracija, gubitak oko 1,5 posto normalnog volumena vode u tijelu, koja se dešava uslijed uobičajenih, svakodnevnih aktivnosti može narušiti balans u našem organizmu, posebno kod žena. Najčešći problem koji se javlja je nastanak migrene. Veoma je važno da shvatimo ozbiljno preporuku da ne zaboravljamo da pijemo vodu! Osjećaj žeđi se javlja tek kad dehidriramo do jedan ili dva posto, a već pri 1,5 % gubitka vode, dehidracija utiče na mozak i stanje tijela. Po rezultatima ovog istraživanja, dehidracija pogađa sve ljude pa je podjednako važno za sve da piju dovoljno vode – i za one koji cijeli dan sjede za računalom, kao i sportaši, koji se izlažu intenzivnim fizičkim naporima.

Važno: Gazirani napici, kava, alkohol i slične tekućine nisu zamjena za vodu; naprotiv, one još više dehidriraju tijelo jer djeluju diuretički. U principu, ništa ne može zamijeniti čistu vodu, jer je ona potrebna tijelu kao univerzalni rastvarač (bez već rastvorenih supstanci u njoj).

Koliko je vode dnevno potrebno popiti? Preporuke variraju, ali prosjek je 2l tokom cijelog dana.Jedna od stvari koja može doprinijeti zdravlju je da započnete dan sa dvije čaše čiste, mlake vode. To će pomoći peristaltiku crijeva, olakšati izbacivanje otpadnih materija putem urina i “probuditi” organizam na zdraviji način od štetne i toksične jutarnje kave.


04. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za GLAVOBOLJA OD ŽEĐI