GLJIVICE NA NOKTIMA NOGU I RUKU – ONIHOMIKOZA


Gljivice na noktima nogu spadaju u jako čest problem među populacijom. Čest problem predstavljaju i gljivice na noktima ruku ali ne u tolikoj mjeri. Ljudi lako zanemaruju spomenute tegobe, naročito gljivice na nogama a da pri tom nisu ni svjesni da to nije potpuno bezopasno. Gljivice na noktima nogu i ruku se u medicinskoj terminologiji nazivaju onihomikoza.

 

Kako da znamo da li imamo gljivice na noktima ?

Gljivična infekcija noktiju najčeše počinje sa unutrašnje strane nokta.U početnom stadiju dolazi do promjene boje nokta,on postaje zadebljan,krt i iskrivljen. Gljivična infekcija nokta se najbrže razvija ukoliko smo dosta izloženi vlazi i toplini. Dugotrajno nošenje zatvorene obuće, korištenje zajedničkih tuš kabina u sportskim objektima ili bazenima izuzetno pogoduju širenju infekcije.

 

Gljivice na noktima nogu – faktori rizika

Ove infekcije su česte i uobičajene kod starije populacije. Razlog tome je što nakon 40-godine nokti puno sporije rastu i samim tim su manje otporni na gljivične infekcije. Također postoji povećan rizik i za gljivice na prstima ako nam se stopala pojačano znoje ili nosimo čarape i cipele koje ne upijaju znoj i ne omogućuju normalnu ventilaciju stopala. Ako hodamo često bosi i to po vlažnim mjestima također možemo doprinijeti njenom širenju.

 

Gljivice na noktima ruku

Iako smo rekli da su puno rijeđe nego one na nožnim noktima, nastaju kod osoba čije su ruke često izložene vodi i raznim deterdžentima. Kod umjetnih noktiju vlaga ispod umetaka također može izazvati rast gljivica.

 

Gljivice na noktima simptomi

Promena boje nokta -nokat može biti bjeličast, žut ili zelenosmeđe boje.
zadebljanje nokta – pored zadebljanja, postaje krh i iskrivljen. Te krhotine od uništenog dijela nokta se skupljaju i sabijaju ispod zdravog dijela pa se cijeli nokat odvaja od svog ležišta.

Gljivice na noktima mogu biti i prilično bolne i ni malo bezazlene. Naučna istraživanja pokazuju da ukoliko se ne liječe adekvatno i na vrijeme mogu izazvati puno ozbiljnije i veće probleme sa noktima i ne samo sa njima. U kombinaciji sa ostalim bolestima značajno narušavaju cjelokupno zdravlje pojedinca. Osobe sa oslabljenim imunitetom, dijabetesom ne bi trebale gledati gljivice na noktima nogu i ruku kao na kozmetički problem, već da im se ozbiljno posvete. Svaka manja ozljeda na stopalima kao i spomenuta gljivična infekcija kod takvih osoba može dovesti do komplikacija, poput rane koja ne zarasta i slično.

 

Gljivice na noktima – onihomikoza prevencija

Najvažnija je dobra higijena stopala i držanje noktiju čistim i suhim. Nakon svakog boravka u vodi, bilo da se tuširate ili kupate na plaži, nakon izlaska iz vode, temeljito prosušite stopala, nokte i naročito dio između prstiju. Da biste spriječili gljivice na nogama i atletsko stopalo. Ukoliko ste osoba kojoj se noge pretjerano znoje, redovito mijenjajte čarape. Ukoliko ste stalno na nogama tj u cipelama , svaki slobodan trenutak koristite da se izujete kad vam je prilika za to. Promijenite svu zatvorenu obuću (sa zatvorenim prstima) za otvorenu. Za prevenciju gljivice na noktima ruku koristite gumene rukavice pri pranju suđa. Redovito sušite rukavice i okrećite ih na obje strane prilikom korištenja. Nikad nemojte skidati kožu oko noktiju, jer to otvara prostor raznim bakterijama da prodru ka noktima. Ukoliko imate inficiran nokat obavezno nakon kontakta sa njim perite ruke, jer ćete raširiti infekciju i na ostale. Nemojte hodati bosi oko javnih tuševa, bazena ili u svlačionici. Ako odlazite u salone za manikuru i pedikuru ,obavezno izaberite one pouzdane ,koji redovito steriliziraju instrumente.

 

Kako ukloniti gljivice na noktima nogu prirodnim putem

Ulje čajevca kombinirano sa drugim biljem provjereno suzbija gljivične infekcije na noktima.
Kombinacija kamilice sa sladićem u obliku tople kupke ublažava upale, opskrbljuje bolju drenažu i regenerira oštećeno tkivo
Ne smijemo zaboraviti ni češnjak koji uz to što se smatra za najjači prirodni antibiotik veoma uspješno eliminira i gljivice.

 

Đumbir i češnjak protiv gljivica na noktima

Očistite čepšanj češnjaka i istucajte u kamenom ili drvenom mužaru.
Tome dodajte jednu malu žličicu sitno izrendanog đumbirovog korijena i ulje od čajevca (5 kapi). Sve treba dobro promiješati dok u mužaru ne dobijemo gustu pastu. Dobijenu pastu namazati na oboljeli nokat i prekriviti sa pamučnom ili lanenom krpom. Držati povezano najmanje 2h.
Ovaj prirodni lijek za gljivice na noktima nogu je veoma efikasan naročito ukoliko ste reagirali u početnoj fazi infekcije. U slučaju da nokat već počeo odvajati i kod jakih bolova, oblog neće biti efikasan.

 

Kupka od đumbira

U toplu kupku dodati đjumbir, origano i žalfiju te svakodnevno ispirati stopala. Ova kupka će blagotvorno djelovati na vaše nokte kao i na gljivice na nogama ukoliko ih imate.

 

Regeneracija noktiju sa limunom i jabučnim octom

Sok od limuna pomiješajte sa jabučnim octom, dodati sok od crnog i crvenog ribizla. Dobijenom mješavinom vlažite nokte jednom dnevno.


03. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za GLJIVICE NA NOKTIMA NOGU I RUKU – ONIHOMIKOZA