HRANA KOJA ŠTITI OD SUNCA


hrana

 

Nekoliko istraživanja je potvrdilo da značajnu zaštitu koži od oštećenja kože nastalih UV zračenjem pružaju i fitokemikalije koje unosimo hranom. Između ostalog, u namirnice koje štite kožu spadaju paradajz, mrkva, morske alge…

 

Likopen iz paradajza štiti od oštećenja nastalih UV zračenjem, otkrilo je istraživanje objavljeno u Britanskom časopisu za dermatologiju. Istraživači su zaključili da „likopen opskrbljuje zaštitu i od akutnih i od potencijalno dugotrajnih aspekata foto-oštećenja“.

 

Karotinoidi i flavonoidi preventivno djeluju protiv oštećenja od UV zračenja, jer opskrbljuju zaštitu i kože i očiju. Sadrži ih mrkva i drugo obojeno posebno narančasto povrće.

 

Kombinacija adekvatnih doza vitamina D i fitokemikalija iz hrane je od neprocjenjive važnosti u zaštiti od raka i oštećenja kože uzrokovanih djelovanjem UV zraka, zaključak je američkog Saveta za vitamin D (neprofitna organizacija čija je misija da podiže nivo svijesti javnosti i stručnjaka o zdravstvenim koristima od vitamina D).

 

Harvardski naučnici su otkrili da antioksidans lutein (nalazi se u tamnozelenom lisnatom povrću) štiti od nekih oštećenja kože koja nastaju uslijed izloženosti sunčevom zračenju. „Naše istraživanje (rađeno na miševima) je prvo koje ukazuje na to da lutein može da djeluje kao prevencija od raka kože uzrokovanog UVB zračenjem“, kaže dr Salvador Gonzales, vođa istraživačkog tima.

 

Istraživači sa Ohajo državnog sveučilišta su u tekstu objavljenom u Međunarodnom časopisu za rak otkrili da morske alge štite od raka kože. Dr Geri Stoner je radio istraživanje na miševima; pokazalo se da ekstrakt iz smeđih algi koji se nanosi na kožu, ili uzima oralnim putem, efikasno štiti od raka kože uzrokovanog UVB zračenjem – smanjio je broj kancera za gotovo 60%. Potrebna su dalja istraživanja koja će pokazati uticaj smeđih algi, odnosno kemikalija zvanih polifenoli smeđih algi, na ljudsku kožu.

 

Oštećenja na koži uzrokovana UV zrakama stvaraju slobodni radikali koji se stvaraju  djelovanjem ovih zraka. Vitamini A (tamnozeleno lisnato povrće), C (južno voće, paprike…) i E (bademi) su odlični antioksidansi koji mogu neutralizirati djelovanje slobodnih radikala, ali i popraviti štetu nastalu njihovim djelovanjem. Što raznobojnije voće i povrće jedete, to bolje.

 

Omega 3 masne kiseline štite vas da ne izgorite na suncu i jačaju efekte krema za sunčanje. Omega 3 također pomažu u obnavljanju ćelija kože oštećenih tijekom sunčanja.

 

Napomena:
Najbolja zaštita je da se uopće ne izlažete riziku da izgorite. Ne izlažite se previše suncu između 10 i 17 sati i nosite šešire, duge rukave i koristite zaštitne kreme ako ste prisiljeni da boravite vani kad je UV zračenje najjače.


24. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za HRANA KOJA ŠTITI OD SUNCA