HRANA ZA KRV


krv-gvozde-1355734228-242255

 

Crvena krvna zrnca (eritrociti) jesu ćelije koje daju krvi crvenu boju i prenose kisik koji održava u životu sve tjelesne ćelije. Eritrociti žive približno sto dana, a koštana srž stalno proizvodi nove, za šta je potrebna adekvatna hrana. Smanjenje broja ovih ćelija dovodi do anemije, što doslovno znači “nedostatak krvi”. Najvažniji hranljivi sastojci za izgradnju krvi su željezo, proteini, vitamin B12 i vitamin B9. Većina željeza u ishrani je u obliku koji se teško upija u crijevima. Ali, vitamin C iz voća, naročito kiselog voća, povećava brzinu upijanja željeza u crijevima za dva do tri puta. Mahunarke, zeleno lisnato povrće, voće i žitarice predstavljaju najbolji izvor hranljivih sastojaka za proizvodnju krvi. Meso nije potrebno za proizvodnju krvi. Krv koja se dobija iz ishrane biljnog porjekla kvalitetnija je nego iz hrane životinjskog porjekla.

Cikla – za jaku krv

beets3Cikla je bogata željezom, a sadrži i vitamin C koji olakšava upijanje željeza. Dovoljno je popiti prije jela 50-100 ml svježe iscjeđenog soka od cikle da bi se dobio najveći efekt protiv anemije. Sam sok od cikle nije ukusan pa ga treba miješati sa sokom od mrkve i/ili jabuke. Visok sadržaj minerala kalija, kalcija i magnezija ima alkalizujući efekt na krv što je naročito važno kod problema sa zglobovima. Zbog bogatog sadržaja vlakana poboljšava rad crijeva i njihovo pražnjenje, a također regulira nivo kolesterola u krvi. Konzumiranje cikle u periodu od tri tjedna (unos oko 30 mg vlakana) snižava nivo kolesterola u krvi za 10%. Sastojci iz cikle umiruju želudac i imaju moćno antikancerogeno djelovanje. Istraživanja pokazuju da dnevna doza od 250 g isjeckane cikle ili 300-500 ml soka je u stanju da eliminira rak iz organizma.

Limun – čisti krv

LemonGlavni sastojci limuna nisu hranljivi sastojci, već prateće supstance ili fitokemikalije. Bogat je vitaminom C koji, između ostalog, poboljšava upijanje željeza, za šta je dovoljno samo pola limuna dnevno. Ovaj vitamin ima također i moćna antibakterijska svojstva. Limun je bogat flavonoidima (vitamin P) koji djeluju kao antioksidansi, čime neutraliziraju štetno djelovanje slobodnih radikala i pomažu u pomlađivanju ćelija. Također, poboljšavaju protok krvi kroz vene i sprječavaju pojavu otoka i stvaranja krvnih ugrušaka. Poznato je i njihovo antikancerogeno djelovanje. Važno je jesti i koru limuna jer se u njoj nalaze aromatični terpeni – koji čiste organizam i štite ga od raka. Limun ima moćno djelovanje u jačanju bubrega i čišćenju od kamena, a također i u borbi protiv infekcija. U slučaju upale sluzokože oka (konjuktivitis) dovoljne su dvije kapi soka od limuna u oko dva ili tri puta na dan.

Pistaciji – bogatstvo željezo

pistaci-zoom-bigLjudi su od davnina smatrali pistacije jednim od najboljih proizvoda zemlje, zajedno sa medom i bademima. Predstavljaju jednu od najbogatijih biljaka željezom, po čemu nadilaze čak i leću. Također su bogati mineralima: kalijem, magnezijem, fosforom i kalcijem. Zbog svog sadržaja mikroelemenata, kao što je bakar, veoma su dobri jer potiču upijanje željeza. Kombinacija željeza i bakra, kao što je u pistacijima, ima jače djelovanje za jačanje krvi od bilo kog farmaceutskog proizvoda. Ovaj efekt je još više naglašen kada se pistaciji jedu sa voćem koje je bogato vitaminom C, pošto je poznato da vitamin C u velikoj mjeri potiče upijanje željeza u crijevima. Pistaciji su veoma bogati proteinima, a imaju manje masti od drugih orašastih plodova. Također imaju značajan sadržaj ugljikohidrata.

Leća – riznica željeza i vlakana

SočivoOva biljka predstavlja vrlo koncentriranu hranu koja predstavlja odličan izvor energije koja dolazi od proteina i ugljikohidrata, jer leća praktično ne sadrži masti. Pošto blago povećava kiselost organizma dobro ga je jesti u kombinaciji sa zelenim povrćem. Veoma je bogato vlaknima tako da odlično regulira rad crijeva. Samo sto grama sirove leće zadovoljava skoro sve hranljive potrebe vrhunskih sportaša. Dobro ga je konzumirati sa limunom koji je bogat vitaminom C i poboljšava upijanje obilja željeza iz leće. Za unos svih aminokiselina najbolje je leću kombinirati sa rižom. leću je najbolje pripremiti tako što se preko noći potopi u vodi, a onda se ujutro ispire i ostavlja vlažnim, pa se opet na 3-5 sati ispire vodom dok ne počne klijati, što se dešava za oko 24 sata. Čim se pojave male klice, leća se može konzumirati. Ovaj način pripreme važi za sve mahunarke.

Crvena djetelina – važna biljka koja se malo cijeni

Crvenu djetelinu je najbolje jesti isklijalu, kada se potopi u vodi. Veoma je bogata proteinima, kalcijem, željezom, kao i vitaminima C, E i B9. Ima mnogo veću hranljivu vrijednost nego drugo povrće. Poznata je snaga i izdržljivost konja koji se hrane crvenom djetelinom. Ova izuzetna biljka sadrži velike količine vitamina K (mnogo više od mesa ili mlijeka) što je veoma važno prilikom zgrušavanja krvi i zaustavljanja krvarenja. Ovaj vitamin također poboljšava iskorištenje kalcija u kostima. Pored željeza, crvena djetelina sadrži i brojne druge minerale, kao što su bakar i bor, kao i vitamine koji doprinose jačanju krvi i djeluju okrepljujuće. Ova biljka potiče pravilan rad crijeva i smanjuje nivo kolesterola. Studije kod sportaša su pokazale dobre rezultate kod otklanjanja iscrpljenosti, nervoze i depresije kada se konzumira crvena djetelina.

Bob – obilje željeza i energije

bob1Bob je jedna od najstarijih mahunarki koju čovjek jede. Željezo je mineral kojeg ima najviše u bobu koje se adekvatno upija prisustvom vitamina C, pa bob treba adekvatno kombinirati u ishrani sa drugim biljkama koje su bogate ovim vitaminom. Naročito se preporučuje vrhunskim sportašima, djeci u razvoju, trudnicama, kao i onima koji se oporavljaju od infekcija ili operacija. Ova biljka sadrži značajnu količinu protein i ugljikohidrata. Najbolje je jesti bob dok je svjež i mek, ili ga pustiti da isklija. Osobe koje nadima konzumiranje boba, ili nekih drugih mahunarki, mogu kratkim kuhanjem ili parenjem da olakšaju probavljanje i konzumiranje ove biljke, ili se može ukloniti opna sa njihovih mahuna radi iste svrhe. Bob je dobar izvor vitamina B1 i B9, kao i vitamina C kojeg sadrži kao pola limuna.


03. svibnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za HRANA ZA KRV