HRANA ZA ZDRAVO SRCE


24_635343780839796250
Fruits-and-vegetables1. Voće i povrće – svakodnevna konzumacija svježeg voća i povrća jako je važna za održavanje zdravlja vašeg srca.
 Jabuka na primjer izrazito je bogata karcetinom, koji djeluje anti-upalno, sprječava nastanak krvnih ugrušaka, sadrži puno vitamina i vlakana. Tu su također borovnice koje su iznimno zdrave za srce i kardiovaskularni sustav, avokado koji snižava loš, a podiže dobar kolesterol u krvi, sadrži zdrave masnoće i pomaže pri apsorpciji beta karotena i likopena, koji su ključni za zdravo srce, paradajz koji obiluje vitaminima i likopenom, koji snižava rizik od bolesti srca i ostalo voće i povrće bogato vitaminom C. Krumpir je također blagotvoran – krumpir sadrži vlakna i kalij, koji su ključni za dobro funkcioniranje srca. Špinat je zeleno povrće koje će ojačati srce i imunitet. Bogat je vlaknima i kalijem, a poznat je po tome što smanjuje rizik od nastanka bolesti srca.

 

 

2. Orašasti plodovi – orasi i bademi i ostalo koštunjavo voće sadrži zdrava ulja, vitamin E i ostale nutritijente koje održavaju zdrav nivo kolesterola u krvi. BadMixed Nutsemi su također i dobar izvor proteina i prirodnih vlakana pa se smatraju među, za srce, najzdravijim namirnicama. Orašasti plodovi su sjajna hrana, obogaćena prirodnim vlaknima, omega 3 masnim kiselinama, i obiljem vitamina E. Odličan su i zdrav dio obroka zbog kojeg će vam vaše srce biti zahvalno.

 

 

3. Žitarice – u koje ubrajamo kukuruz, rižu, pšenicu i slično. Žitarice su bogate vitaminima i prirodnim vlaknima koja doprinose očuvanju zdravlja vašeg srca.
Smeđa riža i riža uopće, kao energetska namirnica, sadrži protide bogate

 

zito

esencijalnim aminokiselinama i malo lipida, dok je opna koja obavija, bogata vlaknima, sadrži kalij, magnezij, selen i mangan, kao i masne kiseline i vitamin kao što je to biotin – koktel vitamina B, vitamin B1, potreban za zdravlje nervnog sustava. Međutim, za zdravlje srca ipak je važnija smeđa riža koja nježno ali duboko smiruje i fokusira rad ovog, za život najvažnijeg organa.
Zob je također biljka koja ima blagotvorno svojstvo za srce. Razgradiva vlakna su, osim za srčane bolesti, dobra i za prevenciju dijabetesa. Naučno je dokazano kako konzumacija ovih vlakana u ranom dobu smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti poput tumora, dijabetesa i srčanih oboljenja. Stoga mnogi kardiolozi za zdravo srce preporučuju zob jer je bogat razgradivim vlaknima, koja vašem srcu pomaže pri smanjenju količine lošeg LDL kolesterola. Doduše, još nije utvrđeno na koji način razgradiva vlakna smanjuju LDL kolesterol u krvi, ali nagađe se kako je riječ o tome da djeluje poput spužve koji upija kolesterol u crijevima pa ga potom izbacuje iz tijela zajedno sa stolicom. Osim LDL kolesterola, razgradiva vlakna mogu smanjiti i nivo triglicerida, masnoća koje su također opasne za zdravlje srca.

 

 

4. Mahunarke – su izuzetno zdrava hrana za srce. Konkretno grah. Grah ima relativno veliku biološku i energetsku vrijednost tako da 100 g sadrži cc 200-300 kilo-kalorija. S obzirom da se teže probavlja duže pruža osjećaj sitosti. Bu245386dući da sadrži dosta ljekovitih sastojaka, bogat je folnom kiselinom pa povoljno djeluje kod prevencije bolesti srca. Statistike pokazuju kako osobe sa manjkom folne kiseline umiru od posljedica srčanih problema i to čak u 69% slučajeva više od kontrolne grupe. Kako bi se osigurala normalna količina homocisteina u krvi, preporučena je konzumacija namirnica bogatih folnom kiselinom. Dakle potrudite se da uklopite grah u vaš tjedni jelovnik.

 

 

5. Maslinovo ulje – temelj mediteranske ishrane, snažni je prijatelj srca. Povoljnom učinku “kumuje” bogatstvo oleinske kiseline koja pridonosi održanju normalnog nivoa kolesterola u krvi, naročito ako se u ishrani zasićene masti zamijene ovom jednostruko nezasićenom masnom kiselinom. Međutim, vrijednost maslinovog ulja, naročito oilonog ekstra djevičanskog leži u sadržaju antioksidansa polifenola koji doprinose zaštiti lipida u krvi od oksidativnog stresa. Polifenoli, drugim riječima, čuvaju LDL kolesterol od oksidacije sprječavajući tako razvoj ateroskleroze. Istraživanja pokazuju da maslinovo ulje ima i povoljan učinak na krvni tlak, čak i ako se konzumira u umjerenim količinama od 25 ml dnevno.

 


04. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za HRANA ZA ZDRAVO SRCE