IMUNITETNI SUSTAV U DIREKTNOJ VEZI SA MOZGOM


Mozak je direktno povezan sa imunitetnim sustavom putem limfnih žila čije postojanje je prije bilo nepoznato. Ovo otkriće naučnika Medicinskog fakulteta Sveučilišta Virdžinija, moglo bi biti od bitnog značenja za otkrivanje i liječenje bolesti kao što su autizam, Alchajmerova ili multipla skleroza. Ovo otkriće naučnika Sveučilišta Virdžinija iz osnova mijenja način na koji su ljudi promatrali centralni nervni sustav i njegovu vezu sa imunitetnim sustavom.

Kao i svako drugo tkivo, i mozak je povezan sa perifernim imunitetnim sustavom putem meningealnih limfnih žila. Ovo otkriće mijenja cijeli pristup izučavanju neuroimune interakcije“, kaže dr Džonatan Kipnis, profesor odjeljenja za neuronauke Sveučilišta Virdžinija i direktor Centra za imunologiju mozga i glia (ne-neuronske ćelije koje održavaju ravnotežu, formiraju mijelin i opskrbljuju podršku i zaštitu neuronima u centralnom i perifernom nervnom sustavu). „Vjerujemo da za svaku neurološku bolest koja ima imunološku komponentu, ove limfne žile igraju glavnu ulogu.“

Ovo nevjerojatno otkriće (jer se vjerovalo da je ljudski organizam proučen do detalja) se pripisuje Antoanu Lovou, postdoktorantu u Kipnisovom laboratoriju. Limfne žile u mozgu su bile vrlo dobro sakrivene. Naime, ispostavilo se da one prate glavne krvne žile do sinusa, što je oblast koja je i inače teško dostupna za snimanje. Također, ove limfne žile su tako blizu krvnim žilama, da ih nije lako uočiti, ako ne znate što točno tražite.

Neočekivano prisustvo limfnih žila otvara cijeli niz pitanja na koje nauka tek treba odgovoriti, a koja se odnose na funkcioniranje mozga i bolesti koje ga pogađaju. Na primjer, Alchajmerova bolest nastaje kao posljedica akumulacije velikih dijelova proteina u mozgu. „Mislimo da se oni možda akumuliraju u mozgu zato što se ne izbacuju efikasno putem spomenutih limfnih žila“, kaže dr Kipnis. On napominje da ove žile izgledaju drugačije kod starijih ljudi, pa je uloga koju imaju u starenju još jedna stvar koju bi trebalo ispitati. Postoje brojne neurološke bolesti, od autizma do multiple skleroze koje treba preispitati u svjetlu novog otrkića.

 


17. siječnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za IMUNITETNI SUSTAV U DIREKTNOJ VEZI SA MOZGOM