ISHRANA I RAK DOJKE: NAUČNE ČINJENICE


dojka3

 

Posljednjih godina, proučavanja veze ishrane i raka dojke znatno su uznapredovala. Utvrđeno je da su neke namirnice povezane sa povećanim rizikom od ovog oblika raka, a neke sa smanjenim. Evo šta kažu istraživanja.

 

Mlijeko i mliječni proizvodi. Istraživanja su ukazala da konzumacija mlijeka, maslaca i jogurta je povezana sa rakom dojke. Smatra se da su mogući uzročnici: hormoni koji se nalaze u mlijeku, velika količina masti, ostaci pesticida u mlijeku ili visoki nivoi kalcija.
Jedna od najčešće citiranih hipoteza među nutricionistima o utjecaju mlijeka na rak dojke je prisustvo hormona i faktora rasta u mlijeku. Za inzulin-slični faktor rasta (IGF-1) istraživanja su pokazala da potiče rast raka dojke. Mlijeko prirodno sadrži IGF-1; međutim, problem je što farmeri kravama svakodnevno daju kravlji hormon rasta (BGH), koji još više povećava koncentraciju IGF-1 u kravljem mlijeku.
Zasićene masti koje sadrže mliječni proizvodi također su pod sumnjom nutricionista, pošto je pokazano da je veliki unos zasićenih masti povezan sa povećanim rizikom od raka dojke. Ukazano je da velike količine zasićene masti životinjskog porjekla u ishrani povećavaju koncentraciju estrogena u krvi i povećavaju rizik od raka dojke.

 

Biljna ishrana. Istraživanja su pokazala da biljna ishrana može smanjiti rizik od pojave raka dojke koja sadrži velike količine svježeg voća i povrća, orašaste plodove, žitarice, maslinovo ulje. Veliki broj proučavanja ukazao je na vezu između ovakve ishrane i smanjenog rizika od pojava raka dojke, ili smanjenog rizika od povratka raka dojke nakon što je medicinski tretiran.
Smatra se da zdravstvene dobrobiti te ishrane potiču od eliminiranja zasićenih masti životinjskog porjekla, fitonutrijenata koji se unose putem voća i povrća i antikancerogenog djelovanja sastojaka maslinovog ulja. Ekstra djevičansko maslinovo ulje sadrži jedinice nazvano oleokantol (OC). Za oleokantol je pokazano da izaziva nekrozu i smrt (apoptozu) malignih ćelija, a da pri tome ne šteti normalnom tkivu.

 

Karotinoidi. Karotinoidi su fitonutrijenti koji se nalaze npr. u mrkvi, paradajzu, tamnozelenom lisnatom povrću, batatu. U njih spadaju beta-karoten, likopen i lutein. Jedno opširno proučavanje raka dojke, završeno 2013. godine, pokazalo je značajnu vezu između visokog unosa karotinoida i smanjenog rizika od raka dojke. Karotinoidi su moćni antioksidansi koji potiču imunitet. Također se smatra da imaju snažno antikancerogeno djelovanje na maligne ćelije raka dojke tako što izazivaju njihovo samouništenje.

 

Zaključak
Rizik od pojave raka dojke, kao i od povratka raka dojke nakon što je izliječen, može se smanjiti ishranom biljnom hranom, koja je bogata svježim voćem, povrćem, integralnim žitaricama, maslinovim uljem. U ishranu treba uključiti obilje karotinoida (mrkva, paradajz i dr). Da bi se smanjio rizik od nastanka raka dojke, poželjno je izbjegavati mlijeko, mliječne proizvode i zasićene masti životinjskog porjekla.

 

Izvori:
www.breastcancer.org/symptoms/understand_bc/statistics
http://ajcn.nutrition.org/content/80/1/5.full
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2715202/
http://jnci.oxfordjournals.org/content/93/3/238.1.full
http://jnci.oxfordjournals.org/content/93/3/238.1.full
http://jnci.oxfordjournals.org/content/93/3/238.1.full
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2703558?dopt=Abstract
http://jnci.oxfordjournals.org/content/91/6/529.full
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23180513/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26365989,
http://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/2434738
www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23723556.2015.1006077
http://jnci.oxfordjournals.org/content/104/24/1905.long
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12703993


16. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ISHRANA I RAK DOJKE: NAUČNE ČINJENICE