ISKUSTVA KORISNIKA SIROVE HRANE


 

Većina navedenih korisnika sirove ishrane obično navodi razloge zbog kojih su se počeli baviti promocijom zdrave ishrane. Najčešće su imali neki zdravstveni problem, a nakon mnogih neuspjelih pokušaja sa uobičajnim metodama liječenja simptoma bolesti, konačno su pronašli lijek u ishrani voćem i povrćem, postom, urednim spavanjem, fizičkim vježbanjem i izbjegavanjem stresa. Dakle, zdrava ishrana i zdrav način života.

 

Viktorija Butenko

Održala je sjajnu prezentaciju o tome kako su skoro cijeloj njenoj obitelji bile dijagnosticirane različite kronične bolesti, počevši sa bolešću masnih ćelija, odnosno šećernom bolesti. Kada su joj rekli da će cijelog života morati biti na raznim lijekovima, nije željela prihvatiti tu opciju i počela je istraživati. Nakon tek kratkog istraživanja sljedeće što je napravila je bilo da je, doslovno, otišla u svoju kuhinju, dohvatila mikrovalnu pećnicu i razbila je. Zatim je pokušala smisliti način na koji bi zeleno lisnato povrće moglo postati ukusnije većini ljudi, i tako više u upotrebi, i izmislila je zelene smutije. Sada putuje svijetom i podučava ljude kako da se hrane voćem i povrćem. A pored Viktorije, i njena djeca su dala mnoge korisne informacije.

 

Sergej Butenko

Pričao je o divljem zelenišu koji je bogatiji mineralima od „pripitomljenih“ sorti i kako svatko može besplatno nabrati divlji zeleniš u obližnjoj šumi, ako se samo prethodno malo informira na internetu tako što potraži divlje jestive biljke u području u kom živi. I ove divlje biljke se mogu uzgajati u posudama, tako da svatko može imati besplatnu hranu prebogatu mineralima.

 

Valija Butenko

Pričala je o tome kako nije točno da djeca ne žele jesti voće i povrće. Djeca jedu ono što im je servirano kroz televiziju i različite podmukle poklone, a odbijaju zdravu hranu jer im je ona najčešće pogrešno predstavljena, poput “ono što se mora jesti”. Kada je djeci u vrtićima i školama prišla sa objašnjenjem kako je, na primjer, banana dobra za mozak jer ima kalija, pa je treba jesti pred kontrolni, a maline reguliraju rad srca, pa ih treba jesti nakon velikog fizičkog napora, da su kelj i špinat dobri zbog klorofila i kalcija, pa daju snagu, itd, djeca su bila i zainteresirana i tražila su hranu o kojoj im je pričala. Pored ovoga, pričala je i o važnosti praćenja prirodnog ritma, kako je važno ostaviti digestivni trakt da se odmara od hrane nakon zalaska sunca pa do ujutra.

 

Frederik Patenaud (Frederic Patenaude)

Pričao je o kontraverzama u svijetu sirove hrane. Sa njegovom porukom slaže se i praksa većine drugih promotera ove ishrane: nije sva kuhana hrana otrovna. Korjenasto povrće pripremljeno na pari je zdravije od velikih količina sjemenki i orašastih plodova, dakle sirove hrane sa velikom količinom masti ako se takva hrana jede u velikim količinama.

 

Dr Vil Tutl (Dr. Will Tuttle)

Autor odlične knjige „Ishrana za mir“ pričao je o velikom utjecaju ishrane na psihu ljudi, osjećaja, izazivanja agresije, stav prema drugim bićima… i kako je biljna ishrana ishrana koja obećava mir iz mnogih razloga.

 

Dr Dag Grejem (Dr. Doug Graham)

Autor fantastiče knjige 80 10 10 je održao sjajnu prezentaciju u kojoj je pričao o tome kako nije on izmislio 811 ishranu (80% šećeri, 10% masti i 10% bjelančevine od ukupnih dnevnih kalorija), nego je to vrlo stara ishrana koja je najidealnija za ljudsku  fiziologiju. Inače, dr Dag Grem je već 30 godina vrlo uspješno na ishrani sirovim voćem i povrćem uz vrlo male količine sjemenki i orašastih plodova.

 

Vesanto Melina (Vesanto Melina)

Nutricionistkinja, pričala je o tome kako je njeno školovanje za nutricionistkinju bilo pod ogromnim utjecajem mesnih i mliječnih industrija koje su davale izvore za literaturu iz koje se učilo!

 

Holivudski glumac Markus Patrik (Marcus Patrick)

Pričao je o koristima koje je stekao prelaskom na ishranu sirovim voćem i povrćem govorio je sunčevoj svjetlosti, koje je naša prva i osnovna hrana koju uzimamo najviše preko biljaka.

 

Džes Bogdanovič (Jesse Bogdanovich)

Pričao je zdravoj ishrani, ali i o tome kako je pored ishrane važna i fizička aktivnost, san, uzimanje dovoljno vode i … oproštaj. Oprostiti onima koji su vas, slučajno ili ne, uvrijedili, od neizmjernog je značaja za dalji uspjeh.

 

Frenk Ferante (Frank Ferrante)

Ispričao je neverovatnu osobnu priču o tome kako do prije nekoliko godina ne samo da nije mogao zamisliti da će jednog dana snimiti film o promjenama koje su kod njega izazvane promjenom ishrane i da će podučavati ljude o ishrani voćem i povrćem, nego nije nikad ni pomislio da će on sam jesti voće i povrće. Zamislite samo profil: Sicilijanac odrasta u Njujorku, alkohol i droga igraju veliku ulogu u njegovom životu, rođena kćer ga se odriče, život mu je pakao. Jednog dana sjedi za šankom i prilazi mu čovjek da mu predloži da snime film u kojem je on 42 dana na sirovoj hrani. Frenk odgovara “Sirovoj … šta?” I prasne u smjeh. Ipak, film je snimljen…

 

Kristina Karilo-Bakaram (Kristina-Carillo Bucaram)

Ona je mlada dama koja je bolest masnih ćelija, dakle šećernu bolest, izlječila sirovom hranom. Prije dvije godine započela je sa organiziranjem tržnice za jeftinije organsko voće i povrće i tada nije ni sanjala da će bez ijednog uloženog  dolara u reklamu njena organizacija za dvije godine donijeti 2 miliona dolara  po godini farmerima koji su prodavali na ovim tržnicama.

 

http://biljnaishrana.com/programi.php


14. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za ISKUSTVA KORISNIKA SIROVE HRANE