KAKO DA IMAMO ENERGIJE CIJELI DAN


Excited happy young woman wearing glasses with tablet computer

 

Često se ljudi žale da su iscrpljeni, nemaju dovoljno energije, ili da im nivo energije varira gore-dole. Neke jednostavne korekcije u ishranu doprinijet će da imamo stabilne nivoe energije na duže periode.

 

Pomozite ćelijama da proizvode energiju

Postoji jedna supstanca koja potiče proizvodnju energije u ćelijama, uključujući i onu potrebnu za bolje funkcioniranje mozga. To je koenzim Q10. Nažalost, sa starenjem, ili uslijed bolesti, nastaje manjak ovog nutrijenta u tijelu. Zato ga treba unijeti izvana. Posebno dobar izvor su mahunarke (leća, grah, soja) i orašasti plodovi.

 

Opskrbite dovoljno cinka ishranom

Cink je uključen u desetine kemijskih reakcija koje su povezane sa generiranjem energije u tijelu, pa je unošenje dovoljne količine cinka kroz hranu veoma važno za energiju. Cink je potreban za zdravlje krvi, kostiju, mozga, srca, jetre i mišića. Kako unijeti dovoljno cinka? Konzumirajte svakodnevno neku od kvalitetnih namirnica bogatih cinkom: klice žitarica, bučine i suncokretove sjemenke, crni luk, mrkva, zeleno lisnato povrće, grašak…

 

Unesite dovoljno vitamina B

Oni su jako važni za proizvodnju energije. Važno je znati i sljedeće: što više stresa doživljavate, to više gubite tih vitamina iz organizma. Pošto se vitamini B ne proizvode i ne skladište u tijelu, da bismo održali stabilne nivoa energije svakodnevno treba konzumirati namirnice bogate ovim vitaminima. Neki od najboljih izvora su: integralna riža, korjenasto povrće, bučine sjemenke, jagode, kelj, zeleno lisnato povrće i mahunarke.

 

Uključite proteine u svaki obrok

Mada je u današnje vrijeme sinonim za proteine postalo meso, to je potpuno pogrešna predstava. Ima mnogo drugih, i mnogo zdravijih, sjajnih izvora proteina, uključujući: bučine i suncokretove sjemenke, naut (slanutak), leća, avokado, orasi i bademi. Proteini postojano oslobađaju energiju tijekom vremena što pomaže da nivo šećera u krvi ne opadne naglo. Dakle, kada želite pripremite grickalice da ih imate pri ruci, potrudite se da to ne budu čokoladni keksi i sl. – već golica, suncokret, orasi, bademi…


17. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO DA IMAMO ENERGIJE CIJELI DAN