KAKO DJELUJU VITAMINI?


 

Pregled najvažnijih vitamina i njihov znacaj za pravilno funkcioniranje naseg organizma….

 

Vitamin A (retinol): Ima presudnu i naznacajniju ulogu u jacanju naseg obrambenog i imunoloskog sustava. Poboljšava vid. Ako je prirodnog porjekla, neće naškoditi ni ako ga uzmemo u prevelikim količinama. Vitamin A je potreban za vid, rast, razvoj kostiju, razmnožavanje, nastanak ćelija i tkiva, imunitet, za integritet sluznica i kože. Ovaj vitamin djeluje na  poboljšanje vida, kod noćnog sljepila, staračke makularne degeneracije, glaukoma, katarakte, za poboljšanje imunih funkcija. Koristi se i kod oboljenja kože, akni, ekcema, psorijaze, rana, opekotina i drugih kožnih problema.

 

Vitamin B1 (tiamin): Šećer u krvi pretvara u energiju. Potpomaze i regulira rad samog srcanog misica. Pomaže u kontroliranju nivoa secera u krvi i lijecenju i kontroli  dijabetesa. Vitamin B1 je potreban za stvaranje energije iz ugljikohidrata, za pravilno funkcioniranje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući srčana-mišićna vlakna, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita. Vitamin B1 se primijenjuje kod deficita u ishrani, kod srčanih oboljenja, neuroloških poremećaja (išijasa, polineuropatija), sportista, dijabetesa, detoksikacije od olova, u terapiji smanjenja mentalnih sposobnosti, kod depresije. Vitamin B1 utječe na psihičko stanje čovjeka, pa ga nazivaju i „moralnim vitaminom“.

 

Vitamin B2 (riboflavin):Omogućuje razmjenu ugljik-dioksida. Dobar za sportaše i dijabetičare. Njegov nedostatak može dovesti do pucanja kože i krajeva samih usana. Vitamin B2 je potreban za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica, za rast svih ćelija. Svi B vitamini su rastvorljivi u vodi, što znači da ih organizam ne može deponirati, već se izlučuju iz organizma. Zato je potrebno da ih redovito unosimo ishranom. Osim toga, vitamin B2 djeluje i kao antioksidans, tako što eliminira slobodne radikale, te sprječava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

 

Vitamin B3 (niacin): Omogucava prijenos vodika u unutrasnjost nasih celija. Regulira i odrzava adekvatni nivo kolesterola u nasem tijelu. Kod bolesti sistema krvnih žila. Pomaze reguliranje visokog arterijskog tlaka. Otklanja i eliminira osjecaj glavobolje. Vrlo efikasno potpomaze u otklanjanju atriticnih problema. Nezamjenjiv je za zdravlje kože, jezika i probavnog trakta.

 

Vitamin B6 (piridoksin): Jača imunološki i nervni sustav. Vrlo koristan kod probavnih problema i problema s kožom. Jedini vitamin koji sadrži kobalt. Vitamin B6, je jedan od B vitamina potreban za pravilno funkcioniranje metabolizma amino-kiselina (proteina), šećera i masti, kao i za stvaranje krvnih ćelija. Svi vitamini B grupe ili kako se često nazivaju kompleks B vitamina, omogućavaju da se iz šećera oslobađa energija. Ova energija je potrebna za rad nervnih ćelija, srčanih-mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcioniranje svake pojedinačne ćelije u organizmu. B vitamini su potrebni za zdravu kožu, kosu, oči, jetru, nervni sistem, srce, mišiće, imuni sistem, jednom rječju: za cijeli organizam. Vitamin B6 omogućava stvaranje nekoliko neurotransmitera, prenosnika poruka u nervnom sistemu. Potreban je za normalan razvoj i funkcioniranje mozga, za stvaranje hormona koji reguliraju raspoloženje (serotonin, norepinefrin) i bio-ritam (melatonina).

 

Vitamin B12(kobalamin): Podize nivo energije samog organizma, protiv anemije. Vitamin B12 ili kobalamin je posebno važan za zdravlje nervnih ćelija i za stvaranje DNK i RNK, genetskog materijala organizma. Vitamin B12 i folna kiselina su potrebni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca, što utječe na opskrbljivanje organizma kisikom. Također, ova dva B vitamina utječu na imunu funkciju i na raspoloženje.

 

Vitamin C(askorbinska kiselina): Ubjedljivo najdjelotvorniji antioksidans. Odgovoran za formiranje imunološkog sistema. Utječe na apsorciju željeza cime je direktno odgovoran za formiranje crvenih krvih zrnaca odnosno nase krvne slike. Djeluje kao izrazito jak  antiseptik i sprječava upalne procese u organizmu. Sprjecava krvarenje samim tim i probleme tog tipa kod desni. Efektivno otklanja simptome prehlade i gripe. Ovaj vitamin je potreban za formiranje kolagena, važnog proteina koji sudjeluje u građi kože, hrskavica, tetiva, ligamenata, krvnih žila. Zbog svojih antioksidativnih osobina koristi se  za povećanje otpornosti na infekcije. Vitamin C, E, beta-karoteni, bioflavonoidi i drugi antioksidansi sprječavaju oštećenja ćelija koja nastaju pod djelovanja slobodnih radikala i sprječavaju razvoj bolesti i proces starenja.

 

Vitamin D: Olakšava apsorpciju kalcija. Stvara se u koži nakon sunčanja. Omogućava apsorpciju kalcija i fosfora. Kalcij se usvaja jedino u prisustvu vitamina D, pa je potreban za izgradnju i zdravlje kostiju. U nedostatku vitamina D dolazi do razvoja rahitisa i osteomalacije, slabih kostiju, samim tim sprjecava pojavu rahitisa. Vrlo je vazan za osobe starije zivotne dobi.

 

Vitamin E: Iscjeliteljsko djelovanje kod svih oblika rana i opekotina. U slučaju muške impotencije i sterilnosti te kod  kardiovaskularnih i problema nervnog tipa. Od presudnog je znacaja za pravilno odvijanje perioda trudnoce. Vitamin E je jedan od najboljih antioksidanasa u organizmu, koji štiti ćelije od oštećenja pod djelovanjem slobodnih radikala. Nastajanjem slobodnih radikala dolazi do oštećenja ćelija i tkiva u organizmu, čime se pospješuje proces starenja i nastanak bolesti, kao što su kardiovaskularna i maligna oboljenja. Sprječava nastanak arterijskog plaka, suženje arterija i razvoj ateroskleroze. Također, sprječava oksidaciju masti i oštećenja krvnih žila, ugradnju kolesterola u arterijski plak, a na taj način sprječava i razvoj oboljenja srca i krvnih žila. Smatra se da je zajedno sa drugim antioksidansima iz hrane (vitamin C, flavonoidi) dobra prevencija za nastanak oboljenja srca i krvnih žila, malignih oboljenja, a doprinosi i poboljšanju općeg zdravlja.


30. travnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za KAKO DJELUJU VITAMINI?