KAKO ODMOR SMANJUJE STRES


odmor1

Da bismo održali dobro mentalno, ali i fizičko zdravlje, potrebno je da povremeno odemo na odmor, kraći ili duži. Odmor je mnogo više od provoda: istraživanja pokazuju da pozitivan utjecaj odmora na zdravlje nije samo subjektivan utisak.

Evo koji elementi odmora posebno doprinose fizičkom i psihičkom blagostanju.
Sunce. Po pravilu, na odmoru smo više vani i više izloženi suncu. Sunčeva svjetlost doprinosi poboljšanju raspoloženja, ublažava potištenost i pomaže da bolje spavamo noću. Osim toga, sunce doprinosi sintezi vitamina D (jedan od ključnih faktora mnogih procesa u organizmu) i pomaže organizmu da se oporavi.
Boravak na svježem zraku i igra. Kad živimo na uobičajen način, po pravilu većina nas provodi najveći dio vremena u zatvorenom prostoru (posao i kućni radovi). Boravak više sati dnevno na svježem zraku pročišćava pluća i daje nam dodatnu energiju. Osim toga, odmor nam pruža priliku da šetamo, uživamo u vremenu koje nije ograničeno neki rasporedom, istražujemo, kupujemo i slično. Sve to nas relaksira, vraća nam entuzijazam i radost življenja.
Prilika da budemo kreativni. Na odmoru, vrijeme pripada samo vama – ne morate da se držite nikakvog posebnog dnevnog rasporeda. A to je prilično olakšanje. Možete da ustanete kad hoćete, da idete na spavanje kasnije, da jedete u vrijeme koje nije uobičajeno… I možete da radite stvari koje priželjkujete ali nikako ne stižete (odmarate, pjevate, igrate tenis, pišete, slikate, čitate istražujete određene teme).
Oslobađanje od monotone rutine. Mnogi od nas rade po satu: ustaju u određeno vrijeme, rade od 9 do 5, obavljaju kućne poslove i dani nam liče jedni na druge. Izlazak iz rutine već sam po sebi unosi određenu novinu i svježinu u naš život.
Obnavljanje životne radosti. Svakodnevna napetost, brige, strepnja i stres mijenjaju našu percepciju života, do te mjere da ponekad stvarno pomišljamo da je život mučenje. Odmor nam ponovo daje priliku da uživamo u životu takvom kakav jest – po strani od teškoća, strepnji i jednoličnosti svakodnevne egzistencije.

Ukratko, odmor povećava naše šanse da ostanemo zdravi. Doktori su utvrdili da ako uopće ne idete na odmor, to može nauditi našem zdravlju. Uopćeno govoreći, slobodno vrijeme doprinosi smanjenju nivoa anksioznosti i pruža nam priliku da se opustimo i uživamo, a to se pozitivno odražava na cjelokupno zdravstveno stanje.


08. travnja 2019 by Dina
Komentari isključeni za KAKO ODMOR SMANJUJE STRES