KAKO POVEĆATI HEMOGLOBIN PRIRODNIM PUTEM ?


Nizak hemoglobin u krvi može ukazivati na anemiju koja najčešće nastaje kao posljedica nedostatka željeza, folne kiseline, vitamina B12 ili nakon obilnog krvarenja. Manjak hemoglobina može biti i posljedica bolesti bubrega, razvoja raka, uslijed zadržavanja vode u tijelu ali se javlja i kod osoba koje su duži vremenski period primale infuziju. Povećan hemoglobin u krvi sa druge strane se javlja uslijed pušenja ,emfizema pluća, dehidratacije ili tijekom boravka na većoj nadmorskoj visini. 

 

Što je hemoglobin?

Hemoglobin je jedan od najvažnijih proteina u organizmu direktno odgovoran za prijenos kisika u crvenim krvnim zrncima. Njegova ključna uloga je prijenos CO2 (ugljik dioksida) od naših tkiva do pluća. Važno je znati da se od jednog potrošenog molekula kisika stvara gotovo 0,8 molekula Co2 .Ime je dobio od riječi „hem“ i „globin“a u medicini se označava sa Hgb ili Hb.

 

Hemoglobin normalne vrijednosti

hemoglobin1Vrijednosti hemoglobina se lako utvrđuju sa jednostavnim analizama krvi. Pošto čini čak 97% crvenih krvnih zrnaca i više od trećine ukupne krvi, važno je da njegov nivo ne bude prenizak: Smanjene vrednosti hemoglobina u krvi su ispod 14 grama po dl krvi kod muškaraca, odnosno ispod 12 g po dl kod žena.

Nizak hemoglobin simptomi

Uobičajeni simptomi koji se javaljaju u slučaju niskog nivoa hemoglobina jesu ubrzan rad srca tijekom fizičkog napora, umor, kratak dah, nedostatak energije tijekom uobičajenih aktivnosti, upala kože i upala desni. Niske vrijednosti nisu uvijek znak bolesti – nekim osobama to je urođeno, a osim toga javlja se i nizak hemoglobin u trudnoći. Naravno, može biti i povezan s nekim bolestima, kada tijelo ne može proizvesti dovoljno krvnih zrnaca ili ukoliko ih uništava brže nego što ih proizvodi. U većini slučajeva manjak hemoglobina je na tek nešto nižem nivou od normalnih vrijednosti i tada se ne smatra za bolest i ne radi se o opasnom stanju. Simptomi tada gotovo da nikad nisu ni prisutni.

 

Nizak hemoglobin ishrana

Nizak hemoglobin u krvi nerijetko uzrokuje i neadekvatna ishrana, tj. nedovoljan unos onih namirnica koje sadrže dovoljne količine željeza. Također nastaje uslijed prekomjernog konzumiranja cigareta, jer se duhanski dim veže za hemoglobin i neutralizira njegovu ulogu. Na pitanje kako popraviti hemoglobin ishranom, dajemo vam odlična i jednostavna riješenja,evo koje je namirnice potrebno uvesti u svakodnevni jelovnik:

Sušeno voće, sojini proizvodi,crveni i beli luk, peršin,vlasac, grah, zeleni grašak, sjemenke, korijander…Hrana bogata vitaminom C potiče apsorpciju željeza. Zato uz svaki obrok treba popiti svježe cijeđenu naranču da bi ste popravili nizak hemoglobin .Integralne žitarice su dobar izvor željeza. Namirnice koje u svom sastavu imaju bakar – integralne žitarice, zeleno povrće, kajsije, trešnje i sušene smokve također treba uvrstiti u jelovnik.

 

Kako povećati hemoglobin priridnim putem ?

Ovaj melem je izuzetno dobar za nizak hemoglobin i poboljšanje krvne slike.

Sastojci :200 ml meda, 200 g jezgra oraha, 200 g suhog grožđa, 200 ml soka od mrkve, 200 ml soka od cikle, 2 limuna
Priprema: limun oprati, presjeći napola, izvaditi sjemenke i samljeti na mašini za mljevenje mesa. U smjesu dodati med, sok od cikle i mrkve, dobro promješati i staviti sitno isjeckane orahe i suho grožđe. Ponovo promiješati, sipati u staklenku i držati u hladnjaku.
Napitak za nizak hemoglobin se uzima tri puta dnevno po jušna žlica prije jela. Ovo je opće prihvaćena receptura koju preporučuje podjednako narodna i službena medicina jer provjereno pomaže kod problema kakav je i nizak hemoglobin u krvi.


02. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO POVEĆATI HEMOGLOBIN PRIRODNIM PUTEM ?