KAKO POVEĆATI TROMBOCITE PRIRODNIM PUTEM?


tr2

 

Postoje osobe koje imaju manjak trombocita u krvi, pa se pitaju kako povećati trombocite prirodnim putem? Nizak nivo trombocita u krvi je trombocitopenija. Trombociti ili krvne pločice nastaju u koštanoj srži i sastvni su dio krvi, čija je glavna uloga zaustavljanje krvarenja odnosno zgrušavanje krvi.

 

Onda je sasvim jasno da, ako patite od niskog nivoa trombocita u krvi, dovodite svoje tijelo u opasnost. Moguć je problem da zaustavite krvarenje čak i kod obične posjekotine. Ove krvne pločice su sićušne i pomažu da se formira krvni ugrušak, čime se praktički zaustavlja krvarenje. Kada ima dovoljno trombocita, oni se prilikom posjekotine, slikovito objašnjeno lijepe jedni za druge i formiraju ugrušak. Time je smanjen rizik od krvarenja.

 

Savjeti za povećanje trombocita prirodnim putem

Kao osnovno i prvo potrebne su promjene u ishrani. Preporučuje se konzumiranje što više povrća, posebno zeleno lisnatog povrća ( kelj, kupus, zelena salata, špinat, blitva, zelje…). Uzrok smanjenog stvaranja trombocita može biti nedostatak ili manjak folne kiseline a njen izvor je upravo zeleno lisnato povrće.

 

Kod manjka trombocita veoma je važno uzimati hranu koja je bogata omega 3 masnim kiselinama (laneno sjeme ili hladno cijedjeno laneno ulje). Prema nekim istraživanjima pšenična i ječmena trava, koje se piju u obliku soka, mogu značajno doprinijeti reguliranju kako nivoa leukocita i eritrocita tako i trombocita.

 

Alkohol je također jedan od razloga smanjena trombocita sami tim i sprječavanja zgrušavanja krvi. Naravno nećemo ni spominjati da je upotreba alkohola katastrofalna po ljudsko zdravlje i u najmanjim količinama, i da se savjetuje potpuno izbacivanje alkohola i drugih štetnih rafiniranih prerađenih namirnica poput kofeina, rafinisanih šećera,brze hrane …

 

Razlog za nedostatak trombocita mogu biti i neka oboljenja kao bakterijske i virusne infekcije ili smanjena funkcija jetre…Ozbiljniji problemi su vezani za pojavu nekog od oblika leukemije ili nekog problema koji je povezan sa aktivnošću koštane srži koja je odgovorna za proizvodnju zdravih ćelija trombocita. Oboljenja tipa raka kostiju, imunitetnog sustava i smanjenje aktivnosti samog imunitetnog sustava čiji je sastavni dio i koštana srž mogu dovesti do manjka ovih krvnih ćelija.

 

Dovoljno sna i odmora je od velike koristi za proizvodnju trombocita. Preporučuje se i fizička aktivnost u obliku vježbi ili sporta.

 

Vitamin K

Ima značajnu ulogu za koagulaciju odnosno zgrušavanje krvi. Po koagulaciji je i dobio naziv vitamin K. Zato ga i zovu koagulacijski, antikemoralgični  vitamin i faktor dugovječnosti. Vitamin K se najviše nalazi u povrću i još nekim biljkama.

 

Dobri izvori vitamina K su: karfiol, kelj, kupus, prokulice, zelje, špinat, kopriva, borove iglice, listovi kestena, zeleno lisnato povrće, paradajz, grašak, soja, mrkva, krumpir, morke alge…


01. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO POVEĆATI TROMBOCITE PRIRODNIM PUTEM?