KAKO PREKINUTI ŠTUCANJE PRIRODNIM PUTEM


Štucanje tj. štucavica je refleksna radnja koja se ne može kontrolirati a ponavlja se više puta u minuti. Ukoliko traje duže od dan-dva, potrebna je pomoć doktora, a u ostalim slučajevima može se zaustaviti pomoću malih trikova i brojnih narodnih lijekova. Štucanje (singultus) predstavlja nevoljno grčenje dijafragme, velikog mišićnog organa koji razdvaja grudnu i trbušnu šupljinu i sudjeluje u reguliranju disanja. Kada naglo udahnemo zrak i on ubrzano krene ka plućima, tijelo reagira tako što ga zaustavlja zatvaranjem epiglotisa, poklopca grkljana, odnosno skupljanjem glasnih žica, pri čemu nastaje karakterističan zvuk „hik“ .

Napadi štucanja odlikuju se ustaljenim ritmom i pravilnim vremenskim razmacima između dva „hika“ i obično prestaju spontano u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati. Pomoć doktora potrebna je ukoliko traju duže od dan-dva, ili postanu kronični, jer u takvim slučajevima mogu ukazivati na ozbiljno oboljenje. Učestalo štucanje kod odraslih veoma rijetko može uzrokovati iscrpljenost, nedostatak sna i gubitak tjelesne težine, a osim terapije koju propisuje službena medicina, protiv ovog stanja u mnogome pomažu i narodni lijekovi.

Štucavica uzroci

Iako se često javlja bez posebnog razloga, štucanje kod odraslih mogu izazvati brojni uzroci- srčani udar, poremećaji u funkciji jednjaka i želuca, zapaljenje pluća, hepatitis, trudnoća i niz drugih faktora koji nadražuju dijafragmu ili okolne živce i uzrokuju kontrakcije i učestalo štucanje. Može ga provocirati i refluks želudačne kiseline, odnosno gorušica. Do štucanja najčešće dolazi kada je trbuh nadut, što se dešava kada se „nagutamo“ zraka nakon konzumiranja previše tople ili hladne hrane i pića, ukoliko jedemo veoma začinjenu hranu, uslijed brzog i prekomjernog unosa hrane, pretjeranog konzumiranja alkohola, a mogu ga izazvati i gazirana pića. Iznenadna promjena tjelesne temperature, kao na primjer tuširanje hladnom vodom, također izaziva nadutost trbuha i štucanje. Uzbuđenje, stres, smijeh, plač, vikanje kao i druge intenzivne emocije nerijetko su okidači ove nugodne pojave.

Kako prekinuti štucanje

Većina poznatih trikova za zaustavljanje štucanja zasnivaju se na dva principa. Jedan od njih jest stimulacija pneumo-gastričnog živca (nerv lutalac, upravlja mekim nepcem, ždrijelom i grkljanom) nekom drugom radnjom, koji će signalizirati mozgu da prestane sa štucanjem. Drugi princip utemeljen je na činjenici da visoka koncentracija ugljen-dioksida u krvi zaustavlja štucanje (zbog toga se na primjer zadržava dah).

Najpoznatiji prirodni lijekovi protiv štucanja

Naši stari služili su se brojnim metodama za zaustavIjanje štucanja. Evo nekih:

 • uzeti žlicu mješavine od podjednake količine crne slačice i biljnog maslaca
  • usitniti pet-šest zelenih kardamona, prokuhati ih u dvije šalice vode, a kada polovica tekućine ispari, procijediti i popiti vruć čaj
  • pojesti nešto kiselo, krišku limuna ili naranče, ili popiti žlicu prirodnog jabučnog octa;
  • djelotvorno je i sisanje korijena đumbira
  • veliku žlicu maslaca od kikirikija držati u ustima desetak sekundi, a zatim progutati bez žvakanja
  • pojesti malo čili sosa
  • u čaši tople vode razmutiti žlicu meda, stavite na korijen jezika i progutati.
  • Kopar je jedan od najboljih lijekova protiv štucanja. Može se prožvakati žlica sjemena ove biljke ili se skuha čaj od kopra od četiri žličice ploda ili dvije žličice usitnjene svježe ili suhe biljke koje se preliju sa 2,5 dl ključale vode. Nakon toga se čaj ostavi poklopljen tri do pet minuta, pa se procijedi i pije nezaslađen.
  • Čaj od anisa također prekida štucanje, a spravlja se tako što se žličica sjemena prelije sa 2 dl kipuće vode, procijedi i popije nakon desetak minuta.

 


29. siječnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO PREKINUTI ŠTUCANJE PRIRODNIM PUTEM