KAKO SE IZBORITI SA NEDOSTATKOM KALCIJA NA PRIRODAN NAČIN


WEBUSE2

Sokovi su jedan od najlakših načina da se konzumiraju vitalni nutrijenti i bio aktivni elementi, uključujući i kalcij. Prednosti uzimanja sokova bogatih kalcijem (kemijska formula Ca) su te da su sokovi uglavnom alkalni napitci, za razliku od mesa i mliječnih proizvoda koji obiluju kalcijem ali stvaraju kiselu sredinu kada se unesu u organizam.

 

Procjenjuje se da oko 4 posto totalne mase ljudskog tijela sastoji od minerala. Od svih minerala potrebnih za normalnu funkciju ljudskog organizma, kalcij je jedan od elemenata na vrhu mineralne karte ljudskog tijela. Glavna funkcija kalcija je da ojača kosti i zube. Ovaj vitalni mineral je također potreban za pravilno funkcioniranje mišića i nervnog tkiva i za regulaciju srčanog ritma. Kalcij pomaže i u kontrakcijama mišića i u procesima transmisije nervnih signala.

build-strong-bones-400x400Kalcij i Osteoporoza

Kalcij je prisutan u krvi, ali njegova koncentracija ne ovisi o količini kalcija asimilirane na dnevnoj osnovi. To je zato što je veći dio kalcija u tijelu uskladišten u kostima, i kosti služe kao njegov rezervar. Tijelo koristi ovaj kalcij iz kostiju da bi održalo potreban nivo kalcija u krvi.

Problem nastaje kada se ne asimilira dovoljno kalcija duži vremenski period. Kosti slabe, smanjuje se njihova gustoća. Ovo može dovesti do osteoporoze. Osteoporoza zahvaća od 20 do 30 posto žena preko 60 godina starosti. Razlog je jednostavan. Ženski hormon estrogen je zadužen za reguliranje apsorpcije i desorpcije kalcija iz kostiju. Pošto su kod žena poslije menopauze nivoi estrogena niži, vjerovatnoća nastanka osteoporoze je veća.

Bez dovoljnog unosa kalcija i fosfora, nutrijenata koji izgrađuju kosti, dolazi mnogo češće do osteoporoze. Jedan od načina da se nosimo sa ovim problemom je uzimanje lijekova, ali na žalost, mnogi od lijekova za osteoporozu imaju propratne neželjene efekte. Čak i ako uzimate suplemente u ishrani na bazi kalcija, možda ćete poželjeti da se konsultirate sa svojim doktorom i da pređete na prirodne izvore kalcija. Nedavna istraživanja njemačkih istraživača pokazala su da uzimanje kalcija suplementa pojačava vjerovatnoću od srčanog udara jer kalcij iz tableta ne može se absorbirati u organizmu. On se taloži u krvnim žilama, srcu, mozgu, zglobovima i u svim organima. U prirodi se kalcij teško može sresti u slobodnoj, nevezanoj formi. Uglavnom se javlja kao kalcij karbonat (škriljac). Od škriljca se prave tablete kalcij suplementa. Da bi se poboljšala apsoprcija kalcija u tablete se dodaje vitmin D. U ovom slučaju tablete se apsorbiraju do 50%, dok se drugih 50% ipak taloži tamo gdje ne bi smjelo.

Korisne informacije prije pripreme sokovaovoschi

Nekisela sredina sokova na bazi voća i povrća je idealna jer smanjuje izlučivanje kalcija iz tijela, za razliku od kisele prirode mnogih vrsta mliječnih i mesnih proizvoda.

Dodatne vrste namirnica koje mogu spriječiti apsorpciju kalcija su kofein, prevelike količine proteina, previše fosfora i previše natrija.

Namirnice bogate kalcijem

Sezam – 783 
Soja – 260 
Badem – 252 
Lješnjak – 225 
Špinat – 126
Orasi – 87 
Kikiriki – 74 
Zob – 70

Ostali nutritivni elementi koji izgrađuju i ojačavaju kosti

Dodatni nutrijenti i kemijski elementi koji pomažu u izgradnji kostiju tijela.

Magnezij pomaže transport kalcija prema kostima i biokemiju kalcija. Kalcij, fosfor i magnezij su međusobno veoma povezani elementi. Kao i kod kalcija veći deo magnezija je uskladišten u kostima. Ovaj nutrijent se uglavnom nalazi u zelenom lisnatom povrću, krumpiru, koštunjavom voću, sjemenkama i u žitaricama sa cijelim zrnom.

Fosfor također pomaže u izgradnji kostiju. Fosfor se nalazi u peršinu, luku vlascu, krumpiru, paradajzu i poriluku.

Bakar regulira neke aspekte biokemije kostiju. Hrana bogata bakrom uključuje koštunjavo voće, kakao i cijele žitarice.

PsenicaCink se nalazi u cijelim žitaricama, suhim zrnima i orasima. Kalcij u obliku suplementa može smanjiti apsorpciju cinka. Cink pomaže u stimulaciji sinteze proteina u kostima.

Željezo poboljšava snagu kostiju. Ovaj nutrijent se nalazi u cvjetači, mrkvi, peršinu, ananasu, kupinama, soji, pistaciju, sezamu, grahu itd.

Fluoridi stimuliraju rast novog koštanog tkiva i zuba. Fluoridi se mogu naći u raznim čajevima.

Silicij pojačava snagu kostiju i zuba. Silicij se može pronaći u krastavcima, šparogama, kupusu i u zelenom dijelu maslačka.

Mangan pomaže u izgradnji vezivnog tkiva i hrskavice. Ovaj nutrijent se nalazi u bundevinim sjemenkama, sjemenkama lana i sezamu, cvjetači, jabukama, breskvama i narančama.

Kalij doprinosi zdravlju kostiju tako što stabilizira elektrolite u tijelu. Izvori kalija su banane, avokado, suho grožđe, sušene marelice, dinja, celer, mrkva, krumpir i paradajz.

Recepti za Sokove Bogate Kalcijem

Citrusni Miks

-3 naranče
-1 crveni grejpfrut

Sok od jabuka i kelja

– 1 jabuka
– 3 čaša kelja
– 1 čaša celera

Sok od Jabuka sa Povrćem

– 1 jabuka
– 2 brokole
– 2 celera
– 2 kelja
– šaka peršina

almondmilk6Napitci bogati kalcijem

Bademovo mlijeko – sadrži 50 mg kalcija u čaši od 2.5 dl.

Sojino mlijeko – sadrži 48 mg kalcija u čaši od 2.5 dl.

Kokosovo mlijeko – sadrži 40 mg kalcija u čaši od 2.5 dl.

Rižino mlijeko – sadrži 22 mg kalcija u čaši od 2.5 dl.

Uz pomoć blendera i malo mašte možete pripremiti razne vrste šejka

Šejk od kupine

– 1 čaša svježih ili zamrznutih kupina
– 1 jušna žlica prirodne arome (badem, vanilija, limun)
– 1 jušna žlica biljnog ulja

Šejk od badema

– 1 čaša bademovog mlijeka
– 1 velika banana
– nekoliko kocki leda

 

Isprobajte nove recepte, sprovedite svoje ideje i želje, na osnovu liste namirnica bogatih kalcijumom. Uživajte!


18. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za KAKO SE IZBORITI SA NEDOSTATKOM KALCIJA NA PRIRODAN NAČIN