KAKO SE VAŠE TIJELO SAMO OBNOVI ZA MANJE OD GODINU DANA!


telo1

 

Tijekom sljedećih godinu dana, 95% ćelija u vašem tijelu će umrijeti i biti zamijenjene. U samo 365 dana, vaše tijelo se obnavlja u nešto bolje (ili lošije), ovisno  o tome koliko dobro  se odnosite prema njemu.

 

To također pokazuje da ste ono što jedete, i da gotovo svaka ćelija vašeg tijela na kraju umre i  bude zamijenjena novim ćelijama iz hrane s kojom ih opskrbljujete tj.hranite. Svaki novi dan je nova prilika da izgradite i stvorite svoje novo zdravo  tijelo, pa zašto ne biste počeli danas?

 

Mogli biste ponovo  izgraditi svoje tijelo na prerađenoj junk hrani, tortama, pitama, kolačima, na zamrznutim gotovim večerama ili upakiranoj hrani…ili…biste mogli ponovo izgraditi svoje tijelo sa svježim  voćem i povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, raznim više nego zdravim mahunarakama i integralnim žitaricama. Ako stvarno i ozbiljno želite da se osjećate najbolje moguće, odlučili biste se za ovo drugu varijantu i opskrbili svoj organizam sa onim što mu je stvarno potrebno umjesto sa namirnicama koje uopće  ne ishranjuju i ne njeguju vaše tijelo.

 

Također je važno napomenuti da će svježe voće i povrće poboljšati regeneraciju ćelija i opskrbiti tijelo s potrebnim korisnim vitaminima, mineralima i antioksidansima, sa svim onim što nam omogućuje da živimo sretnije, kvalitetnije i duže živote.

 

Evo koliko je potrebno vremena različitim organima i ćelijama da se regeneriraju:

 

MOZAK – GODINU DANA

Moždane ćelije obično traju cijeli život, uslijed procesa koji se naziva neurogeneza, koji je očitan i zabilježen u  tri područja moždane kore, pri čemu se nove nerve moždane ćelije (neuroni) stvaraju. Skoro cijelo stoljeće su naučnici vjerovali da se ljudski mozak ne regenerira i ne dodaje nove neurone nakon njihovog sazrijevanja. Ipak u posljednjih nekoliko godina, naučnici polako otkrivaju i shvaćaju, da se neuroni ustvari regeneriraju, a da se novi neuroni dodaju postojećim nakon njihovog dospijevanja tj. sazrijevanja.

 

JETRA – 6 TJEDANA

Naša jetra obavlja jedan proces nevjerojatno dobro – samu sebe regenerira i obnavlja. U stvari jetra ima najveću stopu regeneracije u odnosu na bilo koji drugi organ u našem organizmu. Ukoliko se komad jetre odstrani, ona će vrlo brzo zarasti i ponovo narasti do njene prvobitne normalne veličine, a ne preko toga. Za samo šest tjedana jetra kompletno obnovi  i regenerira samu sebe! To i ne čudi uzimajući u obzir koliko otrova obradi i procesuira tijekom našeg života. Da jetra ne regenerira samu sebe svakih 6 tjedana, vjerojatno ne bi poživjeli nešto pretjerano dugo vremena.

 

DNK – 2 MJESECA

Uz neprestano bombardiranje našeg tijela slobodnim radikalima, naša DNK trpi značajna oštećenja. Srećom po nas, naša DNK-a ima mogućnost da samu sebe obnovi i popravi za malo više od 2 mjeseca. Jedući raznovrsnu hranu bogatu antioksidansima kao što su brokula, bobice itd.. pomoći ćemo i unaprijediti regeneraciju naše DNK-a (zajedno sa enzimski bogatom sirovom hranom, i biljkom maca, za koje je utvrđeno da unaprjeđuju i potpomažu DNK sa svojim visokom regenrativnom aktivnošću).

 

SLUZNICA ŽELDUCA – 5 DANA

Sluznica želduca se može izliječiti, samo ako joj damo šansu, najbolje ne uzimati nikakvu vrstu sintetičkih umjetnih lijekova na recept. Potrebno je samo 5 dana da se epitelne ćelije sluznice želduca potpuno regeneriraju. Ovo pretjerano ni ne čudi s obzirom na njihovu napornu aktivnost rastvaranja i probavljanja hrane. Prosječna starost ćelija iz središnjeg dijela želduca je 16 godina.

 

KOŽA – 1 MJESEC

Površinski sloj naše kože (epidermus) se obnavlja i reciklira svaka 2-4 tjedna (oko mjesec dana). Koža je jedan od najvažnijih regenerativnih dijelova našeg tijela, na našu sreću, s obzirom na to koliko je izložena raznim vanjskim faktorima svaki dan. Sposobnost kože da se zacijeli (čak i uslijed ozbiljnih oštećenja) proiziliazi uslijed matičnih ćelija koje su prisutne u dermusu kože, kao i ćelijama koje su prisutne u bazalnom sloju i epidrmusu, koje pomažu u stvaranju novog tkiva.

 

KRV – 4 MJESECA

Crvene krvne ćelije (eritrociti) žive oko 4 mjeseca, dok su bijela krvna zrnca (leukociti) živi u prosjeku više od jedne godine. Tijelo konstantno stvara novu krv, naročito kod žena koje imaju menstruaciju jednom mjesečno (ili one koje su prošle teže ozljede ili su davale krv). Dok se kreću kroz naš sustav za cirkulaciju, crvena krvna zrnca postaju stara i istrošena, odbacuju se u jetru, gdje će biti lišena željeza koje će se koristititi za zdrave crvene krvne ćelije, prije nego što se stara crvena krvna zrnca ne unište u slezeni.

 

KOSTI – 3 MJESECA

Vaše tijelo regenerira ćelije kostiju za nešto manje od 3 mjeseca! Cijeli ljudski kostur, smatra se da će biti zamijenjen svakih deset godina kod odraslih osoba. Vaše kosti se u stvari konstantno mijenjaju. Ćelije kostiju osteoklasti ruše i uništavaju stare kosti, tako da ćelije osteoblasti mogu da ih zamjene sa novim koštanim tkivom (koštana pregradnja, preoblikovanje). Ova konstantna koštana pregradnja zamjenjuje staro koštano tkivo sa novim tkivom u peridu od 2-3 mjeseca. Ovo se također odnosi na vrijeme koje je najčešće potrebno da se polomljena kost sama obnovi i popravi.

 

PLUĆA – 2-3 TJEDNA

Plućne ćelije se također konstantno obnavljaju, iz više nego bitnog razloga. Budući da pluća konstantno prihvaćaju i pročišćavaju  zagađenja, kemikalije i razne druge supstance koje se nalaze u zraku ona zahtjevaju brzu ćelijsku stopu razmjene. Plućne alveole (gdje se vrši razmena kisika i plinova) imaju neprekidnu regeneraciju koja traje više od godinu dana. Međutim ćelije na površini pluća se obnavljaju svaka 2 do 3 tjedna.


27. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO SE VAŠE TIJELO SAMO OBNOVI ZA MANJE OD GODINU DANA!