KAKO UBRZATI METABOLIZAM NA PRIRODAN NAČIN?


metabolizam

 

Metabolizam je skup kemijskih i fizičkih procesa u našem tijelu čiji je primarni zadatak sve ono što konzumiramo pretvoriti u energiju potrebnu za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Način na koji se metabolizam u tijelu odvija ovisi o mnoštvu faktora. Najznačajniji od njih su genetske predispozicije, spol, starosna dob, težina, ishrana, fizička aktivnost i stres.

 

Kako ovi faktori utječu na metabolizam

 

Genetske predispozicije – ubrzan ili usporen metabolizam u velikom broju slučajeva je posljedica genetskog zapisa koji su nam u nasljeđe ostavili naši preci. Međutim najnovija istraživanja potvrđuju da ishranom i načinom života možemo utjecati na ekspresiju i promjenu samih gena.

 

Spol i struktura tijela – dokazano je da omjer mišića i masti uveliko utječe na brzinu metabolizma.

 

Dr. Toni Steer, nutricionista s istraživačkog instituta MRC (Medical Research Council) Human Nutrition Research u Cambridgeu, ovu tvrdnju pojašnjava sljedećim riječima:

 

„Sastav tkiva je jedan od ključnih faktora koji utječu na metabolizam. Mišićno tkivo je metabolički aktivnije od masnog, što znači da ono i u fazi fizičkog mirovanja sagorjeva više energije. Budući da muškarci po prirodi imaju veći omjer mišića nego masti, to objašnjava činjenicu da je metabolizam kod muškaraca brži. “ Mišićna masa težine 1 kg troši dnevno čak 50 kalorija, dok ista količina masnog tkiva troši samo 5 kalorija.

 

Starosna dob – funkcije metaboličkih procesa u tijelu opadaju nakon četrdesete godine života, osobito kod ženske populacije. Razlog tome je prirodan starosni proces smanjenja mišićne mase, što se  negativno odražava na rad metabolizma.

 

Ishrana – zdrava, pravilna i redovita ishrana  biljnim namirnicama ( što više sirovim, idealno potpuno)  je od ključne važnosti i doprinosi uspostavljanju pravilnih metaboličkih procesa. Pažljivo birajte hranu i napitke sami ih pripremajući kod svoje kuće od zdravih prirodnih namirnica. Sljedite jednostavnu formulu – zdravo i prirodno! Usvojite li zdrav režim ishrane, vrlo brzo ćete osjetiti pozitivne promjene.

 

Fizička aktivnost – redovita tjelesna aktivnost je oduvijek poznata kao snažan saveznik zdravlja, a njezina uloga u poticanju metabolizma je također veoma važna.

 

Stres –pospješuje pojavu mnogih zdravstvenih problema uključujući i poremećaj metabolizma pa ga svakako nastojte svesti na najmanju moguću mjeru.

 

Kako spori metabolizam narušava vaše zdravlje

Nepravilan rad metabolizma negativno utječe na cijeli naš organizam i vrlo često je uzročnik mnogih zdravstvenih problema. Neke od posljedica su glavobolja, razdražljivost, kroničan umor, nedostatak energije, nesanica, smanjen libido, neplodnost, pretjerano debljanje, opadanje kose, hipotireoza itd.

 

Postoji mnogo načina kojima možemo potaknuti, poboljšati i nadmudriti spori metabolizam Donosimo vam 5 savjeta koji će dokazano pomoći:

 

1. Pripazite na način i kvalitetu ishrane

Važnost pravilne ishrane je neupitna kod tegoba s metabolizmom, a ovo su neka od osnovnih pravila kojih bi se trebali pridržavati.

 

Pažljivo birajte namirnice

Nastojte u svoj meni uvrstiti što više namirnica s velikim udjelom vlakana. Vlakna su snažni stimulatori metabolizma, a prema mnogobrojnim istraživanjima mogu pospješiti njegov rad do čak 30%. Od voća to su jabuke, kivi, banane, naranče, ananas, kruške, jagode, suhe šljive, brusnice, datulje, smokve, grožđice. Povrće bogato vlaknima je grašak, pasulj, luk, mrkva, krumpir, špinat, brokula, karfiol, komorač. Žitarice poput pšenice, inegralne riže, zobi, ječma, raži, heljde i prosa su prava riznica vlakana. Orašasti plodovi poput lješnjaka i badema također su njegovi bogati izvori. Svi orašasti plodovi sadrže pregršt vlakana u sebi.

 

Jedite domaće i organsko

U svoj meni uključite što je moguće više neprskanih domaćih, ili organskih namirnica. Istraživanje provedeno u Kanadi potvrdilo je da prisutnost pesticida u organizmu značajno usporava metabolizam. Osim što je poželjno konzumirati organsku hranu, preporučljivo je i redovito čišćenje organizma na prirodan način kako bi se tijelo riješilo štetnih supstanci.

 

U dnevni raspored uključite 2-3 obroka

Usvojite naviku obaveznog doručkovanja, jer je on snažan saveznik u održavanju normalnih metaboličkih procesa. Doručak vam treba biti najjjači obrok i trebate doručkovati najkasnije oko 9-10h. Radite razmak između obroka oko 4-5 sati. Između obroka ne treba ništa grickati jer opterećujete želudac koji ima velikih problema i nema vremena da se odmori. Samo pijte običnu vodu ili prirodne cijeđene sokove. Ovu grešku radi ogromak postotak ljudi misleći da češćim obrocima olakšavaju svom želducu, a u stavri čine mu kontra uslugu stalno ga zapošljavajući sa konstantnim unošenjem hrane. Što je najgore u svemu ovome veliki broj današnjih nutricionista i stručnjaka u oblasti zdrave ishrane je u velikoj zabludi po ovom pitanju savjetujući ljudima upravo češće obroke.

 

2.Pijte dovoljno tekućine

Tijelu je neophodna voda. Potvrđeno je da čak i sasvim blaga dehidriranost može značajno usporiti metabolizam. Istraživanja vezana za utjecaj vode na metabolizam pokazala je znatno brže metaboličke funkcije kod onih osoba koje su pile osam ili više čaša vode dnevno. A kada su napitci u pitanju, svakako izbjegavajte alkohol i visoko kalorične napitke koji su veliki neprijatelji metabolizma. Obična prirodna voda najbolje flaširana je najveći saveznik zdravlja i brzog metabolizma. Voda iz špine je upitnog karaktera uslijed raznih kemijskih jedinica i drugih oblika zagađenja, kao i same strukture današnjih vodovodnih cijevi i instalacija koje su prilično dotrajale u većini slučajeva na domaćim područjima.

 

3. Ne zaboravite na fizičku aktivnost

Želite li osjetiti sve dobrobiti zdravog metabolizma, ne zaboravite na važnost redovite fizičke aktivnosti. Starenjem tijelo prirodno gubi mišićnu masu što negativno djeluje na metabolizam, stoga je vitalnost mišića nužna za normalne metaboličke procese. Pokrenite se, aktivirajte cijelo tijelo, zaposlite mišiće. Vježbajte, trčite, vozite bicikl, šetajte – svaka aktivnost će dobro doći. Za dobrobiti metabolizma naročito  je dobrodošla jutarnja tjelovježba, jer upravo ona ima snažne efetke na buđenje i stimulaciju metabolizma.

 

4. Spavajte dovoljno

Za pravilan metabolizam organizmu je potreban kvalitetan i redovit san. Istraživanje provedeno na Sveučilištu Washington Medicine Sleep Center potvrđuje da je za normalne metaboličke funkcije potrebno od sedam do devet sati noćnog sna. Još jedna jako važna činjenica jest da trebamo ići na spavanje najkasnije oko 22:30-23h. Bolesnici koji se liječe prirodnim putem trebaju već u devet sati spavati. Ovo važi iz razloga pošto je našem tijelu i pravilnom metabolizmu potrebna dovoljna količina hormona melatonina koji regenerira obnavlja i oporavlja cijeli naš organizam. Njegovo lučenje počinje odmah nakon zalaska sunca, vrhunac je negdje oko 2 ujutro. Da bi se naš organizam opskrbio sa dovoljno količinom ovog hormona da se pravilno obnovi i regenerira potrebno je da na vrijeme odemo u krevet, da bi „uhvatli vlak“ za adekvatnu količinu.

 

5. Oslobodite se stresa

Američki naučnici sa Univerziteta Ohio State potvrdili su da stres naveliko utječe na metabolizam, odnosno da izloženost stresu znatno usporava njegove funkcije. Kada smo pod stresom, tijelo reagira drugačije, skladišti zalihe, a stalno prisustvo kortizola šteti cijelom organizmu. Oslobodite se stresa uz pomoć kvalitetne klasične i duhovne muzike, boravka u prirodi na svježem zraku, šetnji sa dragim osobama, čitanju kvalitetne literature, druženjem sa vedrim i pozitivnim osobama. Bit jest da vaš život treba imati smisao, da živite za nekoga…Posvećenost višem cilju i sam dolazak do njega su vrlo moćni faktori koji utječu na eliminiranje negativnih emocija i oslobađanju od stresnih situacija.

 

PRVA POMOĆ U BORBI SA USPAVANIM METABOLIZMOM

 

Natašte popijte 1 čašu tople vode s ½ iscijeđenog limuna.

Neposredno nakon buđenja popijte jednu čašu tople vode u koju ste iscijedili sok pola limuna. Potaknut će metabolizam, sagorijevanje kalorija, bolju probavu i opskrbiti vas kvalitetnim vitaminima.

 

Doručkujte voće sa žitaricama i orašastim plodovima

Osim što je fantastičnog i primamljivog slatkog okusa, na ovaj način ćete vrlo efikasno ubrzati vaš metabolizam.

 

Vježbajte od ranog jutra

Jutarnjim razgibavanjem i kratkom vježbom potaknut ćete metabolizam, ali i razbuditi um i tijelo. Može to biti šetnja, istezanje, nekoliko čučnjeva ili kratke vježbe s bučicama.

 

Začinite obrok

Začinjena hrana sadrži prirodne sastojke koji će uspješno ubrzati metaboličke procese. Naročito se preporučuje konzumacija čili papričica koje zahvaljujući kemijskoj jedinici kapsaicinu značajno pospješuju metabolizam.

 

Sprijateljite se s đumbirom

Prema najnovijim istraživanjima, đumbir uspješno djeluje na usporeni metabolizam. Konzumirajte ga u svježem ili u suhom obliku. Idealan i praktičan način za brzu intervenciju je ispijanje čaja od đumbira, ipak  možete ga dodati sokovima, jelu i konzumirati ga na druge načine.

 

Temeljno žvaćite svaki zalogaj

Stručnjaci preporučuju dugo i temeljno žvakanje hrane. Ova navika ima mnogobrojne prednosti, a jedna od njih je i održavanje zdravih metaboličkih funkcija.

 

Izlažite se svjetlu i suncu

Istraživanja su pokazala da dugotrajan boravak u zamračenim prostorima negativno utječe na metaboličke procese. Ako veliki dio dana boravite u zatvorenom prostoru, nastojte se barem nekoliko puta nakratko izložiti prirodnom dnevnom svjetlu i sunčevim zrakama, što će zasigurno imati pozitivne učinke.


01. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO UBRZATI METABOLIZAM NA PRIRODAN NAČIN?