KAKO ZDRAVO JESTI I UŠTEDJETI?


jeftino

 

Ponekad djeluje komplicirano hraniti se zdravo uz ograničeni budžet. Ipak zdrava hrana ne mora biti skupa. Postoji nekoliko trikova koji će sačuvati vaš novac i istovremeno vam omogućiti zdravu ishranu, nabavku cjelovitih i organskih namirnica po povoljnijim cijenama. Pripremili smo za vas savjete koji će pomoći da se hranite zdravo, a ujedno ne potrošite puno novca.

 

1. Planirajte obroke

Kada je u pitanju ušteda prilikom kupovine, planiranje je od ključne važnosti. Iskoristite jedan dan u tjednu kako biste isplanirali sve svoje obroke za cijeli nadolazeći tjedan. Zatim napravite popis za kupovinu, listu svega onoga što vam treba. Također,provjerite što već imate u frižideru ili u ormarićima. Obično se tamo može naći puno toga upotrebljivog, skrivenog na dnu ormara. Planirajte kupovinu samo onoga što znate da ćete upotrijebiti, tako da ne završite s hrpom namirnica koje će ostati neiskorištene.

 

2. Pridržavajte se svojeg popisa za kupovinu

Kada ste napravili plan za obroke i napravili popis, čvrsto se držite onoga što ste odlučili. U nabavci je vrlo jednostavno odstupiti od unaprijed isplaniranog popisa, što će dovesti do neželjene i skupe kupovine. Kao glavno pravilo, namirnice tražite prvenstveno u perifernim dijelovima trgovine. Tamo se obično nalazi zdrava hrana jer trgovci tim psihološkim efektom kupce žele što duže zadržati u svojoj trgovini. Tako postoji i veća vjerojatnost da ćete svoja kolica ispuniti cjelovitim namirnicama. Sredina trgovine obično sadrži obrađenu i nezdravu hranu. Ako se nađete u tom predjelu, radije provjerite što se nalazi na najvišim ili najnižim policama, nego na onima koje su u visini vaših očiju. Najskuplje i loše stvari obično su smještene ravno ispred vas.

 

3. Pripremajte hranu kod kuće

Pripremanje hrane kod kuće puno je jeftinije od odlazaka u razne restorane i druge objekte. Steknite naviku da redovno pripremate jela kod kuće, umjesto da se hranite u restoranima ili naručenom gotovom hranom. Obrok za obitelj od 4 osobe koštati će vas jednako kao i obrok za jednu ili dvije osobe u restoranu. Kada sami pripremate hranu, ujedno imate i najbolji uvid ono što se točno nalazi u vašem tanjuru.

 

4. Kupujte kada ste siti

Ako krenete u kupovinu gladni, velika je vjerojatnost da ćete odstupiti od popisa za kupovinu i odabrati namirnice po trenutnom raspoloženji i poticaju. Kada ste gladni obično žudite za hranom koja nije dobra za vas, niti za vaš novčanik.

 

5. Kupujte cjelovite namirnice

Namirnice su znatno jeftinije i zdravije u obliku koji nije prerađen. Cjelovite žitarice, poput smeđe riže i zobi također su jeftinije ako se kupuju u rinfuzi nego pakirane u pahuljicama. Nepreradjena hrana obično se prodaje u većim pakiranjima, pa je samim tim i njena cijena niža.

 

6. Kupujte proizvode kada je sezona

Lokalni proizvodi u sezoni znatno su jeftiniji. Lokalni proizvođači gotovo uvijek proizvode organsku hranu. Također, takvi proizvodi su u špici sazrijevanja  tako da imaju najvišu nutritivnu vrijednost i najfiniji puni okus. Namirnice koje nisu u sezoni često do trgovine putuju preko pola svijeta, što nije dobro niti za zdravlje, niti za okoliš, niti za vaš budžet.

 

7. Kupujte na veliko

Kupovina namirnica na veliko može uštedjeti puno novca. Žitarice, poput smeđe riže, prosa, ječma i zobi itd dostupne su na veliko. Možete ih  čuvati ili uskladištiti dugo vremena, pogotovo u hermetičnim posudama za čuvanje. Isto važi  i za grah, leću i neke sorte orašastog voća i sušenog voća. Sve ove namirnice dostupne su za kupovinu na veliko i relativno jeftine, a mogu se koristiti za razna zdrava jela.

 

8. Uzgajajte svoju hranu

Kada možete, odlična je ideja imati svoj vrt. Sjeme za sijanje je jeftino. Uz malo vremena i truda, sami možete zasaditi začinsko bilje, voće i povrće. Tako ćete uvijek pri ruci imati potrebne sastojke, a pritom i uštedjeti. Namirnice koje sami uzgojite imati će bolji okus od onih iz trgovine. Također, s njima ste sigurni i da ste ih ubrali u vrijeme vrhunca zrelosti.

 

9. Isprobajte jeftinije tipove namirnica

Postoji puno namirnica koje su prihvatljive cijenom i vrlo zdrave, poput sjemenki bundeve i grožđica. Napravite određena prilagođavanja i koristite se onim namirnicama koje ste do sada možda rijeđe koristili, a koje će poslužiti za fina, zdrava i jeftina jela. Povećajte upotrebu sjemenki, mahunarki, voća i povrća te cjelovitih žitarica. To su pristupačne i hranjive namirnice odličnog okusa. Postoji puno načina kako dobro i zdravo jesti uz malu potrošnju. Sve što zahtjeva jest malo vašeg planiranja, pripremanja kod kuće i pametan odabir u kupovini.

 

Zdrava hrana je uvijek najbolji izbor, čak i onda kada nam djeluje skuplja (iako to kad se podvuče crta ona u stvari i nije ili ne mora biti). Jednostavno, na svoje zdravlje ne možete staviti cijenu.


24. svibnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKO ZDRAVO JESTI I UŠTEDJETI?