KAKVO JE TIJELO PUŠAČA I NEPUŠAČA?


11

 

Kakvo je zdravstveno stanje jednog pušača. Sljedeći prikaz na najbolji mogući način dočarava šta sve činimo svome napaćenom organizmu konzumiranjem ovog otrova. Šta se sve dešava u tijelu i koje probleme konstantno stvaramo a da mnogo toga, gotovo svega, uopće nismo ni svjeni.

 

Akne

Pušači imaju veći rizik od nastanka akni. Pušenje oslabljuje cirkulaciju krvi u koži, što povećava rizik od nastanka infekcije. Također, akne kod pušača su puno izraženije i teže se liječe, u odnosu na akne kod nepušača. Kod nepušača je koža mnogo čišća jer je cirkulacija krvi u koži normalna i odrađuje svoju funkciju. Smanjuje rizik od nastanka infekcija i olakšava liječenje akni.

 

Dlake na rukama

Dlake na rukama pojačano rastu kod žena pušača jer pušenje povećava nivo muških hormona. Kod nepušača je manji rizik od povećanog rasta dlaka na rukama. Žene nepušači imaju normalan nivo muških hormona.

 

Krvne žile

Pušenje povećava rizik od nastanka krvnih ugrušaka i preuranjene smrti. Kod pušača je rizik od nastanka krvnih ugrušaka dvostruko veći, u odnosu na nepušače. Kod nepušača su krvne žile zdravije.

 

Dah

Pušači imaju loš dah.  Loš zadah definitivno nije privlačan. Kod nepušača dah nije neprijatan i nema kroničnog kašlja.

 

Lice

Koža pušača ne izgleda zdravo jer kemikalije iz cigarete smanjuju elastičnost kože. Koža koja izgleda staro i obješeno nije privlačna. Lice kod nepušača izgleda zdravo jer u njihovoj krvni nema kemikalija koje će smanjiti elastičnost kože. Nepušenje ima isto djelovanje kao i kozmetika: koža ostaje zdrava i privlačna.

 

Dlake na licu

Žene koje puše unose kemikalije koje potiču rast dlaka. Cigarete smanjuju nivo ženskih hormona, što uzrokuje povećanje nivoa muških hormona i dlake na licu. Žene, koje ne puše, u pravilu nemaju problema s dlakama na licu jer ne povećavaju nivo muških hormona pušenjem.

 

Genitalije

žene – Seksualni život žena koje puše nije tako dobar, u odnosu na one koje ne puše. Jetra smanjuje nivo estrogena, što smanjuje želju za seksom. Nepušenje je odlično za zdrav seksualni život. Dim cigarete narušava ravnotežu bakterija koje štite od nastanka infekcija. Žene koje puše imaju veći rizik od nastanka vaginalnih infekcija i bijelog iscjetka nugodnog mirisa.

 

muškarci – Pušenje usporava cirkulaciju krvi. Pušači imaju 2 puta veći rizik od nastanka problema sa erekcijom. Broj spolnih odnosa je također često duplo manji, u odnosu na nepušače. Kod nepušača je cirkulacija krvi normalna. Moglo bi se reći da je nepušenje najjeftiniji način borbe protiv problema sa erekcijom. Čak 50% slučajeva impotencije je uzrokovano slabom cirkulacijom krvi i problemima sa živčanim sustavom

 

Kosa

Kosa kod žena koje puše je lomljiva i one imaju povećan rizik od nastanka ćelavosti i prevremenog rasta sjedih vlasi. Kemikalije iz cigarete se nakupljaju u kosi i uzrokuju pucanje i padanje vlasi prije nego što one potpuno izrastu. Žene koje ne puše imaju ljepšu boju kose i ona je gušća znatno duže nego kod žena koje puše.

 

Rak pluća

Pušenje je uzrok raka pluća kod 9 od 10 slučajeva raka pluća. Rizik od nastanka raka pluća se povećava ranijim započinjanjem pušenja, dužim pušenjem i količinom pušenja. Kod nepušača je rizik od nastanka raka pluća jako mali.

 

Pluća

Pušenje oštećuje pluća i otežava disanje. Pušači ne mogu trčati ili roniti kao nepušači. Starenjem se povećava rizik od nastanka kronične opstruktivne bolesti pluća koja uzrokuje otežano disanje. Kod nepušača je rizik od nastanka infekcija manji. Oni mogu izdržati zahtjevnije fizičke aktivnosti.

 

Usta

Žuti zubi su nešto što otkriva pušača. Diskoloracija je uzrokovana katranom koji se zadržava u zubnoj gleđi. Pušenje može izazvati rak usne šupljine. Kod nepušača nema nakupljenog katrana na gleđi. Oni imaju čak 4 puta manji rizik od nastanka raka usne šupljine.

 

Nokti

Žuti nokti su karakteristični za pušače. Kod nepušača nokti nikada nisu žuti zbog nikotina, već prirodne i zdrave boje.

 

Trudnoća

Fetus žena koje puše je nemiran. Nefiltrirane kemikalije iz cigarete putuju putem pupčane vrpce do fetusa. Na taj način je fetus u još većoj mjeri izložen kemikalijama nego majka. Fetus kod žena koje ne puše je zdrav. Kada žena tijekom trudnoće puši, krvne žile se sužavaju i dijete ne dobiva dovoljnu količinu kisika.

 

Sperma

Sperma pušača ima manju koncentraciju od sperme nepušača. Toksini iz cigarete smanjuju njenu koncentraciju i mobilnost spermatozoida i oštećuju strukturu ćelija. Nepušači imaju više spermatozoida. Sperma je zdrava jer ne sadržava kemikalije iz cigareta.

 

Želudac

Pušači imaju veći rizik od nastanka čira jer cigarete smanjuju sposobnost želudca da se odbrani od bakterije Helicobacter pilori . Želudac nepušača ostaje zdrav jer je imunitet jak i može se boriti protiv bakterija, na primjer Helicobacter pilori, koja izaziva čir.

 

Stres

Pušači su izloženi većem nivou stresa od nepušača. Posljedica pušenja je kronična nervoza. To da cigareta smiruje je samo mit. Nepušač ne gleda neprestano na sat, tapka po stolu ili se pita kada će moći zapaliti sljedeću cigaretu. Nepušač je fokusiran na sadašnji trenutak.

 

Tjelesna težina

Pušaču su uglavnom pretili, naročito na području abdomena. Višak masti se nakuplja i na području struka, bez obzira na to što ne vidite suvišne kilograme. Djevojke u dobi 16-24 godine, koje puše, su najčešće pretile. Nepušači uživaju u zdravoj ishrani, a da to ni ne znaju. Oblik tijela je blizu prosjeka, dok pušači češće imaju suvišne kilograme na području abdomena.

 

Bore

Bore se puno prije javljaju kod pušača. Pušenje smanjuje nivo kolagena i elastina, koji koži daju elastičnost i čvrstoću. Nepušači imaju čak 5 puta manje bora od pušača koji puše kutiju cigareta svaki dan u periodu od 25 godina.


09. lipnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KAKVO JE TIJELO PUŠAČA I NEPUŠAČA?