KOJA JE HRANA NAJBOLJA ZA ŽIVČANI SUSTAV?


41898-media

 

Mozak predstavlja centralu svim nervima. Za njegovo osnovno funkcioniranje potrebna su mu samo dva sastojka: kisik i šećer (glukoza). Ali, za više funkcije mozga, kao što su pamćenje, razmišljanje i samokontrola potrebni su mnogi drugi sastojci.

 

Ako nedostaje magnezij, doći će do nervoze i zabrinutosti. Vitamini B grupe imaju najveći utjecaj na zdravlje i pravilan rad mozga i živčanog sustava uopće. Ukoliko nedostaje vitamin B6 pojavit će se nervoza i zamor, a odsustvo vitamina B1 dovest će do depresije i razdražljivosti.

 

Nezasićene masne kiseline, koje se naročito nalaze u orašastim plodovima, također su veoma važne za zdravlje i razvoj živčanog sustava. Sa druge strane, rafinirani (bijeli) šećer i aditivi, veoma negativno utječu na živčani sustav. U najkraćem, žitarice i orašasti plodovi imaju najbolji balans hranjivih sastojaka potrebnih živčanom sustavu o čemu ćemo detaljnije govoriti.

Badem – za jake nerve

almonds-face-packsNa farmama Mediterana tradicionalni ručak se sastoji od šake badema, integralnog kruha i jabuke. U pitanju je obrok velike hranjive vrijednosti koji nadilazi meso po količini kalorija i proteina. Proteini iz badema se lako upijaju i imaju kompletan sastav potrebnih aminokiselina.

 

Kvalitetne masne kiseline čine više od polovice težine badema, a među njima se naročito ističe linoleinska kiselina koja je od velikog značenja za pravilan rad živčanog sustava. Badem je bogat vitaminima B1 i B6, a naročito vitaminom E. Spada među biljke najbogatije kalcijem (ima ga više od mlijeka) i fosforom, a zbog idealne ravnoteže ova dva minerala sa fosforom, badem je moćno sredstvo u održavanju stabilnosti mišića i u sprječavanju nervne nadraženosti.

 

Također, badem je voma bogat cinkom, bakrom i manganom koji imaju važne funkcije u tijelu. Zbog svog sastava i lakog probavljanja badem mnogi smatraju najvrijednijim i najkorisnijim orašastim plodom.

Zelena salata – smiruje nerve

lettuceDrevni Rimljani su imali običaj da se prejedaju za večeru, a poslije toga su jeli zelenu salatu kao lijek za spavanje. Oni koji tragaju za umirujućim efektom hrane trebali bi uzimati zelenu salatu kao glavno i jedino jelo za večeru. Ovaj efekt dolazi od supstanci koje su kemijski slične opijumu, ali su potpuno neotrovne i ne izazivaju ovisnost.

 

Zelena salata ima relativno visok nivo proteina, a u kombinaciji sa mahunarkama daje sve potrebne aminokiseline čovjekovom tijelu. Samo 100 grama zelene salate daje četvrtinu dnevnih potreba organizma za provitaminom A. Sadrži potrebne vitamine B kompleksa koji održavaju stabilnost živčanog sustava. Veoma je bogata kalijem, a ima značajne količine kalcija, fosfora i magnezija, kao i mikroelemente cink, bakar i mangan zbog čega veoma blagotvorno djeluje na rad želudca i alkalnost krvi.

Indijski orah – bogatstvo magnezija

42_0Indijski orah predstavlja jednu od najvećih riznica magnezija među biljkama (ima ga daleko više od mesa, mlijeka i jaja; jedino sjemenke suncokreta imaju više magnezija od indijskog oraha). Zbog svog visokog sadržaja magnezija veoma je značajan za razne metaboličke procese u čovjekovom tijelu, a naročito za prijenos nervnih impulsa.

 

Pošto je takođe bogat vitaminima B1 i B2 (ima ih više nego bademi i orasi) od velike je koristi za cjelokupnu stabilnost živčanog sustava.

 

Veoma blagotvorno djeluje u slučajevima nervoze, razdražljivost, slabosti, velike iscrpljenosti i depresije. Također, veoma je dobar protiv grčeva, ne samo u mišićima nego i u debelom crijevu (kada je crijevo nadraženo otrovima) i u arterijama koje hrane srce (usljed zakrčenja).

 

Indijski orah je odličan za pravljenje biljnog mlijeka – šaka ovog ploda i nekoliko datulja (urmi) se izmiksa u blender sa 3 dl vode.

Zob – za nervni balans

Oats in hand P058153_2U nekim evropskim zemljama postoji praksa da osobe koje pate od nesanice ili nervoze spavaju na dušeku od sena zobi. Ova praksa ima smisla, jer je poznato da zob sadrži alkaloid koji umiruje živčani sustav. I dok je u nekim zemljama, kao što je Škotska, kaša od zobi glavno jelo za doručak, dotle se u Engleskoj ova biljka služila uglavnom kao hrana konjima. Možda odatle potiče izreka: “Škotska ima najlepše ljude, a Engleska najlepše konje.”

 

U kombinaciji sa slanutkom, zob zadovoljava sve čovjekove potrebe za esencijalnim aminokiselinama. Predstavlja najhranjiviju od svih žitarica. zob daje najvažnije hranjive sastojke za pravilno funkcioniranje nervnih ćelija kao što su glukoza (šećer), masne kiseline, fosfor, lecitin i vitamin B1. Kod problema kao što su nervoza, umor, mentalna iscrpljenost, nesanica i depresija preporučuje se konzumiranje zobi svakog dana. Kada se potopi u vodu nabubri za nekoliko sati i može se jesti sirova.

Brazilski orah – riznica vitamina B1

shutterstock_103452743Najvažnija hranjiva osobina brazilskog oraha jest veliki sadržaj vitamina B1, koji je veći nego u mesu, mlijeku i jajima. Zbog toga je ova biljka veoma dobra u suzbijanju razdražljivosti i depresije, kao i poboljšanju koncentracije, pamćenja i nervne stabilnosti. Oni koji žele prestati pušiti duhan trebaju obavezno uključiti brazilski orah u svoju ishranu zbog velikog utjecaja vitamina B1 na živčani sustav (ovako veliki uticaj imaju još samo pšenične klice, inaktivirani pivski kvasac, sjemenke suncokreta i pinjoli).

 

Brazilski orah je bogat proteinima, kao i vitaminom E koji na poseban način pomlađuje čovjekove ćelije. Od minerala u ovom orašastom plodu treba istaknuti fosfor, magnezij, kalcij i željezo).

 

Zbog visokog sadržaja masti, od kojih 25% čine zasićene masne kiseline, ne preporučuje se konzumiranje prevelike količine brazilskog oraha u tijeku dana.

Pinjoli – vrhunska hrana za mozak

pine-nutsPinjoli imaju veliku hranjivu vrijednost, ali se zbog nedostupnosti na tržištu i visoke cijene slabo konzumiraju. Sadrže veliki postotak dobrih masti (kao što su linoleinska i pinolenska masna kiselina) koje su važne za adekvatnu građu nerava. Masne kiseline iz pinjola imaju korisno djelovanje na srce i arterije, i smanjuju količinu kolesterola u krvi.

 

Ova biljka je također bogata visoko kvalitetnim proteinima, zatim željezom, kao i velikim količinama vitaminima B1. Zbog svog visokog sadržaja vitamina B1 i esencijalnih masnih kiselina veoma su dobri kod osoba koje se suočavaju sa depresijom i stresom, kao i sa velikim intelektualnim aktivnostima.

 

Zbog ujednačenog sadržaja hranjivih materija i minerala veoma su dobri u izgradnji krvi i u borbi protiv anemije.

 

Zbog velikog postotka masti, pinjole bi trebalo držati u dobro zatvorenoj kutiji da se ne bi užegli.


28. travnja 2017 by Dina
Komentari isključeni za KOJA JE HRANA NAJBOLJA ZA ŽIVČANI SUSTAV?