KOJA JE HRANA NAJZDRAVIJA ZA NAŠU KOŽU?


skin-600x300

 

Činjenica je da zdrava ishrana čini više za zdravlje, ljepotu i elastičnost kože nego bilo koja krema ili kozmetički preparat. Ovo važi i za nokte i kosu. Pošto se ćelije kože stalno zamenjuju novima, potreban je stalan unos hranljivih materija za proizvodnju istih. Ukoliko nedostaju, naročito proteini, esencijalne masne kiseline, željezo i cink, kao i vitamini A i C, odmah će biti uočene promjene na koži.

 

Koža ima veoma važnu funkciju da se preko nje izbacuju otrovi iz tijela, zbog čega se naziva „trećim bubregom“. Ova njena funkcija je ugrožena ukoliko se koža preoptereti otrovima što je slučaj uslijed neadekvatnog rada bubrega i jetre, i uslijed zatvora, što se često dešava kod osoba čija je ishrana zasnovana na namirnicama životinjskog porjekla. Tada dolazi do unutrašnjeg trovanja kože što se manifestira ekcemom, osipom i dr. U nastavku ćemo nešto više reći o najboljoj ishrani za kožu.

Krastavac – čisti kožu

krastavac-1372179520-330273Poslije padajza, kupusa i luka, krastavac se najviše uzgaja u svijetu. Konzumiranje jednog krastavca je kao da smo popili čašu vode jer 96% težine krastavca čini voda. I pored toga, krastavac ima velika hranljiva i ljekovita svojstva.

 

Za zdravlje ćelija kože, noktiju i kose važan je dovoljan unos vode i sumpora, a to krastavac posjeduje. Ima svojstvo da neutralizira višak kiselog otpada u tijelu koji je nastao kao posljedica konzumiranja hrane životinjskog porjekla. Potiče čišćenje organizma preko mokraće i preko kože. Može se koristiti i za vanjsku upotrebu na koži, direktnim trljanjem po koži, s tim da treba naglasiti da zdravlje i ljepota kože ovise više o čistoći krvi nego od preparata koji se izvana nanose.

 

Krastavac sadrži minerale koji su vrlo alkalni, i različite mikroelemente od kojih je najznačajniji sumpor. Zbog visokog sadržaja vode i prisustva vlakana veoma su korisni za održavanje redovne stolice.

Kikiriki – hrani kožu

690_kikiriki-02-foto-v-mitic_hfKikiriki predstavlja biljku sa velikom koncentracijom hranljivih sastojaka po čemu nadmašuje sve namirnice životnjskog porjekla, uključujući i meso. Jedino orasi i bademi mogu se usporediti sa kikirikijem. Zbog ove osobine trebao bi biti nezaobilazni dio čovjekove ishrane.

 

Superiorniji je od mesa i jaja po količini ugljikohidrata, masti, proteina, kao i vitamina B i E, i minerala kao što su kalcij, magnezij i kalij. U kombinaciji sa integralnim žitaricama ili mahunarkama opskrbljuje sve esencijalne aminokiseline.

 

Zbog bogatstva vitamina B3 i nezasićenih masnih kiselina veoma je koristan za obnavljanje ćelija kože i njihovo zdravlje, kao i za zdravlje sluzokože. Masne kiseline iz kikirikija su od naročitog značaja za opskrbljivanje energije ćelijama srca. Također, snižavaju nivo kolesterola i poboljšavaju protok krvi. Veoma je koristan u održavanju dobrog krvnog tlaka.

Grah– jača kožu

pasuljGrah predstavlja odličan izvor esencijalnih aminokiselina, a u kombinaciji sa žitaricama, ili sezamom i suncokretom, predstavlja idealnu ishranu za čovjeka. Ne samo što ima moć da zasiti, nego je i veoma hranljiv.

 

Veoma je bogat vitaminima B3 i B5 koji su veoma važni za zdravlje kože i sprječavaju pojavu ispucalosti i ljuštenje kože. Također, grah je veoma koristan u sprječavanju pojave ekcema, kožnih alergija, nadražene i suhe kože.

 

Grah održava nivo kolesterola u granicama i zahvaljujući obilju vlakana potiče pražnjenje i čišćenje crijeva. Od velike je koristi u reguliranju krvnog tlaka jer ima malo natrija i dosta kalija.

 

Zbog oblilja željeza (više i od mesa i od špinata) grah je odlična namirnica za jačanje i oporavak krvi. Što je boja graha tamnija, njegov okus je jači, a proteini mu se lakše probave. Može se jesti i sirov, ako se potopi u vodi i sačeka da nabubri.

Mango – za lijepu i zdravu kožu

mango-lg2Odraslo drvo manga daje 20.000 plodova godišnje, a pošto ovo drvo može živjeti više od tisuću godina njegova proizvodnja plodova premašuje 2 miliona.

 

Mango predstavlja voće sa najvećim sadržajem vitamina A koji je veoma važan za očuvanje kože i sluzokože. U mangu je otkriveno 16 vrsta karotenoida koji su odgovorni za djelovanje vitamina A. Ovi karotenoidi su također moćni antioksidansi koji neutraliziraju djelovanje slobodnih radikala – molekula koje potiču starenje ćelija. Pored vitamina A, mango je bogat i sa druga dva najmoćnija antioksidanta – vitamina C i E. Ovaj drugi je naročito značajan za zdravlje reproduktivnih organa.

 

Od velike je koristi za poboljšanje cirkulacije u ekstremitetima, što je naročito od značaja za sportaše, a također je vrlo koristan u regulaciji krvnog tlaka. Konzumiranje manga veoma blagotvorno djeluje na održavanje dobrog nivoa šećera u krvi.


10. svibnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za KOJA JE HRANA NAJZDRAVIJA ZA NAŠU KOŽU?