KOKTEL ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU


 

Ovaj koktel, koji sadrži brusnicu, đumbir, muškatni oraščić, limun i druge sastojke povoljno utječe na rad štitne žlijezde, metabolizam i održavnje poželjne tjelesne težine.

 

Mršavljenje, upale niskog intenziteta u organizmu i rad štitne žlijezde su povezani. Ako je štitna žlijezda usporena, usporava se i metabolizam, pa postaje teže smršaviti. Sastojci ovog koktela imaju antiinfalamatorna svojstva, pomažu sagorjevanju masti i regulaciji rada štitne žlijezde.

 

Potrebno je:

1/4 žličice đumbira u prahu,

1/4 žličice limunovog soka,

1/2 žličice cejlonskog cimeta,

1/4 žličice muškatnog oraščića,

1 šalica soka od brusnice,

3/4 žlice soka od naranče,

2 šalice filtrirane vode.

 

Kako djeluju sastojci:

Brusnica. Sadrži fitonutrijente veoma korisne po zdravlje. Istraživanja pokazuju da brusnica ublažava upale u plućima i doprinosi sprječavanju respiratornih infekcija. Ona također štiti ćelije od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.
Đumbir. Posjeduje veoma snažna antiinflamatorna svojstva. Istraživanja pokazuju da može ublažiti bol usljed osteoartritisa. Doprinosi i smanjenju nezdravog apetita, što pomaže mršavljenju.
Muskatni oraščić (Myristica fragrans). Ovaj začin je odličan za desoktikaciju tijela, a čim se smanji količina toksina, i rad tiroidne žlijezde se poboljšava. Također, oraščić sadrži bioaktivne komponente koje pomažu funkcioniranje jetre i bubrega i rastvaraju određene vrste bubrežnih kamenova. Pomaže i da se bolje spava ako se uzme navečer.
Cimet. Ima antiinflamatorna i antioksidansna svojstva. Doprinosi prevenciji srčanih oboljenja i povoljno utječe na rad hormona. Smanjuje apetit, pa je dobar za mršavljenje.
Limun. Bogat je vitaminom C, kalijem i pektinskim vlaknima. Pomaže probavi, blagi je laksativ, doprinosi sagorjevanju masnoća.
Naranča. Također bogata vitaminima, sadrži biljne materije koje dopinose smanjenju upala, sprječavanju određenih vrsta kamena u bubregu i snižavanju kolesterola.

 

Naučne reference:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12055988
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15781126
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11710709


15. siječnja 2018 by Dina
Komentari isključeni za KOKTEL ZA ŠTITNU ŽLIJEZDU