KORISNI ZIMSKI SAVJETI


par-na-odmoru-1422472889-53961

 

U zimu ima malo sunca, veoma je hladno pa provodimo manje vremena vani, manje se krećemo, jedemo hranu ne baš najzdraviju. Takvo ponašanje nas ne održava zdravim. Srećom, ima nekoliko stvari koje nam mogu pomoći da održimo energiju, „podignemo“ imunitet i održimo tijelo zdravim tokom cijele zime.

 

1. Pijte samo zdrave tekućine. 
Zašećereni napici, kava i kofeinske stvari slabe imunitetni sustav, dovode do debljanja i dehidracije. Čak je i zimi važno da popijete osam čaša vode  ili biljnog čaja, kako biste održali zdravim organe za probavu i spriječili debljanje. Ovo je posebno važno tokom zimskih mjeseci kako bi se štetne materije mogle izbaciti putem urina (zimi se mnogo manje znojimo).

 

2. Tokom hladnih dana veoma je važno dobro se naspavati.
Melatonin, veoma važan hormon za obnovu imunitetnog sustava, proizvodi se samo u potpunom mraku. Počinje se lučiti sa zalaskom sunca a njegov  vrhunac je negdje oko 2 -3 h poslije ponoći. Tako da kad idete na spavanje, pobrinite se da spustite roletne i eliminirate svijetla…Najzdravije je da odete na spavanje što je ranije moguće oko 22 h ili najkasnije prije ponoći.

 

3. Izbegavajte tzv. „dodati šećer“.
To je šećer koji se naknadno dodaje u čaj, kavu, a tu se ubrajaju i razni slatkiši, keksi i ostali rafinirani slatkiši koje konzumiramo pored standardnih obroka. Okrenite se prirodnim šećerima – onim iz voća. Med je odličan prirodni šećer (naravno, u umjerenoj količini!).

 

4. Jedite češnjak svakodnevno.
On potiče proizvodnju T limfocita i makrofaga, pomažući imunitet. Plus, on spada u namirnice koje zagrijavaju tijelo. Pored ovoga svi već znaju o ljekovitim sastojcima češnjaka. Spada u najjjače prirodne antibiotike, koji su usput mnogostruko efikasniji i učinkovitiji od umjetnih više nego štetnih antibiotika.

 

5. Konzumirajte namirnice bogate cinkom.
Cink pomaže da se podigne oslabljeni imunitet. Ima ga u nautu (slanutku), bučinom sjemenu i sezamu.

 

6. Favorizirajte voće i povrće u ishrani!
Iako je zimi poželjno koristiti namirnice koje sadrže više ugljikohidrata i masti, to ne znači da trebamo zaboraviti na zeleniš. Baš naprotiv, on nam može znatno pomoći da preguramo zimu u dobrom zdravlju.

 

7. Krećite se! Ne predajite se ljenosti!
Vježbajte u kući, vozite sobni bicikl, prošetajte energično po lijepom zimskom vremenu! Brza šetnja sagorijeva kalorije, ubrzava cirkulaciju i povećava energiju. Dokazano je da kretanje podiže imunitet!
I ne zaboravite da smanjite stres! Kad nema dovoljno sunčeve svijetlosti, raspoloženje oscilira i često je u minusu. Čitajte inspirativne knjige, družite se sa prijateljima, opustite se da se održite zdravi i u dobrom raspoloženju!


25. prosinca 2017 by Dina
Komentari isključeni za KORISNI ZIMSKI SAVJETI